hirdetés
hirdetés

Egymilliárd dollárt is fizethet a 737 Max-katasztrófák áldozatainak a Boeing

Az összeget az alapján is számolják, hány percig tudtak arról az utasok, hogy meg fognak halni - írja a hvg.hu.

hirdetés

Egymilliárd dollárt is fizethet a Boeing a 737 Max repülőgépek baleseteiben meghalt áldozatok hozzátartozóinak – számolta ki a Bloomberg. A cég az összes 737 Max repülését leállította, miután tavaly októberben az indonéziai Lion Air légitársaság JT 610-es járatán közlekedő gép csapódott a tengerbe, 14 perccel a felszállást követően, 189 ember halálát okozva. Öt hónappal később, március 10-én pedig az etióp légitársaság Boeing 737 MAX 8-as gépe hat perccel a felszállás után zuhant le, a katasztrófában 157-en haltak meg.

A The Wall Street Journal később arról írt, hogy a Boeing vezetése már a tavaly őszi indonéz repülőgép-katasztrófa előtt egy évvel tudott a 737 MAX repülőgépek típushibáiról, de hallgatott róluk. A Bloomberg korábbi esetekre és az ügyvédekre hivatkozva most azt írta: ha ez bebizonyosodik, akkor még a becsült 1 milliárd dolláros összegnél is jóval magasabb lesz a kártérítés. Egy jogi szakértő ezért azt valószínűsíti, hogy a cég még peren kívül meg fog egyezni az áldozatok hozzátartozóival.

Korábbi hasonló esetekből kiindulva az összeg nagysága attól is függ majd, mennyi ideig voltak tisztában azzal az áldozatok, hogy meg fognak halni. Néhány amerikai állam törvénykezése ugyanis erre is lehetőséget ad. New York-ban például nemrég egy hasonló esetben 2 és félmillió dollárt ítéltek meg egy darukezelő családjának, miután a férfi 61 méter magasból zuhant a halálba. Mindkét katasztrófa vizsgálata azt mutatta, hogy a pilóták hosszú percekig próbálták átvenni az irányítást a hibás szoftver felett, miközben hatalmas sebességgel zuhantak lefelé. Ez azt mutatja, hogy az áldozatok valószínűleg hosszú percekig tisztában voltak vele, hogy meg fognak halni.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai