hirdetés

Az első 5 hónap a Szállodaszövetség szemével

Az erős évkezdés láttán rekordbevételekre számít 2018-ban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

hirdetés

Az áprilisi kisebb megtorpanás után májusban ismét erősebb kereslet mutatkozott a magyarországi szállodák iránt. Ebben a hónapban a vendégéjszakák száma országos szinten 5,4%-kal, Budapesten 4,6%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 6,1%-kal múlta felül a múlt évit. Májusban országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 5,7%-kal, a külföldieké 5,3%-kal haladta meg a tavalyit.

Ebben a hónapban növekvő vendégszám eredményeként a hazai szállodák szobafoglaltsága 63,6% (+3,1%pont növekedés), bruttó átlag szobaára 21.293 Ft (index: 102,9%), bruttó Revpar mutatója 13.537 Ft (index: 108,5%) lett.

Mindezek eredményeként a szállodák összes árbevétele az év ötödik hónapjában országos szinten 8,6%-kal, Budapesten 6,3%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 11,4%-kal haladta meg a bázist.

A kedvező májusi eredményeknek is köszönhetően idén január-május között szállodáink összes árbevétele 155,2 milliárd Ft lett (index: 110,7%).

Az idei év első 5 hónapjában meghatározó beutazó piacaink közül átlagot meghaladó növekedés mutatkozott Izraelből (+17,7%), Romániából (+12,6%), az USA-ból (+8,3%), Csehországból (+7,9%) és Németországból (+6,2%), Nagy-Britannia esetében kismértékű csökkenés (-1,6%) történt. Figyelemre méltó, hogy Kínából 15,7%-kal nőtt a vendégéjszakák száma.

Minden idegenforgalmi régióban nőtt a szállodák iránt kereslet, a vendégéjszakák száma, a legnagyobb mértékben +12,9%-kal a Dél-alföldi régióban.

Szállodáink belföldi vendégfogalmában jelentős szerepet játszó SZÉP kártya felhasználás 6,143 milliárd Ft-ot (index: 103,7%) tett ki május végéig, ami a magyar vendégek által fizetett szállásdíjbevétel 20,6%-át adta.

Nemzetközi összehasonlításban a magyarországi szállodák 2018. I-V. havi teljesítménye igen kedvező volt, ezt mutatja, hogy az STR riport szerint a Közép-kelet-európai régióban (Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország) a hazai szállodák Revpar mutatója (€ 55,3) a 2. legmagasabb volt Ausztria (€ 67,4) után.

A hazai szállodaipar május végéig elért teljesítménye alapján a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is rekord eredményekre, bevételekre számít, amiben várhatóan az eddigieknél nagyobb szerepe lesz a belföldi vendégforgalomnak, a fővároson kívüli szállodáknak.

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai