MNGSZ Közgyűlés a Stefánián

Május 30-án, elegáns helyszínen, a pesti Stefánia Palotában tartotta éves küldött közgyűlését a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), ahol fontos bejelentésekre került sor.

A levezető elnök a program kezdetekor megállapította, hogy közel 120-an vannak jelen a szervezetből,. Elsőként Krivács András elnök köszöntőjét követően a hazai turizmus aktuális helyzetéről dr. Török András, a Magyar Turisztikai Ügynökség Gasztronómiáért és Bormarketingért felelős igazgatója számolt be. Aki elmondta, a továbbiakban is szoros együttműkést kívánnak az MNGSZ-szel tartani, majd beszélt az OKJ tartalom felülvizsgálatáról, beszámolt a tagságnak az Áfa-csökkentés mértékéről, és arról, hogy a munkáltatók terheinek csökkentésével jövőre a vendéglátás ágazatban két célt szeretnének megvalósítani: a munkabérek megnyugató rendezését, illetve az elmaradt eszközfejlesztések pótlását. Szakképesítésekről is szó volt, valamint az MTÜ fő marketing vonaláról, amelynek keretén belül a magyar borokat, hazai gasztronómiát népszerűsítik külföldön. Egyben kérte az igazgató, hogy lehetőség szerint a hazai éttermekben helyi magyar borokat kínáljanak az ételek mellé a vendéglátósok.

Dr. Zoltai Anna, a NÉBIH szakértője élelmiszerbiztonsági aktualitások, ételmérgezések, ételjelölések témában tartott előadást. Az élelmiszer eredetű megbetegedések kapcsán elmondta, a betegszám sajnos évek óta emelkedik, főként a házhoz szállítás esetében fordulnak elő mérgezések. Fő hibaként a fertőzött nyersanyaghasználatot, utófertőzéseket a konyhai munka során emelte ki. Majd a jelölések kapcsán elmondta, elég nehéz ezt a rendeletet értelmezni – még a szakértőnek is. A minősítésekről szólva a hallgatóság megtudhatta, hogy a világban milyen különböző minősítséeket használnak, és a magyarországi minősítéseket 2015-ben vezették be, először alapvetően a közétkeztetés terén. Következő lépésként a kereskedelmi láncok, majd a vendéglátás következik. Végül az is kiderült, a minősítések kapcsán hazánkban 3070 közétkeztetési konyhából 219 megbukott, ami sajnos elég magas szám, és azt mutatja, sok helyütt nem tartják be a kötelező előírásokat.

Körtvélyesi Anikó, a Kereskedelmi és Iparkamarától az új szakképesítésekről számolt be. Ennek kapcsán elmondta, ma már van szakács, diétás szakács, konyhai részlegvezető képzés, újdonság, hogy élelmezésvezetői képzésre is lehetőség van. OKJ-s változás, hogy a szakiskolák elnevezése megváltozott. A vendéglátás területén szintén újdonság, hogy falusi turizmussal kapcsolatban is terveznek oktatást, valamint a hajósok kérték, hogy szállodai hajós, hajózási technikus képzésre is legyen mód. Fontos változás, hogy míg korábban csak mestervizsgával lehetett tanulót felvenni a konyhára, ezt a szigorítást mára enyhítették a hatóságok – a szakmai szervezetek kérését figyelembe véve.

A Magyar Cukrászok Ipartestülete nevében Petrezselyem Adrienn, aki egyben az Mngsz ügyvezetője is, a szegedi fagylaltversenyről számolt be. Nagy tapsot kapott Erdélyi Balázs cukrász, aki megnyerte az előző napi verseny cukormentes kategóriát, és Mngsz-tagként jelen is volt a pesti közgyűlésen.

A társzervezetek képviseletében Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke kifejtette, ha valamikor, akkor most van szükség a szakmai összefogásra, hiszen a munkabéreket kell rendezni sürgősen, az Áfa-kedvezmények miatt közösen lobbizni és a szervízdíj kérdését is meg kell oldani. Amelynek egységes bevezetése a jövedelem fehérítéshez is nagyban hozzájárulna.

A 2017. évi Erfurti Kulináris Olimpia versenyzőinek köszöntése volt a következő napirendi pont, amelynek kapcsán Krivács András elnök kifejtette, azért is jelentős volt a nagyszámú magyar résztvevők száma és sikere, hiszen ez évben nem kaptak a rendezvény résztvevői állami támogatást, mégis komoly eredményeket értek el a magyar versenyzők és sok érmet, elismerést hoztak haza munkájuk elismeréseképp.

Az MNGSZ fő támogatóinak bemutatását fő támogatójuk, az arany fokozatú, legfőbb támogató, a Mirbest Csoport nyitotta, melynek kapcsán az elnök elmondta, anyagi támogatásuk az idén folytatódik, erről komoly ígéretet kaptak. Tavaly 5 millió forintot kaptak a hazai vállalatcsoporttól, az idei összeg sem lesz ennél kevesebb. Utánuk az Unilever Foodsolutions videóval mutatkozott be, majd a Matusz-Vad Zrt. tárta a hallgatóság elé legújabb termékeit, grilles újdonságait, utánuk a Panyolai Szilvórium kft.  tartott ismertetőt, és a Ragonese Kft. kézműves fagylaltjait is megismerhette jobban a szakmai közönség.

Az ebédszünetet követően az elnöki és pénzügyi beszámolókra került sor, valamint az alapszabály módosításra tett javaslat ismertetése következett, mindegyik programpont végén a tagság szavazott annak elfogadásáról.

 

Forrás: Vendég & Hotel


Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.