hirdetés
hirdetés

Elstartolt Ferihegy nyári menetrendje

A tavalyi 13,5 % - os utasforgalom növekedés a felére esett vissza az év első negyedévében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A most életbe lépet t nyári menetrendben a légitársaságok 15 új járat elindítását jelentették be és nyolc esetben a meglévő járatok sűrítését is tervezik.

hirdetés

Az újdonságok közül érdemes kiemelni, hogy június 7 - től heti három alkalommal közvetlen légi összeköttetés indul Sanghaj és Budapest között a Shanghai Airlines Boeing 787 - 9 típusú Dreamliner gépével. Naponta közlekedő járatot indít egy új londoni repülőtérre, Gatwickre a Wizz Air (miközben megmaradnak a lutoni járatok is); szintén napi induló járattal érkezik a FlyDubai légitársaság dubaji úticéllal; heti 12 - 12 járatot indít a lengyel LOT Bukarestbe és Brüsszelbe is, valamint hét új járatot indít a Ryanair javarészt olasz és spanyol nyaralóhelyekre.

Az alábbi táblázat foglalja össze a nyári új repülőjáratokat:

..
 
 Hova:  Légitársaság:  Járatok száma:
 London Gatwick  Wizz Air  naponta
 Cork  Ryanair  heti 2
 Oslo  Wizz Air  heti 4
 Nantes  Transavia  heti 2
 Cagliari  Ryanair  heti 2
 Sevilla  Ryanair  heti 2
 Bari  Ryanair  heti 2
 Rimini  Ryanair  heti 2
 Thesszaloniki  Ryanair  heti 2
 Sanghaj  Shanghai Airlines  heti 3
 Palma de Mallorca  Ryanair  heti 1
 Castellón  Wizz Air  heti 2
 Dubaj  FlyDubai  naponta
 Brüsszel  LOT  heti 12
 Bukarest  LOT  heti 12
   

 

 

A tavalyi évhez képest korábban tér vissza a nyári menetrendben az Air Canada Rouge torontói járata, az American Airlines philadelphiai járata, va lamint ismét a korábbi kapacitással működnek LOT lengyel légitársaság egész évben üzemelő new yorki (heti 4) és chicagói (heti 2) járatai. Nyolc légitársaság pedig a meglévő járatainak számát emeli, amit a következő táblázatban foglaltunk össze:

 

 Légitársaság  Hova  Eddig Mostantól   Gyakoriság
 Pegasus Airlines  Isztambul  6  7  heti
 Austrian Airlines  Bécs  19  20  heti
 Iberia  Madrid  5  7  heti
 British Airways  London  28  32  heti
 LOT  Varsó  5  6  naponta
 easyJet  Bázel  10  12  heti
 easyJet  Berlin  7  10  heti
 Aeroflot  Moszkva  3  4  naponta

 

A nyári menetrendi időszakra leadott tervek alapján úgy látszik, hogy lelassul a korábban kétszámjegyű utasforgalom növekedés a budapesti repülőtéren. 2019 első három hónapjában a 2018 - ban mért 13,5% - os bővülés a felére esett vissza, az első negyedévben 6,5 % - osra mérséklődö tt a forgalom növekedése. A h azai légiforgalmi bővülés még így is meghaladja az EU 4,7 % - os átlagos növekedési rátáját, de a Brexit miatt kialakult bizonytalanság egészen biztosan visszavetette a brit utasok számát Budapesten is, ahogy a törökországi gazda sági nehézségek is hozzájárulhattak a visszaeséshez.

A Budapest Airport számításai szerint a leadott légitársasági tervek alapján októberig összesen 12 400 000 ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a nyári menetrendben, ami a gépek átlagos kihasználtságát a lapul véve körülbelül 7 % - os növekedést vetít előre . Budapest és Magyarország továbbra is vonzó turisztikai desztináció marad a külföldiek számára, de a jelek szerint az Európában is kimagaslónak számító kétszámjegyű forgalom bővülés négy éves időszaka egy előre véget ér a magyar főváros repülőterén.

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai