Több tízezer étterem nyakán maradt liba

Az amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátóegységeknek hatalmas érvágás, hogy a Márton-napi Libanapok előtt jött a lezárás.

"Országosan 50 ezer vendéglátóegység van, 10 ezer ebből Budapesten. A mostani szigorítások előtt számos hely került abba a helyzetbe, hogy szüneteltetni kényszerült a működését vagy már bezárt, úgyhogy nehéz megbecsülni, hogy pontosan hány vendéglátóegységet érint a mostani járványügyi kötelező zárva tartás. Sejteni lehetett ugyan a lezárást, de a legtöbben ezt későbbre várták, én például a hónap közepétől.  A novemberi Márton-napi Liba nap bevételeire nagyon sok még működő étterem számított, és készültek is rá. Így a lezárás miatt több tízezer étterem nyakán marad egységenként több száz kiló libahús, ami jó esetben nem romlik meg, mert a fagyasztóban marad, de a Libanapok ellehetetlenülésével jelentős bevételkiesést okoz a vendéglátósoknak – mondta el kérdésünkre Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

A Szent Anna Panzió és Étteremben a Nógrád megyei Berkenyén november második és harmadik hétvégéjére hirdettek meg Libanapokat. 6900 forintért korlátlan ételfogyasztást ajánlottak libából készült ételekből svédasztalos formában. Kalácska Zoltán üzemeltető lapunk kérdésére elmondta, az első alkalmat sikeresen lebonyolították, a második azonban a járványügyi intézkedések miatt ellehetetlenült. Neki az a szerencséje, hogy még nem vásárolta fel a második hétvégére szánt húst, mert még az első alkalomról is maradt áruja. Ezt most még elviteles formában értékesíti, így nem maradnak a nyakán libahegyek. Szerinte sok más hely kevésbé szerencsés helyzetben van, mivel a Márton-napra bevásárolt jelentős készleteket elviteles formában nem fogják tudni maradéktalanul értékesíteni, esetleg jelentős engedményekkel.

Forrás: Turizmus Online


Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola

Volt diákjait várja a vendéglátóipari iskola 

A program célja a kötődés megtartása, az iskola szakmai kapcsolatainak megerősítése és a mostani diákok pályaorientációjának támogatása.
Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait

Kiosztották a XXI. Synvino Borverseny díjait 

A borversenyre az ország 18 borvidékéről 226 fehér-, 121 vörösbort és 53 rozét neveztek be, amelyek több mint fele a 2024-es évjáratból került ki.
Csodahelyek Buda gasztro-negyedében

Csodahelyek Buda gasztro-negyedében 

A Margit-negyed egyre inkább Budapest egyik legizgalmasabb gasztronómiai és kulturális helyszínévé válik.
Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.