Több tízezer étterem nyakán maradt liba

Az amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátóegységeknek hatalmas érvágás, hogy a Márton-napi Libanapok előtt jött a lezárás.

"Országosan 50 ezer vendéglátóegység van, 10 ezer ebből Budapesten. A mostani szigorítások előtt számos hely került abba a helyzetbe, hogy szüneteltetni kényszerült a működését vagy már bezárt, úgyhogy nehéz megbecsülni, hogy pontosan hány vendéglátóegységet érint a mostani járványügyi kötelező zárva tartás. Sejteni lehetett ugyan a lezárást, de a legtöbben ezt későbbre várták, én például a hónap közepétől.  A novemberi Márton-napi Liba nap bevételeire nagyon sok még működő étterem számított, és készültek is rá. Így a lezárás miatt több tízezer étterem nyakán marad egységenként több száz kiló libahús, ami jó esetben nem romlik meg, mert a fagyasztóban marad, de a Libanapok ellehetetlenülésével jelentős bevételkiesést okoz a vendéglátósoknak – mondta el kérdésünkre Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

A Szent Anna Panzió és Étteremben a Nógrád megyei Berkenyén november második és harmadik hétvégéjére hirdettek meg Libanapokat. 6900 forintért korlátlan ételfogyasztást ajánlottak libából készült ételekből svédasztalos formában. Kalácska Zoltán üzemeltető lapunk kérdésére elmondta, az első alkalmat sikeresen lebonyolították, a második azonban a járványügyi intézkedések miatt ellehetetlenült. Neki az a szerencséje, hogy még nem vásárolta fel a második hétvégére szánt húst, mert még az első alkalomról is maradt áruja. Ezt most még elviteles formában értékesíti, így nem maradnak a nyakán libahegyek. Szerinte sok más hely kevésbé szerencsés helyzetben van, mivel a Márton-napra bevásárolt jelentős készleteket elviteles formában nem fogják tudni maradéktalanul értékesíteni, esetleg jelentős engedményekkel.

Forrás: Turizmus Online


Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre

Rekordszámú nevezés érkezett az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyre 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét

Horvátország feloldja a száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét 

Horvátország feloldja a ragadós száj- és körömfájás betegség miatt bevezetett intézkedések egy részét, de további rendelkezéseket vezet be a kockázatok megelőzése érdekében.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.