Magyarország legvirágosabb éttermét keresik

A Virágos Magyarországért versenynek minden évben van kiemelt témája: 2016-ban a Magyar Turizmus Zrt. tematikus évéhez, a Gasztroélmények Évéhez kapcsolódva keresik azt a hazai éttermet, amely kiemelt figyelmet szentel környezetének gondozottságára, virágosítására. A versenyre május 31-éig lehet pályázni.

Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós – versenyeket is rendeznek, amelyek évente több mint hárommillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A megmérettetést huszonharmadik alkalommal hirdetik meg. A feltételek a korábbiakhoz hasonlók: önkormányzatok nevezhetnek. A jelentkezési határidő május 31-e.

Ebben az évben a szépkorúak részére fenntartott intézmények környezetének gondozottságát és az ennek érdekében végzett önkéntes, közösségépítő munkát is szemrevételezzük és díjazzuk – tájékoztatott Dr. Csemez Attila, a Virágos Magyarországért Szervező Bizottságának elnöke a verseny sajtótájékoztatóján. Dr. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a nemzeti turisztikai marketingszervezet kiemelt projektként kezeli a „Virágos Magyarországért” mozgalmat.

A verseny és a turizmus céljai azonosak: a szebb, kulturáltabb, a környezetre nagy figyelmet fordító országkép megteremtése, Magyarország jó hírének, turisztikai vonzerejének növelése, a kulturált, vendégváró, virágokkal díszített, esztétikus környezet kialakítása.

Az élményhez a vendéglátás esetében nem csupán a felszolgált ételek és italok minősége járul hozzá, hanem az a környezet, esztétikum is, amelyben a betérő vendég elfogyaszthatja azokat. Így idén, a Gasztroélmények Évében a Virágos Magyarországért verseny keretében Magyarország legvirágosabb éttermét keressük. A versenyt a turizmus indította útjára, és két évtizede töretlen támogatója.

A Magyar Turizmus Zrt. a marketing területén még hatékonyabban kívánja segíteni a mozgalmat, konkrét promóciós együttműködést is biztosítva regionális marketing igazgatóságai bevonásával. A kulturált vendégfogadás és a vendégbarát szemlélet elengedhetetlen tartozéka az ápolt környezet, a települések rendezett utcaképe, átgondolt fejlesztései, irányítótábláinak rendszere. Egyfajta tükröt is tart ez a verseny a résztvevő községek elé, hiszen a kertészeti és turisztikai szakemberekből álló zsűri értékelése iránymutatást, javaslatot, szakmai értékelést is tartalmaz, segítendő a települések további erőfeszítéseit.

Dr. Bocsi Andrea a Virágos Magyarországért nemzeti koordinátora a versenyre való jelentkezés gyakorlati tudnivalóiról adott részletes tájékoztatást, hangsúlyozva az idei év kiemelt témáját: az ország legvirágosabb éttermének keresését és díjazását a Gasztroélmények Évéhez kapcsolódóan.

A mozgalom fontos összekötő kapocs Európával, mivel a magyar megmérettetés, része a 11 európai országot átfogó Európai Virágos Városok és Falvak versenyének /Entente Florale Europe/. Az elmúlt két évtized alatt 52 magyar település vett részt az európai versenyben igen szép eredménnyel: 9 arany-, 23 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyerve – foglalta össze a nemzetközi szereplést Kunczené Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke.

2016-ban város kategóriában Mosonmagyaróvár, falu kategóriában Dunakiliti képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe versenyben. A településeket a nemzetközi szakemberekből álló zsűri idén júliusban keresi fel, majd a települések képviselői a többi ország nyertesével együtt szeptemberben részt vesznek a Brnóban megrendezésre kerülő díjátadó gálán.

Mosonmagyaróvár polgármestere Dr. Árvay István beszámolója szerint évente mintegy. 50 000 db egynyári virágot 8000 árvácskát és tulipánt, 1000 cserjét, örökzöldet, 200-300 lombos fát ültettek. Jelentős mennyiségű zöldfelülettel rendelkezünk, melyek minőségi megújítását néhány évvel ezelőtt megkezdtük. Folyamatosan végezzük a 20-30 évvel ezelőtt kialakított parkok, kertek felújítását. A település két bevezető főútján kialakított körforgalom kertje, kapuként fogadja a látogatókat, s megújult a felújított Hansági Múzeum kertje is. A városlakók gondozzák a családi házuk előtti közterületet, ugyanígy a lakótelepeken is van összefogás, környezetszépítés, amelyben versenyeznek is. A vállalkozók és civil szervezetek közül is többen segítik, támogatják az önkormányzat környezetszépítő munkáját.

Az„Apró kezek, csoda kertek” című kertépítő versenyünk gyerekeknek szól: a belváros főutcáján kis ágyásokban kertcsodák születnek s egy hónapig bárki megtekintheti. A „Legszebb konyhakertek” című országos versenyben 2015-ben második alkalommal vett részt a város. – A legfontosabb, hogy az, amit megvalósítunk, mindannyiunk örömére szolgál majd, és megmarad gyermekeinknek, unokáinknak.– mondta el Kovács Andor Tamásné, Dunakiliti polgármestere. –A Kiserdei Óvodában zöldséges- és virágoskertet gondoznak a gyerekek, ill. fűszernövények nevelésére szolgáló területet hoztak létre.

A nemzetközi versenyre felkészülésbe bevonjuk az üzemek, vállalkozások képviselőit is, hiszen csak így lehet teljes a siker. Most írjuk ki a helyi virágosítási versenyt. A növények elültetésében, gondozásában a lakosság is részt vesz, elsősorban a civil szervezetek segítségével. Az energetikai intézkedésekkel a kiadáscsökkentés elérése, a környezettudatos megoldások alkalmazása nemcsak az önkormányzatnak, hanem a vállalatoknak is érdeke. – A település a természeti és épített örökségi értékek védelme, gyarapítása mellett a természetes táj megőrzése, a virágokkal, zöld növényekkel díszített tiszta környezet megteremtését szem előtt tartva csatlakozott a versenyhez.

A tavalyi első helyezéssel a Nemzetgazdasági Minisztériumtól 500.000 Ft-os támogatás járt, több helyről kaptak egynyári palántákat és virágföldet is, valamint a Magyar Turizmus Zrt. is felajánlotta szakemberei segítségét a felkészüléshez a nemzetközi versenyre.

A Virágos Magyarországért verseny immár több mint két évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. saját projektjeként kezel, biztosítva annak szervezeti és finanszírozási kereteit. A Virágos Magyarországért verseny operatív megszervezését a kezdetektől fogva minisztériumok, szakmai és civil szervezetek összefogása teszi lehetővé.

Szintén a kezdetektől támogatja a mozgalmat a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt., a Földművelésügyi Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Belügyminisztérium, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány, Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Önkormányzati Főkertészek Szövetsége, a Város és Faluvédők Szövetsége, a Magyar Tájépítészek Szövetsége, a Balatoni Szövetség, a Magyar Kertépítők Országos Szövetsége és még számos civil szervezet.

A verseny fődíja Magyarország képviselete a 2017. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében /Entente Florale Europe/. A jelentkezési lap megtalálható az interneten, a mozgalom honlapján, a viragosmagyarorszag.itthon.hu címen.

Forrás: Magyar Turizmus Zrt., Vendég & Hotel Online


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.