hirdetés

Terítéken a vendéglátás az MSZÉSZ közgyűlésén

Most első alkalommal, egy teljes délutánt szenteltek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) őszi közgyűlésén a vendéglátás területének. Három téma került terírékre.

hirdetés

Strandoljunk télen?

A megadott, előzetes programhoz képest kissé átalakítva, a gasztronómia szerepét taglalta a turizmusban Nagy Edina Eszter (MTÜ) előadásában, amelynek során megtudtuk, hazánk fiai, lányai a kulináris kínálat egy adott területen harmadik a sorban, amelynek alapján utazásaikat tervezik. Az ügynökség által megvalósítható fejlesztések sorában első helyen szerepelt a strandok, fürdők gasztronómiai kínálatának feltérképezése, és megfelelő átalakítása annak érdekében, hogy alaposan kitolódjon a főszezon. Emellett a borhetek, fesztiválok, tematikus borutak kialakítását szeretnék segíteni, pincészetek infrastruktúrális ajánlatát (szálláslehetőség), gasztronómiai kínálatát bővíteni. Az MTÜ figyelme a borismeretei továbbképzés, valamint az alapanyagtermelők országos feltérképezését is érinti.

Digitális naplózás

Másik fontos téma, egy új szolgáltatás, az E-HACCP a hazai gyakorlatban is szerepelt az előadások között. Itt először az a Fiáth Attila kapott szót, aki nemcsak a Corvinus egyetemi adjunktusaként ismert, hanem nemzetközi borszakértőként ő az, aki Magyarországon egyelőre az egytlen Master of Wine jelölt. Ő is letette voksát a HACCP elektironikus változata mellett, amelynek részleteit Bődi Levente, HACCP rendzsergazda magyarázott el. Ez a forradalmian új eljárás lényegesen egyszerűsítené a vendéglátósok életét, miközben teljesen biztonságos és bárki számára könnyen kezelhető a rendszer. És ami az igazán lényeg: nem igényel folyamatos ellenőrzést, azaz sokkal több ideje marad az E-HACCP alkalmazójának arra, ami valóban a feladata: a vendéglátásra.

Környezettudatos vendéglátás

Nagyon fontos téma, és érdekes előadás zárta a vendéglátással foglalkozó szeminárium blokkot: a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés lényegét magyarázta el Víghné Boóc Judit (Felelős Gasztrohős Alapítvány). Aki elmondta, milyen sikeres volt Szívószálmentes augusztusi vendéglátósoknak szóló programuk, amelynek során talán jónéhány fa megmenekült a felesleges kivágástól. Ötleteket is hallhatott a szkmai közönség, mivel is lehet környezettudatos egy vendéglátóhely? Például azzal, ha víztakarékos csapokat vásárol, vagy ha LED égőket használ világításkor. Végül hallhattuk, melyek a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés kritériumai. E minősítés eléréséhez minimum két vegetáriánus ételnek kell szerepelnie az étlapon, nem használnak pálmaolajat a konyhán sütéskor, minimum 30 százalékban hazai élelmiszereket dolgoznak fel, legalább egy alapanyagnak bio minősítésűnek kell lennie és minimum egy ökológiailag tesztelt tisztítószert használnak. Ezt pedig mi teszzük hozzá: ha pedig mindebből több is akad az adott vendéglátóhelyen – az külön öröm.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Az energiaárak és az alapanyagok beszerzési költségei ugrásszerűen megnőttek, és még nem tudni, hol a vége. Ön tett-e valamit annak érdekében, hogy ellensúlyozza valahogy a brutál módon megnövekedett kiadásait?

Partnerünk