Több tízezer étterem nyakán maradt liba

Az amúgy is nehéz helyzetben lévő vendéglátóegységeknek hatalmas érvágás, hogy a Márton-napi Libanapok előtt jött a lezárás.

"Országosan 50 ezer vendéglátóegység van, 10 ezer ebből Budapesten. A mostani szigorítások előtt számos hely került abba a helyzetbe, hogy szüneteltetni kényszerült a működését vagy már bezárt, úgyhogy nehéz megbecsülni, hogy pontosan hány vendéglátóegységet érint a mostani járványügyi kötelező zárva tartás. Sejteni lehetett ugyan a lezárást, de a legtöbben ezt későbbre várták, én például a hónap közepétől.  A novemberi Márton-napi Liba nap bevételeire nagyon sok még működő étterem számított, és készültek is rá. Így a lezárás miatt több tízezer étterem nyakán marad egységenként több száz kiló libahús, ami jó esetben nem romlik meg, mert a fagyasztóban marad, de a Libanapok ellehetetlenülésével jelentős bevételkiesést okoz a vendéglátósoknak – mondta el kérdésünkre Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

A Szent Anna Panzió és Étteremben a Nógrád megyei Berkenyén november második és harmadik hétvégéjére hirdettek meg Libanapokat. 6900 forintért korlátlan ételfogyasztást ajánlottak libából készült ételekből svédasztalos formában. Kalácska Zoltán üzemeltető lapunk kérdésére elmondta, az első alkalmat sikeresen lebonyolították, a második azonban a járványügyi intézkedések miatt ellehetetlenült. Neki az a szerencséje, hogy még nem vásárolta fel a második hétvégére szánt húst, mert még az első alkalomról is maradt áruja. Ezt most még elviteles formában értékesíti, így nem maradnak a nyakán libahegyek. Szerinte sok más hely kevésbé szerencsés helyzetben van, mivel a Márton-napra bevásárolt jelentős készleteket elviteles formában nem fogják tudni maradéktalanul értékesíteni, esetleg jelentős engedményekkel.

Forrás: Turizmus Online


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.