1000 séf, 1000 menü Magyarországon és 5 kontinensen

Immáron száz éve indult útjának a kezdeményezés, hogy epikuroszi élményt nyújtva öt kontinensen egyidejűleg, ugyanazon a napon a séfek fejet hajtanak a francia gasztronómia előtt és ínyenc francia étkeket szolgálnak fel éttermükben.

Csütörtökön a világ több mint 1300 étterme egy „francia vacsora” felszolgálásával népszerűsítette a francia gasztronómiát. Magyarországon tíz étterem vett részt az Alain Ducasse francia séf és a francia Külügy- és Nemzetközi Fejlesztési Minisztérium által kezdeményezett Goût de / Good France projektben. Ezek közül három étterem séfje a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja.

A részt vevő éttermek listája a következő:

Babel Budapest (Budapest)

Baltazár (Budapest)

Bistro Classico (Keszthely)

Borssó Bistro (Budapest)

Château Visz (Visz)

Chianti Étterem (Veszprém)

Kistücsök (Balatonszemes)

Molnár (Keszthely)

Pierrot (Budapest)

Walter Vendéglő (Perbál)

1912-ben Auguste Escoffier francia séfnek jutott eszébe az ötlet, hogy egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Ezen az epikuroszinak nevezett vacsorán több mint 4000 meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig, Londontól Jokohamáig. Ennek sikerén felbuzdulva elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek, az első világháború azonban sajnos meghiúsította ezt a tervet. A Goût de / Good France ma ezt az Escoffier-féle elképzelést viszi tovább. A séfek szerte a világon egy „franciás” menüsort kínálnak majd éttermükben – hagyományos francia aperitif, hideg előétel, meleg előétel, hal vagy rák, hús vagy szárnyas, francia sajt (vagy sajtválogatás), csokoládés desszert, francia borok és emésztést serkentő ital – szabadon vegyítve saját kulináris hagyományaikkal.

Laurent Fabius francia külügyminiszter szerint „Franciaország kulturális öröksége a konyha és a bor. A francia étkezés 2010 óta az UNESCO világörökség része, de ez egy olyan kulturális örökség, amelyet nem csak szemlélni, dicsérni vagy ízlelgetni, hanem kamatoztatni és hasznosítani is kell.” Alain Ducasse számára „a francia konyha a környezetével harmóniában fejlődött a könnyedség felé, maga a nagylelkűség, a szép és a jó szeretete és megosztása, ez az esemény pedig egy elbűvölő epizód a francia gasztronómia történetében, jó alkalom a francia konyha megünneplésére az egész világon.


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.