Ezek ma a legjobb hazai borok

Ismét rekordszámú nevezés érkezett, így 16 országból összesen 960 tétel versenyzett idén a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjaiért.

Noha a járványhelyzet számos beutazási és szervezési nehézséget okozott idén, ennek ellenére végül 2021-ben is sikerült megrendezni a Közép-Európa egyik legrangosabb nemzetközi borversenyeként számon tartott VinAgorát - emlékeztetett az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a szervező Borkult - Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

A borversenyre érkezett nevezések száma idén is - ahogy négy éve folyamatosan - felülmúlta a korábbi évek legmagasabb mintaszámát. A 16 országból érkező 960 tétel átlagos színvonala is az évek óta stabilan tapasztalt magas szintet hozta, hiszen a borok  közel 80%-a ért el legalább ezüstéremnek megfelelő pontszámot. A VinAgora azonban követi a meghatározó nemzetközi szervezetek (OIV és VINOFED) szigorú versenyszabályait, melyek értelmében minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben, így minden egyes kiosztott érem kimagasló minőséget tükröz.



A 22. VinAgorán végül 7 főkategória győztes Champion érem, 13 nagyarany-, 169 arany-, és 108 ezüstérem, valamint további 23 különdíj született.

A Csendes fehérborok főkategóriát az egri Kovács Nimród Winery 2017-es Nagy-Eged-hegy Sky Furmintja nyerte, a csendes rosék közül a kunsági Szentpéteri Borpince 2020-as Néró Roséja kapott Champion-díjat, a Csendes vörösborok főkategória legjobbjának pedig a szekszárdi Fritz Borház 2018-as Szekszárdi Primus Cuvée-jét választotta a zsűri.

A Gyöngyözőborok főkategória első helyezettje a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2020-as Anna Rosa Gyöngyözőbora lett, a Törley Pezsgőpincészet Törley Chardonnay Brut tétele a pezsgők között szerzett első helyet, a Természetes édes borkülönlegességek főkategóriában pedig külföldi győzelem született: a morvaországi Znovín Znojmo 2017-es Tramín cerveny Vyber z Cibéb bora kapott Champion-díjat. A botritiszes borok közül ezúttal a tokaji Palkó Borok 2017-es Tokaji Aszúját találta a legjobbnak a zsűri.

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.