hirdetés

Többen és többet fognak NETA-t fizetni

2019. Január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedett a népegészségügyi termékadó (NETA) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, (elsősorban a bizonyos értéket meghaladó só és cukrot tartalmazó ételek és italoknál, valamint az energiaitaloknál) emellett az adónermet kiterjesztették  a gyümölcspárlatokra, a pálinka és a gyógynövényes italokra is. A kormányzat most valószínűleg újabb emelésre készül.

hirdetés

Többen és többet fognak fizetni népegészségügyi termékadót januártól a Népszava értesülése szerint. A lap szerint a csak édestőszeres termékekre, és újabb élelmiszercsoportokra - mint például a reggelizőpelyhekre és a kandírozott magvakra is kiterjesztik az adót.

Ahogy a Népszava írta egy kormányzati javaslat szerint jövőre az édes termékek után akkor is meg kellene fizetni a Népegészségügyi Termékadót (NETA), ha kizárólag édesítőszert tartalmaznak. Ugyanis ezeknek is a terhére róják, hogy rászoktatnak az édes íz élvezetére.

A csak édesítőszeres termékek közterhe azonban mintegy harmada lesz a cukrosokénak, így például az ilyen üdítőitalok literét 5 forint, a szörpökét 80 forint adó terhelheti. Az édesítőszeres kakaóporok után kilogrammonként 30 forint, cukrozott készítményeknél 50, a gyümölcsízeknél 200 forint illeti meg várhatóan januártól a közkasszát. Szélesebb körben válhatnak adókötelessé a szörpök, zöldséglevek. A jövőben csak a magas, legalább 75 százalékos gyümölcs-, és zöldségtartalmú levek mentesülnek a NETA megfizetése alól.

A javaslat több új terméket is bevon az egészségügyi adó hatálya alá. Így például a 100 grammonként 8 grammnál kevesebb rostot tartalmazó reggelizőpelyheket, illetve az egyéb cukrozott, kandírozott magvakat és gyümölcsöket. Nem menekülnek az adózás alól azok a cégek sem, amelyek módosították a termékük összetételét, hogy elérjék az adómentes kategóriát. Ha kevésbé is sóznak, de a termékük zsírtartalma meghaladja a 20 százalékot – adózniuk kell.

(forrás: Népszava, Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint lesznek újabb bértámogatási intézkedések?

Kiadónk társoldalai