A lisztérzékenység (coeliakia, glutén-érzékenység) autoimmun betegség, mely genetikailag prediszponált emberekben a gluténfogyasztás következtében alakul ki. A betegség a vékonybelet érinti, melyet a gluténra - egy étkezési fehérjére - adott kóros immunválasz vált ki. Glutént tartalmaz a búza, rozs, árpa, és valószínűleg a zab is. A gluténnal szembeni érzékenység vékonybélgyulladást és -károsodást okoz, mely olyan súlyos fokú is lehet, hogy bizonyos tápanyagok nem tudnak a bélből felszívódni, így tápanyaghiány alakul ki.
A lisztérzékenység Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában a leggyakoribb, vagyis ahol a gluténtartalmú ételeket nagymértékben fogyasztják. Ma már inkább a nagykorúak és a felnőttek körében van jelen ez a betegség, pedig 50 évvel ezelőtt még gyermekbetegségnek tartották.
„Megértettük, hogy a vendégeink egy részének egyénre szabott diétás étkezésre van szüksége, így a Burger King a lisztérzékenységben szenvedők számára is megoldást fog kínálni – mondja Cindy Syracuse, a Burger King kulturális marketing igazgatója. – A gluténmentes kínálatunkkal meg kívánjuk könnyíteni vendégeink mindennapi ételválasztását.”
A „BK Pozitív lépések” kampány keretében a cég több mint 350 olyan ételkombinációt kínál vendégeinek, amelyek a napi átlagos tápanyagbevitel egyharmadát tartalmazzák, segítve ezzel a kalóriadiétás életmódot folytatók étkezési gyakorlatát.
A vállalat amerikai éttermeiben a törekvést népszerűsítő információs táblákat, és kiadványokat helyeznek ki.
Gluténmentes menüvel jelentkezik Amerikában a Burger King
A glutén (liszt)-érzékenységben szenvedők számára speciális menüt vezet be a Burger King amerikai hálózatában. Az újjtás a cég „Pozitív Lépések” néven futó kampányának részeként kerül alkalmazásra.

A lengyel sörgyártás új trendjei
A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.

Új Michelin-csillagos menü az égben
Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen
Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.

Borünnep Szegeden
A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból
Műanyag fóliadarab lehet benne.

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese
Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen
Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival
Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál
A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje
Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.