Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

A húsvéti ünnepek után pedig sokaknál marad egy kevés belőle. Nagy Szabolcs, a frissen Michelin Bib Gourmand díjas N28 Wine & Kitchen séfje elkötelezett híve a fenntartható gasztronómiának, és mindig arra törekszik, hogy az alapanyagokat a lehető legteljesebb mértékben felhasználja. 

„A sonka rendkívül sokoldalúan felhasználható, nem érdemes hagyni, hogy kárba vesszen. Egy kis kreativitással új és izgalmas ételeket varázsolhatunk belőle” – mondja Nagy Szabolcs.

A házi érlelésű sonka, amit Góra Ricsi húspályás szakács tart a markában
A házi érlelésű sonka, amit Góra Ricsi húspályás szakács tart a markában
Fotó: N28

„A sonkás tojásos szendvics az egyik legegyszerűbb verzió például, hiszen a reggelit könnyedén feldobhatjuk, ha a klasszikus tojáskrémes vagy rántottás szendvics tetejére apróra vágott sonkát szórunk. Így extra ízt és textúrát adhatunk az ételnek.”

A séf másik nagy kedvence a sonkás-medvehagymás pogácsa, hiszen a puha, omlós pogácsa tésztájába remekül illik a maradék sonka.

Érdemes kihasználni a medvehagyma szenzonját, hiszen ez a kombináció nemcsak ízletes, hanem igazán tavaszias hangulatot is kölcsönöz a pogácsának.

Apróra vágva és a sajttal együtt a tésztába dolgozva ízgazdag, szaftos végeredményt kapunk.”

Ha inkább tészta ételre vágyunk, akkor a carbonara felé érdemes kacsintani a Húsvét utáni héten, hiszen ezt a klasszikus olasz tésztaételt szalonna helyett sonkával is elkészíthetjük. Egy kis tejszínnel, tojássárgájával és parmezánnal krémes, ízgazdag fogás születhet. Ha egy igazán magyaros fogásra vágyunk még a húsvéti lakomák után, akkor bátran fogjunk neki egy rakott krumplinak is, hiszen a hagyományos rakott krumplit feldobhatjuk az ünnepi sonka maradékával, így még gazdagabb és ínycsiklandóbb lesz.

Nagy Szabolcs séf
Nagy Szabolcs séf
Fotó: N28

Salátát is bátran ízesíthetünk vele: „a sonkából remek majonézes salátát készíthetünk, amelyet friss uborkával, főtt tojással és egy kevés mustárral keverve érdemes ízesíteni. Pirítóssal vagy friss baguette-tel mennyei.”

Ha pedig egy igazán meglepő, mégis remekül működő kombinációra vágyunk, akkor keverjük össze az apróra vágott sonkát friss ananásszal, korianderrel, lime-lével és egy kevés chilivel, ami tökéletes kísérője lehet grillezett húsonak vagy halaknak a tavaszi időszakban, de akár taco tölteléknek is felhasználhatjuk.

 


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.