Egekbe szökhet a csokoládé ára

Egyelőre még nem voltak különösebben ijesztőek a csokinyuszi árak, ám a következő húsvétkor meglehet, hogy sokan már kevesebbet vagy kisebbeket lesznek kénytelenek vásárolni belőlük. Az elmúlt két évben ugyanis másfélszeresére ugrott a kakaó ára. Elemzők, akik ezt még csak a kezdetnek gondolják, több okra vezetik vissza a folyamatot, így a leginkább kézenfekvőre is: nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

A drágulás egyik oka, hogy a fogyasztás egyre inkább átáll a tejcsokiról az étcsokoládéra, és mivel utóbbinak sokkal nagyobb a kakaótartalma, ez önmagában növeli a keresletet. A másik ok, hogy a világon egyre többen élnek jól, főleg Ázsiában a kínai térségben, nő a csokoládéfogyasztás, a folyamatosan emelkedő keresletet pedig nem tudja egyből kielégíteni a kínálat – magyarázta kedden Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az M1 Ma délután című műsorában.

A kínálat ráadásul nagyon ingadozó, a termelés érzékeny az időjárásra, befolyásolja a túl sok, vagy túl kevés csapadék, a szélviharok, így nagy mozgásokat tud generálni, egyik hónapról a másikra akár 10-15 százalékot is – tette hozzá. A legnagyobb termelő Afrika, a termelés kétharmadát adja, a maradék egyharmad Dél-Amerikából.

A kakaó 80-90 százaléka kisebb gazdaságokból származik, amelyek nagyon ki vannak téve a körülményeknek. Próbálják megtalálni a megfelelő stratégiát az áringadozás kisimítására, mert a hullámzás nagyon befolyásolja a bevételeket, ami veszélyessé teszi az iparágat – mutatott rá.

Németh Dávid úgy vélte, kétféleképpen lehet majd kiküszöbölni, ha nem lesz elég kakaó: csökkenthetik a csokoládék kakaótartalmát, vagy változatlan árért kisebb lesz egy tábla, ami burkolt áremelésnek felel meg.

Az előrejelzések szerint a következő négy-öt évben nem változik majd a tendencia, és túlkeresletes marad a piac. 2020 körül léphetnek be új kapacitások, termőterületek, amivel érdemben meg lehet majd növelni a kínálati oldalt, és az azt követő időszakban állhat meg a kakaó árának emelkedése, sőt, csökkenés is lehet – fejtette ki az elemző. Új szereplőként beléphet a termelésbe Vietnám, bár a telepítés komoly beruházást igényel, mivel négy-öt év kell, mire egy fa elkezd termelni, és csak 2 kiló kakaót lehet leszedni róla termésenként. Magasabb világpiaci ár mellett érdemes csak felvállalni az újabb területek telepítésével járó kockázatot, de ha nem számítanának arra, hogy tartósan magas marad a kereslet, akkor nem lenne értelme ezeket bevonni a termelésbe – húzta alá Németh Dávid.


Kihirdették a 2024-es San Pellegrino Young Chef Award for South Europe győztesét

Kihirdették a 2024-es San Pellegrino Young Chef Award for South Europe győztesét  

Haiku ihletésű őzhús fogással nyert a fiatal séf.
Növekszik a halfogyasztás Magyarországon

Növekszik a halfogyasztás Magyarországon  

A METRO Gasztroakadémián rendezett eseményen hangsúlyozták a magyar halak kiváló minőségét, egészségügyi előnyeit és környezetbarát jellegét, valamint a hazai halászok fontos és áldozatos munkáját.
A csokoládé, amely pillanatok alatt meghódította a világot

A csokoládé, amely pillanatok alatt meghódította a világot 

Mi az a dubai csokoládé, és mi az oka annak, hogy mindenki megőrül érte?
Három Michelin-elismerés a MOL Campus éttermeinek

Három Michelin-elismerés a MOL Campus éttermeinek 

Dupla Michelin-ajánlás a MOL torony éttermeiben és Lendvai Levente az Év Fiatal Séfje.
Liptai Zsolt lett az év bortermelője

Liptai Zsolt lett az év bortermelője 

A magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét kedden hirdették ki.
Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája

Michelin Guide díjkiosztó: íme, az idei hazai díjazottak teljes listája 

A világ vezető étteremkalauza, a Michelin Guide 2024. december 10-i magyarországi díjátadóján kiderült, hogy országos szinten 78 étterem került be a francia kalauz magyarországi ajánlójába.
Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet

Január elsején életbe lép a szervízdíj változásáról szóló rendelet 

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter aláírta azt a rendeletet, amely szabályozza a szervizdíjakat.
Mész vagy maradsz, Osama?

Mész vagy maradsz, Osama? 

Osama Kutaini , szír származású séf neve mára megkerülhetetlenné vált a hazai gasztro területén. Tehetségét sosem kispályán mutatta meg: mindig is a fine dining csúcskategóriás világában, ötcsillagos éttermek konyháján alkotott.
High-end japán életérzés – kerek évfordulóval

High-end japán életérzés – kerek évfordulóval 

Idén 30 éves az a márka, amely világszerte lenyűgözi rajongóit.
Jövőre  megújul a ProWein

Jövőre megújul a ProWein  

„Fedezd fel a holnap ízeit” mottóval, friss és modern megjelenéssel, illetve új csarnokelrendezéssel mutatkozik be a ProWein 2025.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.