Terítéken a vendéglátás az MSZÉSZ közgyűlésén

Most első alkalommal, egy teljes délutánt szenteltek a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) őszi közgyűlésén a vendéglátás területének. Három téma került terírékre.

Strandoljunk télen?

A megadott, előzetes programhoz képest kissé átalakítva, a gasztronómia szerepét taglalta a turizmusban Nagy Edina Eszter (MTÜ) előadásában, amelynek során megtudtuk, hazánk fiai, lányai a kulináris kínálat egy adott területen harmadik a sorban, amelynek alapján utazásaikat tervezik. Az ügynökség által megvalósítható fejlesztések sorában első helyen szerepelt a strandok, fürdők gasztronómiai kínálatának feltérképezése, és megfelelő átalakítása annak érdekében, hogy alaposan kitolódjon a főszezon. Emellett a borhetek, fesztiválok, tematikus borutak kialakítását szeretnék segíteni, pincészetek infrastruktúrális ajánlatát (szálláslehetőség), gasztronómiai kínálatát bővíteni. Az MTÜ figyelme a borismeretei továbbképzés, valamint az alapanyagtermelők országos feltérképezését is érinti.

Digitális naplózás

Másik fontos téma, egy új szolgáltatás, az E-HACCP a hazai gyakorlatban is szerepelt az előadások között. Itt először az a Fiáth Attila kapott szót, aki nemcsak a Corvinus egyetemi adjunktusaként ismert, hanem nemzetközi borszakértőként ő az, aki Magyarországon egyelőre az egytlen Master of Wine jelölt. Ő is letette voksát a HACCP elektironikus változata mellett, amelynek részleteit Bődi Levente, HACCP rendzsergazda magyarázott el. Ez a forradalmian új eljárás lényegesen egyszerűsítené a vendéglátósok életét, miközben teljesen biztonságos és bárki számára könnyen kezelhető a rendszer. És ami az igazán lényeg: nem igényel folyamatos ellenőrzést, azaz sokkal több ideje marad az E-HACCP alkalmazójának arra, ami valóban a feladata: a vendéglátásra.

Környezettudatos vendéglátás

Nagyon fontos téma, és érdekes előadás zárta a vendéglátással foglalkozó szeminárium blokkot: a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés lényegét magyarázta el Víghné Boóc Judit (Felelős Gasztrohős Alapítvány). Aki elmondta, milyen sikeres volt Szívószálmentes augusztusi vendéglátósoknak szóló programuk, amelynek során talán jónéhány fa megmenekült a felesleges kivágástól. Ötleteket is hallhatott a szkmai közönség, mivel is lehet környezettudatos egy vendéglátóhely? Például azzal, ha víztakarékos csapokat vásárol, vagy ha LED égőket használ világításkor. Végül hallhattuk, melyek a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés kritériumai. E minősítés eléréséhez minimum két vegetáriánus ételnek kell szerepelnie az étlapon, nem használnak pálmaolajat a konyhán sütéskor, minimum 30 százalékban hazai élelmiszereket dolgoznak fel, legalább egy alapanyagnak bio minősítésűnek kell lennie és minimum egy ökológiailag tesztelt tisztítószert használnak. Ezt pedig mi teszzük hozzá: ha pedig mindebből több is akad az adott vendéglátóhelyen – az külön öröm.

Forrás: Vendég & Hotel


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.