Rum a felhők közül

Az igaz gasztrománok jól ismerik, és egyből vágják is rá, hogy ááá, a híres guatemalai. De jócskán vannak olyanok is, akik még hírét se hallották a rumok királyának, és lila köd számukra a Zacapa rum.

Ideje tehát megtudni egyet-mást róla.

Mivel idén van a luxusital 40. születésnapja, a Zacapa brandjének utazó nagykövete, egy nagyon kedves, vidám és közvetlen latin-amerikai hölgy, Rebecca Quiñonez becsomagolt néhány holmit magának, a csomag tetejére természetesen elhelyezett jónéhány palack Zacapát is, és nyakába vette a nagyvilágot.

Hozzánk is ellátogatott, hogy a budapesti Kempinski Hotel Blue Fox bárjában bemutassa a szakmai közönségnek a topprémium minőségű rum két változatát, a Zacapa Centenario 23-at és totál csúcsmodellt, az XO változatot.

A 23-as kapcsán megtudtuk, hogy Guatemala déli partvidékén, vulkanikus talajon termelt cukornádból készítik. A hazánkban kapható, ismert rumokkal ellentétben a Zacapa nem melaszból, hanem cukornádból, pontosabban elsőként préselt „szűz cukornád-mézből” készül. A Zacapa lényege és tökéletes ízének magyarázata különben az, hogy a lepárlást követően 2300 méteres tengerszint feletti magasságra szállítják, fel, a hegyekbe, és ott érlelik a Zacapa rumokat. Itt, a „felhők felett” a hűvös, párás hegyi környezetben válik gazdag aromájú, komplex ízvilágú és gyönyörű színű.

A 23-as után módunkban állt megkóstolni a toptop XO-t is, amelyet ugyanúgy szűz cukornádmézből készítenek, és vulkánok tetején érlelik, de ebben az esetben 6-25 éves rumokat érlelnek és házasítanak össze. Továbbá a 23 éves Centenario-tól abban is különbözik, hogy itt az utolsó hordó az érlelési folyamatban francia ex-konyakos tölgyfahordó.

Forrás: Vendég & Hotel


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.