Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

A húsvéti ünnepek után pedig sokaknál marad egy kevés belőle. Nagy Szabolcs, a frissen Michelin Bib Gourmand díjas N28 Wine & Kitchen séfje elkötelezett híve a fenntartható gasztronómiának, és mindig arra törekszik, hogy az alapanyagokat a lehető legteljesebb mértékben felhasználja. 

„A sonka rendkívül sokoldalúan felhasználható, nem érdemes hagyni, hogy kárba vesszen. Egy kis kreativitással új és izgalmas ételeket varázsolhatunk belőle” – mondja Nagy Szabolcs.

A házi érlelésű sonka, amit Góra Ricsi húspályás szakács tart a markában
A házi érlelésű sonka, amit Góra Ricsi húspályás szakács tart a markában
Fotó: N28

„A sonkás tojásos szendvics az egyik legegyszerűbb verzió például, hiszen a reggelit könnyedén feldobhatjuk, ha a klasszikus tojáskrémes vagy rántottás szendvics tetejére apróra vágott sonkát szórunk. Így extra ízt és textúrát adhatunk az ételnek.”

A séf másik nagy kedvence a sonkás-medvehagymás pogácsa, hiszen a puha, omlós pogácsa tésztájába remekül illik a maradék sonka.

Érdemes kihasználni a medvehagyma szenzonját, hiszen ez a kombináció nemcsak ízletes, hanem igazán tavaszias hangulatot is kölcsönöz a pogácsának.

Apróra vágva és a sajttal együtt a tésztába dolgozva ízgazdag, szaftos végeredményt kapunk.”

Ha inkább tészta ételre vágyunk, akkor a carbonara felé érdemes kacsintani a Húsvét utáni héten, hiszen ezt a klasszikus olasz tésztaételt szalonna helyett sonkával is elkészíthetjük. Egy kis tejszínnel, tojássárgájával és parmezánnal krémes, ízgazdag fogás születhet. Ha egy igazán magyaros fogásra vágyunk még a húsvéti lakomák után, akkor bátran fogjunk neki egy rakott krumplinak is, hiszen a hagyományos rakott krumplit feldobhatjuk az ünnepi sonka maradékával, így még gazdagabb és ínycsiklandóbb lesz.

Nagy Szabolcs séf
Nagy Szabolcs séf
Fotó: N28

Salátát is bátran ízesíthetünk vele: „a sonkából remek majonézes salátát készíthetünk, amelyet friss uborkával, főtt tojással és egy kevés mustárral keverve érdemes ízesíteni. Pirítóssal vagy friss baguette-tel mennyei.”

Ha pedig egy igazán meglepő, mégis remekül működő kombinációra vágyunk, akkor keverjük össze az apróra vágott sonkát friss ananásszal, korianderrel, lime-lével és egy kevés chilivel, ami tökéletes kísérője lehet grillezett húsonak vagy halaknak a tavaszi időszakban, de akár taco tölteléknek is felhasználhatjuk.

 


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.