Ismeri Dél-Tirolt?

Arról az oldaláról biztos nem, ahogy most Bakody Katalinnal, a Jab Anstoetz KG Kelet-európai igazgatójával közösen mutatjuk be, aki rövid időn belül többet járt arrafelé, mint amire valaha álmában is gondolt volna. (x)    

Nem, nem a táj szépsége vonzotta folyton vissza és vissza – bár bevallja, valóban fantasztikus, ahogy az Alpok mintegy háromezer méter magas hegyláncai körbe ölelik a köztük meghúzódó völgyeket, ahogy az alpesi legelőkkel megtűzdelt tájban itt-ott felbukkan egy-egy középkori városka, ahol többségében németül beszélnek. Hiszen bár elég rég volt, amikor ez a terület még Ausztria részeként szerepelt (1918-ban került olasz fennhatóság alá), azonban a lakosság többsége, mintegy háromnegyede ma is őrzi ősei nyelvét, és csak inkább a városokban lakók, főleg Bolzanó környékén beszélnek olaszul.

 

Érdekesség még, ha már a nyelveknél tartunk, avat be Katalin a további részletekbe, hogy a hegyi őslakosok nem is e két nyelv egyikén értenek szót egymással, hanem az ősi ladin nyelven, de ennyit a nyelvészeti érdekességekről, hiszen nem ez beszélgetésünk tárgya, hanem jó pár más izgalmas felfedezés.

Egyébként ahogy a nyelvek keverednek errefelé, ugyanúgy a kultúrák, a szokások, a gasztronómia is izgalmasan változó: itt minden egyszerre német és olasz, vagyis rendszeretően pedáns és közben életszeretően laza. A wurst éppúgy megtalálható és megszokott fogás a vendéglátóhelyek kínálatában, akár a tökéletesen elkészített pizza.

Santré Hotel: elsöprően zöld érzés

Mivel ez a terület jó ideje olasz fennhatóság alatt van, vagyis pont a design szülőhazájában, Olaszországban járunk - az Alpok hegyvonulatának részeként, a Dolomitok legjobb, a német síturisták által is a legkedveltebb sípályáinak vidékén -, ezért igazán nagy elismerés a német alapítású és székhelyű Jab magyarországi képviseletének, hogy éppen őket bízták meg itt egy komoly, szép szállodai belső kialakításának részeként a ház textilezési munkáival.

A Brixen központjához közeli négycsillagos Santré Hotel igazi zöldmezős beruházás. Egy olyan családi tulajdonban lévő, tematikus hotel, amelynek tulajdonosai komoly szállodás szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Hiszen a mostani tulajdonosok felmenői is szállodásként éltek és dolgoztak, ahol a szülők után gyerekeik – egy testvérpár – szintén abba vágott bele, amit egész gyerekkorukban láttak: ők is vendégfogadással foglalkoznak, immár családi hagyományként.

 

Azonban, új generációs szállodatulajdonosként friss szemlélettel vágtak bele a feladatba. Eldöntötték, amikor megálmodták saját önálló szálláshelyüket, hogy nemcsak a hazájukban mindig nagyon is számító designt helyezik előtérbe, hanem a funkcionalitás is éppoly fontos szerepet játszik majd szállodájuk kialakítása során.

Bár a hely adottságaiból adódóan elsősorban exkluzív téli szálláshelyről lehetne szó, ehelyett inkább mind a négy évszakban vendégeiket megszólító szolgáltatásokat kínálnak. Ennek az elképzelésnek megfelelően választottak a Jab kínálatából textileket is a házba. Mind a ház különböző vendégtereibe, mind a vendégszobákba.

Érdekesség volt e munka során, teszi hozzá a Santré bemutatása kapcsán Bakody Katalin, annyira nagy hangsúlyt fektetnek az olasz vidékeken a design elemek megfelelően magas szintű megoldására, hogy ezért szinte általános módszer a magasabb kategóriájú házak munkáinak esetén, hogy a vendégszobák kialakításakor lévő belsőépítész nem ugyanaz, mint aki a ház egyéb területeinek tervezését végzi. Azaz másik szakembert kérnek fel a különböző vendégterek tervezési feladataira. Szerencsére a Jab magyarországi csapata kimagaslóan jól tudott együtt dolgozni mindkét belsőépítésszel, akik elsősorban a természetet csempészték be mindenütt a belső terekbe.

Natúr világot hoztak létre sok-sok fával, a zöld és a barna különböző árnyalataival, és ehhez az elképzeléshez választottak a Jab kollekcióiból e koncepcióhoz illő textileket, különféle bútorokat.

A Santré Hotel egyik nagy erőssége különben, teszi még hozzá a magyarországi irodát is irányító szakember, hogy a közösségi tereket is igazán merész módon, de mégis egyben otthonosan elegánsan jelenítik meg. A bár területére például igazi bőrbútorokat választottak a Jab saját készítésű bútor-kínálatából, a különleges szolgáltatásokat nyújtó wellness & spa-részlegbe pedig sok-sok exkluzív kültéri anyaguk került.

