Csővezetékben szállítják a sört Belgiumban

Egy nagy múltú belga sörfőzde úgy döntött, nem rongálja tovább teherautókkal a székhelyéül szolgáló bájos kisváros központját, így inkább másképpen szállítja el termékét a távoli palackozóba.

Belgium méltán híres kiváló söreiről, ám ha valaha is az UNESCO Világörökség részét képező, nyugat-flandriai Brugge-be érkezünk. nyilvánvalóvá válik, hogy a város keskeny, középkori utcái és a tartálykocsik nem igazán férnek meg egymás mellett.


Hogy mi a megoldás? Természetesen egy sör-csővezeték.

12 000 üveg

Furán hangozhat, ám egy szeptemberben üzembe helyezendő sörcsatorna a központból óránként 12 000 üvegnyi „folyékony kenyeret” pumpál majd egy városszéli palackozó üzembe. A lépés segíteni fog megőrizni a centrum utolsó működő főzdéjének, a De Halve Maan eredeti helyét és így a hitelességét is.  Ha az üzletnek a településen kívülre kellene költöznie, a továbbiakban nem állíthatná, hogy az italt Brugge-ben állítja elő.

Eredeti helyén a De Halve Maan története 1564-ig nyúlik vissza.


Turistacsapda

Xavier Vanneste, a De Halve Maan igazgatója a The Guardiannak azt mondta, hogy a csatorna segíthet megőrizni a „dolgos” városközpontot és a szűk kis macskaköves utcákat.

„Ha nem teszünk róla, hogy az emberek a belvárosban dolgozhassanak, azzal megöljük a belvárost – mondta. – Brugge tele van turistacsapdákkal, és mi minden egyes litert itt akarunk megfőzni.”

A 4 millió eurós (kb. 1,25 milliárd forintos) költségek csaknem 10 százalékát közösségi finanszírozással sikerült összegyűjteni. A kampány erejéig a 7500 euró fejében megszerezhető arany tagság élethossziglan naponta egy üveg Bruges Zot sört ígért a támogatónak.

Idő kérdése, hogy megtérül-e a beruházás.


Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval

Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval 

Tíz nap a tó körül megismételhetetlen gasztro-kulturális élményekkel.
A pulyka reneszánsza a konyhában

A pulyka reneszánsza a konyhában 

A főzés és étkezés kétségtelenül összehozza az embereket, ezért is volt külön öröm, hogy a Magyar Pulykaszövetség meghívott minket egy közös főzésre a Gallicoop-pal a Chefparade konyhájába.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Megvan a világ legjobb sajtja

Megvan a világ legjobb sajtja 

Idén 47 országból 4786 különböző sajtot értékelt a 240 fős zsűri.
Badacsonyi sikerek a Vince gálán

Badacsonyi sikerek a Vince gálán 

Hazánk egyik legrangosabb boros elismerésén a győzteseket idén is a szakma és a közönség választotta ki.
Hamarosan gazdára találnak a Michelin-csillagok

Hamarosan gazdára találnak a Michelin-csillagok 

December 10-én vehetik át Michelin-elismeréseiket a legkiválóbb hazai éttermek.
Champagne For You: ahol az ország legszélesebb pezsgőválasztéka vár

Champagne For You: ahol az ország legszélesebb pezsgőválasztéka vár 

A Champagne For You tulajdonosa, Kiszely Katalin mesélt nekünk, aki a pezsgők szeretetét üzleti vállalkozássá és életérzéssé formálta.
New York, éjjel-nappal – Különleges születésnapi tortával várják a vendégeket

New York, éjjel-nappal – Különleges születésnapi tortával várják a vendégeket 

A világ legszebb kávéháza most ünnepli fennállásának 130 éves évfordulóját.
Jön a Bordói November Nagykóstoló

Jön a Bordói November Nagykóstoló 

Pop-up előadások minden ízlésnek!

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.