hirdetés
hirdetés

Közös osztrák-magyar kerékpáros kínálat

A Szombathelyi TDM Szervezet gondozásában 2018-2020. között zajló kínálatfejlesztés eredménye a VELOREGIO, ami kerékpáros útvonalajánlatokkal és hozzájuk kapcsolódó kerékpárosbarát szolgáltatásokkal, kulturális és természeti látnivalókkal gazdagítva várja az osztrák- magyar határtérségbe látogató kerékpáros turistákat.

hirdetés

A VELOREGIO AT-HU 064 „Közös határon átnyúló kínálat fejlesztése és megvalósítása az osztrák-magyar határtérség kerékpáros régióiban” című pályázat az INTERREG V-A Ausztria- Magyarország Program 2014- 2020 felhíváson nyert el három évre szóló támogatást. A fejlesztések összértéke 1.185.840 €, ennek 85%-át az Európai Unió, 10 %-át pedig a magyar állam finanszírozza.

A tevékenységek megvalósításában három osztrák és három magyar szervezet vesz részt:

Vezető partner:

• Regionalentwicklung Oststeiermark (A)

További partnerek:

• Tourismusverband Region Oberwart (A)

• Wiener Alpen (A)

• Savaria Turizmus Nonprofit Kft. – Szombathely (H)

• Vas Megyei Önkormányzat (H)

• Kőszeg Város Önkormányzata (H)

Nem az első közös osztrák-magyar kerékpárturisztikai pályázatról van szó, hiszen korábban az Oberwart Turisztikai Egyesület, Narda önkormányzata és a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. már sikeresen zárt egy kerékpáros fejlesztést. A jelenlegi projekt az akkor elindított program továbbgondolása, kiterjesztése, térben és szakmai tartalmában egyaránt.

Az új együttműködés különlegessége a projekt által érintett terület nagysága, mely feltételezte a partnerek összefogását, térségi szintű szemléletét, mind a magyar, mind az osztrák megvalósítók részéről. Valóban országhatárokon átívelő útvonalajánlatok, közös és egységes minőségbiztosítási rendszer bevezetése, közös kerékpáros túravezető képzések valósultak/ valósulnak meg 2020. év végéig.

A kerékpáros turizmus a legnagyobb ütemben fejlődő turisztikai ágazat, ami összekapcsolja a sporttevékenység iránti igényt a regionális természeti- és kulturális örökség egyedi felfedezésének lehetőségével. Ausztria és Magyarország határtérsége, a hegyek és alföldek adta tájképi sokfélesége, természeti és kulturális gazdagsága ideális ahhoz, hogy európai kerékpáros csúcsrégióvá válhasson. A kerékpáros turizmus fejlesztése a határon átnyúló együttműködés intenzitásának növelését és az értékesítési lánc valamennyi szereplőjének professzionalizálását igényli. A VELOREGIO projekt biztosítja a régió számára ennek feltételeit

A projektpartnerek a fenti tendenciákra támaszkodva alakították ki feladatmegosztással tevékenységeiket:

· A kerékpáros infrastruktúra optimalizálása a közös természeti és kulturális örökség határon átnyúló bemutatása érdekében:

· környezetvédelmi irányvonalak kidolgozása a kerékpár turizmusban

· kerékpár- turisztikai minősítési rendszer létrehozása

· Túra- és országúti kerékpáros masterplan (fejlesztési terv) kidolgozása Vas megye és a határtérség területére

· Mountainbike masterplan (fejlesztési terv) kidolgozása, elsősorban a Kőszegi-hegység területére

· A burgenlandi „Paradicsom túra útvonalak“ minősítése pilot-jelleggel

· Útvonalak táblázása

· Új mountainbike- útvonalak létrehozása

· A túrák online terveinek megjelentetése nemzetközi túra-adatbázisokban

· Tájékoztató workshopok szervezése szolgáltatók részére

· Kerékpáros szálláshelyek minősítése ADFC Bett&Bike minősítési rendszer szerint

· Kerékpáros túravezető képzés a hátrányos helyzetű turisták vezetésére

· Természeti és kulturális túrajavaslatok kidolgozása

· Kerékpár- turisztikai kínálatfejlesztés az országúti, mountainbike- és túrakerékpárosok részére

· A létrejövő kínálat közös népszerűsítése kiadványokon, vásári megjelenéseken

· A fenntarthatóság biztosítása: önkéntes szakaszfelelősök képzése

· Új pihenőhelyek és ellátási lehetőségek fejlesztése pilot jelleggel

· Kirchschlag-Lockenhaus-Kőszeg-Szombathely kerékpárút hiányzó szakaszának kiépítése

A Szombathelyi TDM szervezet a térségi kerékpáros kínálat fejlesztésében

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft., Szombathely és térsége TDM szervezete, mint projektmegvalósító partner feladata, hogy Vas megye területén turisztikai szolgáltatókat vonjon be a létrejövő kerékpár- turisztikai kínálatfejlesztésbe és kerékpárosbarát minősítési rendszerbe, majd népszerűsítse a létrejövő kínálatot.