 

Hotel Badia Hill: az új generáció megszólítása

Igazi, négy évszakos turistaparadicsom közepén, mesebeli panorámával megáldva nyílt meg ez a vadonatúj négy csillagos szálloda, amely Badia dombjain fürdőzik az év szinte minden napján a napfényben, és mutatja magát teljes szépségében. Itt minden a jó életről, az olaszos életigenlésről, a finom ételekről, a jó borokról és a környék szépségéről szól. A megbízhatóan kellemes klíma, a télen hóbiztos magas hegyek, a tavasztól őszig gyalogos és kerékpáros kirándulásokat biztosító erdők, mezők közelsége miatt valóban a turisták álma ez a környék.

Nem véletlen, hogy a Santré Hotel 2022. áprilisában történő megnyitását követően ennek a szálláshelynek a kialakításában is erőteljesen jelen volt a magyarországi Jab csapat, avat be minket a részletekbe Bakody Katalin, hiszen, fűzi tovább, a Santré megnyitását követően hívta fel egy ismeretlen illető szintén Dél-Tirolból azzal, hogy látta a brixeni házat, és azt szeretné, hogy az ő hoteljük esetén is a Jab-bal szeretne együttműködni. Vagyis egyik dél-tiroli munka gyakorlatilag referenciaként szerepelt, és bevonzott egy másikat.

 

Amúgy ez a vidék hangulatában erőteljesebben olasz, mint a brixeni testvérpár szálláshelyének környéke. Itt a lifestyle, a gasztro, a laza életérzés mindenek elé kerül, és a fiatal tulajdonosok pontosan tudják ezt, le is követik házuk szolgáltatásaival.

A szálloda két étterme fantasztikus kínálattal várja vendégeit, ráadásul homlokegyenes más és más kínálattal. Míg az egyik egy laza hamburgerező, addig a másikban a topgasztronómia, a fine dining kerül előtérbe.

A hotel csupa üveg, tele hatalmas, tág terekkel, vendégköre célzottan a fiatal korosztály.

Ide is, akárcsak a brixeni házba, szinte mindent a magyarországi Jab kollekciójából rendeltek a belsőépítészek: az összes bútorszövetet, szőnyeget, dekoranyagokat – mind a szobákba, mind a közösségi terekbe kerülő enteriőrök esetén. A Badia esetén olasz designer tervezte a szobák belsőit, és egy osztrák designcsapatot bíztak meg a hotel belső tereinek megalkotásával.

Különleges és meglepő szolgáltatás a házban, hogy kialakítottak például egy szivarszobát is a vendégeknek, kandallóval, kényelmes fotelekkel, fantasztikus kilátással. Valamint – a fiatal generáció igényére gondolva – egy moziszobát is létrehoztak, ahol popcorn gépet is beállítottak a teljes moziélmény kedvéért és igencsak komoly ehelyett a minibár kínálata is – a látvány közben a teljes kényelem biztosítására.

Mivel Michaela, a hotel háziasszonya eredetileg sommelier, ezért szenzációs borkóstolókat szervez a ház vendégeinek, azonkívül, hogy a suite-ek valamint a moziterem és a szivarszoba italkínálatát is ő állítja össze illetve frissíti. Mivel pedig férje képzett szakács, ezért főzőesteket hirdetnek meg vendégeiknek – ez a program is mindig emlékezetes.

A ház alapvetően földszíneket felvonultató, visszafogottan elegáns, a fiatalok körében nagyon népszerű minimalista stílus irányzatába nagyszerűen illenek a Jab magas minőségű textilei, bútorszövetei, szőnyegei, dekoranyagai, amelyek nemcsak dekoratívak és exkluzív megjelenést adnak, hanem biztosítják azt is, hogy bármennyi vendég fordul meg a házban, minőségükből nem engednek, mert időt állóak. Így mutatják a fiatal generációt megszólító elegancia diszkrét báját.

 

Forrás: Turizmus Online


KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.
MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén

MTÜ: arattak Budapest és a fürdővárosok szálláshelyei az idei első hosszú hétvégén 

Erős forgalom jellemezte a turisztikai szezonnyitónak is tekinthető március 15-i hosszú hétvégét, írták friss közleményükben.
Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya?

Miért fontos, hogy őszinte legyen a recepciós mosolya? 

Utazni, új helyeket megtapasztalni élmény, de vajon élmény lehet-e egy ilyen helyen dolgozni? 
Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett

Az Év Alvásbarát Szállodája ez a belvárosi hotel lett 

Átadták az Alvásbarát Szálloda idei minősítési díjait az Alvás Világnapja alkalmából a Magyar Tudományos Akadémián.
Újabb hétvége, újabb tűz  egy hotelben

Újabb hétvége, újabb tűz egy hotelben 

Ezúttal egy etyeki szálláshelyen égett a berendezés.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.