hirdetés

Növényi sejtekből kitenyésztett kávé

Ha a finnországi VTT Műszaki Kutatóközpont szakemberein múlik, hamarosan trópusi ültetvények helyett laboratóriumi bioreaktorokból származó kávéval pezsdíthetjük fel mindennapjainkat.

hirdetés

Az éghajlatváltozás megnehezíti a jó kávé termesztését, ráadásul a globális felmelegedés hatására a kávéültetvények számára alkalmas földterület is folyamatosan csökken. A finnországi VTT Műszaki Kutatóközpont tudósai szerencsére nemrég felismerték a vészhelyzetet, és a kávécserje meghatározott sejtjeiből bioreaktorokban „kitenyésztett” kávé előállításába kezdtek.

A kutatók jelen esetben ugyanazokhoz a technikákhoz folyamodnak, mint amiket más szakértők világszerte például a laboratóriumban növesztett húsok gyártásához szoktak felhasználni.

A finn csapat első lépésben a kávé növényi sejtjeiből létrehozott, majd pedig a megfelelő tápoldattal töltött bioreaktorba helyezett egy szaporulatot, amely így növekedésnek indult. Az eljárás eredményeként törtfehér biomassza keletkezett, amelyet aztán „porrá szárítottak”, és sötétbarnára pörköltek, hogy valamelyest azért emlékeztessen a kávéőrleményre.

A sejtkultúra (j) és a pörkölt kávé (b) (Forrás: VTT)

A tudósok csak nemrég szürcsölhették el az első csésze laboratóriumban kitenyésztett feketéjüket, és a körükben sem illat, sem pedig íz tekintetében nem fogalmazódott meg kritika az eredményt illetően. A sikernek köszönhetően a csapat immár olyan piaci partnereket keres, akik valamilyen úton-módon üzleti alapokra helyezhetik a technológiát.

Bár az Afrikán, Dél-Amerikán és Délkelet-Ázsián is átívelő trópusi „kávéövből” származó kiváló minőségű kávék vélhetően továbbra sem fognak eltűnni a kínálatból, a sejttenyésztett variáns bevonása az ágazat káros ökológiai hatásait nagy mértékben csökkentheti. Gondoljunk csak bele: ha a termelés a világ bármely országában megvalósíthatóvá válik, az élvezeti cikk ellátási láncának karbonlábnyoma minimalizálható lesz.

(forrás: Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai