Székfoglaló

Megnyílt a SZÉK Restaurant & Bar (a korábbi Klassz helyén, az  Oktogonnál, az Andrássy úton), ahol az erdélyi és székely konyha legjobbjait kínálják mostantól vendégeiknek. A nyitás alkalmával kóstoltuk kínálatukat.

Ősi receptek a modern konyhatechnológia ötvözésével - ez a ház séfjének, Réti Sebestyén koncepciójának lényege. Akinek a neve ha ismerősen cseng, az nem véletlen, hiszen a SZÉK konyhafőnöke korábban, négy éven át, a Dérynében vezette a konyhai munkát. Különleges módon készült, ősi recepteket felhasználó magyar, erdélyi és székely gourmet fogások kerülnek ki tőle és csapatától mostantól a vendégek elé.

Rovásírás a falon, tudás a konyhában

A vendégtér belső tereit rovásírások díszítik (nem tudtam megfejteni azokat, de Varga Szidónia, aki az új vendégváróhelyet üzemeltető cég ügyvezetője, segített: asztalhoz való jókívánságok, áldások szerepelnek rajta).

Amúgy a belső dizájn visszafogottan, egyszerűen elegáns, nem hivalkodó, és egyben otthonos. Bár a hely adottságaiból adódóan sajnos most a vendégtérben az egymás melletti hosszú asztalok nem felelnek meg a social distance szükségszerű elvárásainak, de csak elmúlik egyszer ez a borzalom, és akkor a SZÉK arra a helyre kerül Budapest gasztrotérképén, ahová adottságai, gasztronómiája alapján megérdemli: a fővárosiak, és a Budapestre látogató belföldi vendégek, valamint külföldről érkezők egyik kedvenc gasztropontja lesz.

Végre nem ízetlen újragondolt fogások

Lokációja, a konyhai csapat szakértelme, és az onnan kikerülő, a fővárosban egy eddig fehér foltként szereplő gasztroteret betöltő fogásai okán minden arra predesztinálja, hogy a SZÉK 2021 egyik nagy sikertörténete lesz.

A jó ételek mellé jó borok dukálnak. Mi dr. Balla Géza, az ismert nagytudású ménesi borász tételeit kóstoltuk a 7 fogásból álló bemutató menü mellé, és örömmel konstatáltuk, a Balla Pincészet borai ugyanolyan tökéletesen összerakottak, harmónikusak, akárcsak sok-sok éve, és remekül illik a mellé kerülő székely ízelítő falatokhoz.

A hely sikeréhez nyilván hozzájárul majd az is, hogy az új étterem háziasszonya, Kemenczei Andrea, aki korábban az Andante Borpatikában dolgozott, nemcsak a borokhoz ért, hanem szakács végzettsége révén a SZÉK séfjét is segíti nagyszüleitől, szüleitől hozott tapasztalatával.

Az elénk tálalt menü egyébként zseniálisan harmónikus volt. Minden egyes fogásnak volt íze, másnap is vissza tudok rá emlékezni, látszott pontosan miből készülhetett, milyen alapanyagok sorakozhattak a konyhán, amiből az ételeket megalkották. Nálam a töltött paprika vitte el a pálmát, először is, mert amúgy is imádom, de ezen a helyen tényleg fantasztikus ízvilággal, felejthetetlenül készítik.

Ember legyen a talpán, aki ezt végigeszi

Itt a teljes menüsor, előtte azonban egy háromnapos koplalás igencsak ajánlatos:

Puliszka burduf túróval, szalonnával

Borjú-bárány gombóccal bélelt csorbaleves, sok zöldséggel, tejföllel, lestyánnal

Töltött paprika kápiapaprikából, fátyol szalonnába öltöztetve

Böjtös töltött káposzta, vegetáriánusok is fogyaszthatják

Brassói sertésszűz, ropogós burgonyával

A híres miccs, zakuszkával, házi lepénykenyérrel (amúgy a ház kenyér kínálata szintén brutál jó)

Kürtöskalács, házi eperfagylalttal, kivül cukorral, grillázskrémbe burkolva

 

 

Forrás: Turizmus Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.