Ennek érdekében 2019-ben road- show-szerűen bejárta Vas megyét, olyan turisztikai szolgáltatókat és attrakciókat szólított meg, akik lehetőséget látnak a kerékpáros turizmusban, vagy éppen ezen célcsoportra fókuszálnak. Szombathelyről és térségéből kiindulva, Kőszegen, Bükfürdőn, Sárváron, Celldömölkön és a Ság- hegy térségén át, Körmenden, a Vasi- hegyhát Rábamente területén egészen Szentgotthárdig és az Őrségig bezárólag szállásadókat, vendéglátóhelyeket, kalandparkokat, múzeumokat és kiállítóhelyeket, arborétumokat, fürdőket vont be a VELOREGIO kerékpáros kínálatba.

Bett&Bike minősítés Magyarországon elsőként

A Kft. közreműködésével Magyarországon elsőként az alábbi 17 Vas megyei szálláshely kapta meg a német ADFC kritériumoknak megfelelő Bett & Bike kerékpáros-barát minősítést, ami Európa-szerte a legrangosabb minősítés kerékpáros berkekben:

Szombathely: Hotel Garda

Martineum Felnőttképző Akadémia

Vaskeresztes: Alpesi Fogadó és Borház

Bozsok: Kalaposkő Fogadó

Kőszeg: Alpokalja Panzió és Étterem

Portré Apartman

Bükfürdő: Titi Apartman

Sárvár: Tinódi Fogadó

Cherry Apartmanház

Levendula Apartman

Celldömölk: JUFA Vulkán Thermen Resort

Vasvirág Hotel

Szentgotthárd: Hotel Lipa

Andante Panzió

Őriszentpéter: Ezerjó Ökofogadó

Vasvár: Boglárka Vendégház

Oszkó: Hegypásztor Erdei Iskola

 

Szakképzett kerékpáros túravezetők:

A VELOREGIO kerékpáros útvonalakhoz szakképzett segítőt, túravezető is igényelhető. Az osztrák VAVÖ, vagyis a Verband Alpiner Vereine Österreichs képzési rendszerében professzionális, nemzetközi licensszel rendelkező kerékpáros túravezetőket képeztünk két alkalommal, akik alkalmasak egyéni kerekezők és kerékpáros csoportok vezetésére, valamint nálunk elsőként, speciális igényűek (fogyatékkal élők) vezetésére is.

VELO-TOUR határon átnyúló kerékpáros túra:

A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. szervezésében a projekt zárásaként 4 napos, sajtónyilvános határon átnyúló kerékpártúra keretében bejárjuk a VELOREGIO projekttérséget és meglátogatjuk a térség kiemelt turisztikai szolgáltatóit és TOP turisztikai attrakcióit, amelyek szerepelnek a VELOREGIO kerékpár- turisztikai kínálatban. A nagyközönség előtt is nyitott túra célállomása Szombathely Fő tere lesz 2020. szeptember 22-én, az Európai Autómentes Nap rendezvényén lesz.

 

Kerékpáros szakaszfelelősök tréningje:

A VELOREGIO projektpartnerek arra törekedtek, hogy a pályázat lezárása után is fennmaradjon a létrehozott kerékpár- turisztikai kínálat, ezért az ajánlott túraútvonalakat önkéntes szakaszfelelősök fogják egy meghatározott szempontrendszer szerint, meghatározott időszakonként felülvizsgálni. Ennek célja, hogy mind a helyben élők, mind a kerékpáros turisták zavartalan módon kerekezhessenek az útvonalakon. A Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ezirányú képzésben részesíti az önkéntes alapon jelentkezőket.

Új kerékpáros túraajánlatok és túraútvonalak:

A határtérségben fellelhető kulturális és természeti attrakciók érintésével új kerékpáros túraútvonalakat alakítottak ki a projektpartnerek, melyek rácsatlakoznak a térséget átszelő európai, Eurovelo 13 és az Eurovelo 14 kerékpárútra. A fejlesztés során külön célcsoportkén kezelték a túrakerékpározókat, a hegyi- és a versenykerékpározókat.

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai