Éles kritikák az első polipfarm megnyitása miatt

Heves etikai viták kereszttüzében kezdheti meg működését a világ első, kereskedelmi célú, poliptenyésztő gazdasága.

Hamarosan megnyithatja a világ első, kereskedelmi célú polipfarmját egy spanyolországi cég. A Nueva Pescanova Las Palmas kanári-szigeteki városának kikötőjében kívánja megvalósítani a beruházást. A speciális telep évi 3000 polip tenyésztésére lesz képes, és a tervek szerint 2022 nyarán fogja megkezdeni a működését.

A projekt hírét a tudományos közösség és az állatjóléti aktivisták egyaránt rendkívül éles kritikával fogadták.

Ez a reakció elsősorban annak köszönhető, hogy a polipok kimagaslóan intelligens, és például a fájdalom, az izgatottság, illetve az öröm különösen mély megélésére képes élőlények. 500 millió idegsejttel rendelkeznek, és kognitív tekintetben nagyjából a kutyákkal vagy egy hároméves gyerekkel helyezik őket egy szintre a kutatók.

A tapasztalatok szerint ráadásul ezeknek a kíváncsi természetű fejlábúaknak a fogság extrém fokú szenvedést okoz. A polipfarmok létesítésére tett kísérletek mostanáig főleg azért vallottak kudarcot, mert az egymás közötti heves viaskodások, a kannibalizmus, valamint az öncsonkításra való hajlam miatt az ilyen telepeken a halandóság hatalmas méreteket öltött az állatok körében.

Az aggodalmakat erősíti, hogy egyelőre nem sikerült kideríteni, a kanári-szigeteki létesítményben milyen körülmények között zajlik majd a tenyésztés. Közel sem ismert például, hogy mekkorák lesznek az állatok élőhelyéül szolgáló tartályok, mivel fogják etetni őket, és a leölésüket milyen módon fogják megoldani.

A mediterrán országokban, Ázsiában és Mexikóban a polip már régóta ínyencségnek számít, és a „húsa” iránti kereslet napjainkban már a világ fennmaradó részén is robbanásszerű növekedésbe kezdett. A becslések szerint jelenleg évente nagyjából 350 000 polipot halásznak ki a tengerből, vagyis tízszer annyit, mint az 1950-es években. A piac exponenciális bővülése mára a gerinctelen élőlény túlhalászásához vezetett, és így az ára is jelentősen megnőtt.

Elsősorban alighanem ezen körülményeknek köszönhető, hogy egyes vállalkozások számára a polipfarmok kialakítása egyre vonzóbb lehetőségnek tűnik.

Forrás: Euronews


Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.