Számít-e, hogy milyen vízzel készül a kávé?

Nagyon is. Hiszen a csészében található kávé átlagosan 98 százaléka víz, csak a többi rész az, amitől kávé lesz a kávé.

Milyen vízzel főzzük a kávét?

 A kérdésre az egyszerűsített válasz, az alacsony ásványianyag tartalom. Amit egy ásványvízben keresünk (sok oldott ásványi anyag, amik a testünk működéséhez szükségesek, mint a kalcium, magnézium, karbonátok, stb.) pontosan azok rontják el a kávé élményét. Minél magasabb a víz ásványianyag tartalma, annál “erősebb”, jellegzetesebb íze lesz a víznek, ami befolyásolja a kávé ízét, ráadásul egy telített oldatba sokkal kevésbé tud már bármi kioldódni a kávéból, mondta Lonkai Márton, a Steamhouse kávékapszulák egyik megálmodója.

A szűretlen csapvíz a legrosszabb választás a kávéhoz!

- A fenti anyagokon túl a csapvízben sok egyéb anyag is van, amitől csapvíz lesz (fertőtlenítéshez használt anyagok, a csőhálózatból kioldott anyagok, stb.). Ráadásul a kemény (magas ásványianyag tartalmú) víz elősegíti a vízkő képződését, így nem csak a kávéból nem lehet kihozni a maximumot, de az eszközök is hamarabb tönkremennek, több karbantartást igényelnek - mondta Juhász Bálint.

Megoldás: a tisztított (szűrt) víz!

- A legegyszerűbb megoldás egy vízszűrő kancsó beszerzése. Ezekkel az eszközökkel meglepő változást lehet elérni a kávé ízében. (Valamint a teáéban, a levesében, és mindenben, amihez víz kell). Szintén nem elhanyagolható, hogy létezik olyan szűrőpatron, ami az ólomszennyeződést is eltávolítja a csapvízből, így (főleg a régebbi építésű házban élőknek) ívóvízként is javasolt szűrt vizet használni. Ráadásul minden vízszűrési módszer közül ez a legolcsóbb és legegyszerűbb, a kancsó az első szűrőpatronokkal már néhány karton ásványvíz árából megvásárolható, és nincs szükség a műanyag palackokra soha többet.

Mi az a designer víz?

- Ahogy a kávéban, úgy a vízkezelésben is egészen nagy mélységekig (vagy magasságokig) el lehet jutni, hiszen egy RO (fordított ozmózis eljárással működő) berendezés is teljesen más vizet fog készíteni, mint a szűrőkancsó, igaz a beruházás is más lesz. A profi kávés versenyzők maguknak keverik a vizet, egyszerűen desztillált vizet visszasóznak keserűsóval, kalciummal és magnéziummal a kívánt (kóstolással kitapasztalt) mértékben.

 

Forrás: Steamhouse


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.