Terítéken a vendéglátás az MSZÉSZ közgyűlésén

Most első alkalommal, egy teljes délutánt szenteltek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) őszi közgyűlésén a vendéglátás területének. Három téma került terírékre.

Strandoljunk télen?

A megadott, előzetes programhoz képest kissé átalakítva, a gasztronómia szerepét taglalta a turizmusban Nagy Edina Eszter (MTÜ) előadásában, amelynek során megtudtuk, hazánk fiai, lányai a kulináris kínálat egy adott területen harmadik a sorban, amelynek alapján utazásaikat tervezik. Az ügynökség által megvalósítható fejlesztések sorában első helyen szerepelt a strandok, fürdők gasztronómiai kínálatának feltérképezése, és megfelelő átalakítása annak érdekében, hogy alaposan kitolódjon a főszezon. Emellett a borhetek, fesztiválok, tematikus borutak kialakítását szeretnék segíteni, pincészetek infrastruktúrális ajánlatát (szálláslehetőség), gasztronómiai kínálatát bővíteni. Az MTÜ figyelme a borismeretei továbbképzés, valamint az alapanyagtermelők országos feltérképezését is érinti.

Digitális naplózás

Másik fontos téma, egy új szolgáltatás, az E-HACCP a hazai gyakorlatban is szerepelt az előadások között. Itt először az a Fiáth Attila kapott szót, aki nemcsak a Corvinus egyetemi adjunktusaként ismert, hanem nemzetközi borszakértőként ő az, aki Magyarországon egyelőre az egytlen Master of Wine jelölt. Ő is letette voksát a HACCP elektironikus változata mellett, amelynek részleteit Bődi Levente, HACCP rendzsergazda magyarázott el. Ez a forradalmian új eljárás lényegesen egyszerűsítené a vendéglátósok életét, miközben teljesen biztonságos és bárki számára könnyen kezelhető a rendszer. És ami az igazán lényeg: nem igényel folyamatos ellenőrzést, azaz sokkal több ideje marad az E-HACCP alkalmazójának arra, ami valóban a feladata: a vendéglátásra.

Környezettudatos vendéglátás

Nagyon fontos téma, és érdekes előadás zárta a vendéglátással foglalkozó szeminárium blokkot: a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés lényegét magyarázta el Víghné Boóc Judit (Felelős Gasztrohős Alapítvány). Aki elmondta, milyen sikeres volt Szívószálmentes augusztusi vendéglátósoknak szóló programuk, amelynek során talán jónéhány fa megmenekült a felesleges kivágástól. Ötleteket is hallhatott a szkmai közönség, mivel is lehet környezettudatos egy vendéglátóhely? Például azzal, ha víztakarékos csapokat vásárol, vagy ha LED égőket használ világításkor. Végül hallhattuk, melyek a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés kritériumai. E minősítés eléréséhez minimum két vegetáriánus ételnek kell szerepelnie az étlapon, nem használnak pálmaolajat a konyhán sütéskor, minimum 30 százalékban hazai élelmiszereket dolgoznak fel, legalább egy alapanyagnak bio minősítésűnek kell lennie és minimum egy ökológiailag tesztelt tisztítószert használnak. Ezt pedig mi teszzük hozzá: ha pedig mindebből több is akad az adott vendéglátóhelyen – az külön öröm.

Forrás: Vendég & Hotel


Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.