Közösségi közlekedési korlátozások Európában

Számos európai nagyvárosban ritkították a közösségi közlekedésben a járatindulásokat, mivel jelentősen visszaesett az utasok száma. A BKK összefoglalója Bécs, Berlin, Róma, Prága, Bukarest, München, Milánó járványhelyzethez igazodó közlekedéséről.

A Budapesten 2020. április 1-től életbe lépő szombati menetrenden alapuló, de számos frekventált vonalon annál sűrűbb közlekedést biztosító menetrend bevezetése munkanapokra nem példa nélkül való. A 80-90 százalékkal visszaesett utasszám nem indokolja a tanszüneti közlekedési rend további fenntartását. Csúcsidőben a metró-, valamint a nagyobb forgalmat bonyolító villamos- és buszvonalakon továbbra is a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani. 

Bécs

Bécsben megközelítőleg 80 százalékkal esett vissza a közösségi közlekedést használó utasok száma, ezért már 2020. március 23-tól szombati menetrend van érvényben: hétfőtől péntekig, munkanapokon 5 percenként járnak a metrók a korábbi, 3 perces követési idő helyett. Az éjszakai közlekedés is módosult: az óránként induló éjszakai járatok szállítják munkába és haza az utasokat. Hétvégén vasárnapi menetrend szerint közlekednek a közösségi közlekedés járatai. A tapasztalatok azt mutatják, hogy így is legfeljebb 50 százalékos a kihasználtság. Az ügyfélszolgálat kizárólag e-mailben és telefonon fogadja a kérdéseket és kéréseket, illetve panaszokat. Az osztrák fővárosban mindössze három információs és jegypénztár tart nyitva, de jegyet a metróállomásokon, a dohánybotokban és a mobilalkalmazáson, illetve az online jegyárusító helyeken is lehet venni. Életbe lépett az első ajtó használatának felfüggesztése, az automatikus ajtónyitás a megállókban, illetve a napi járműtakarítás, különösen azokon a területeken, amelyek az utasokkal érintkezhetnek.

Berlin

Berlinben 10 perces követéssel közlekednek a metrók. A villamoshálózaton 10-20 perces követési időt vezettek be. A más villamosvonalakkal párhuzamos villamosvonalakon nem indítanak járműveket. A metróbuszvonalakon 10 perces követéssel, míg a többi autóbuszvonalon 20 perces követéssel indulnak a járművek. Március 25-től az egészségügyi dolgozók ingyenesen használhatják a közösségi közlekedést.

Bukarest

Bukarestben 2020. március 18-ától a metróban a beosztott vonatok számát 15-20 százalékkal csökkentették az utasforgalom alakulásának függvényében.

München

Münchenben 2020. március 14-étől a járművezetői jegyértékesítést felfüggesztették. 2020. március 16-ától az egyes S-bahn vonalakon a sűrítő meneteket további intézkedésig felfüggesztették, 2020. március 30-tól szombati menetrendet vezettek be. A metrók a reggeli és délutáni csúcsidőben 10 perces követési idővel közlekednek, egyes metróvonalak és villamosok csúcsidei járatai kimaradnak, vagy rövidebb szakaszon közlekednek. A városi autóbuszvonalak egyes, iskolai forgalomra beállított menetei kimaradnak.

Róma

Rómában 2020. március 14 óta napközben 5.30-tól 21.00-ig van nyári menetrend, utána csupán 15 olyan nappali járat közlekedik, amely normál esetben is hajnali 2 óráig jár, de most óránként indulnak. Éjszakai járatok nem közlekednek.

Milánó

Milánóban hétköznap a szombati, szombaton és vasárnap pedig az ünnepnapi menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járművek.

Párizs

Párizsban 2020. március 27-étől a járatok 30-40 százalékos kapacitással közlekednek, a metrók és az RER (elővárosi vasút) 6 és 22 óra között üzemel.

Prága

Prágában 2020. március 20-ától a metró, a városi, az elővárosi és a regionális autóbuszok valamint villamosok ritkábban, némelyek pedig rövidebb ideig járnak. Az iskolabuszok nem indulnak el. Kötelező minden utasnak eltakarnia a száját és az orrát maszkkal vagy kendővel, sállal, ha közösségi közlekedési eszközt használ. A belvárosba közlekedő reptéri járat és a sikló nem üzemel. Minden utast arra kérnek, hogy a maszkviselésen túl tartsák be az alábbi korlátozásokat: tartsanak kellő távolságot egymástól a megállókban és a járműveken, ne használják az első ajtót fel- és leszálláshoz, minél kevesebb helyen érintsék meg a kapaszkodókat és a nyomógombokat, tüsszentsenek a könyökhajlatukba, ne a kezükbe, egyszerhasználatos zsebkendőt használjanak, fertőtlenítsék a kezüket és mossanak kezet gyakran, mellőzzék a másokkal való érintkezést, illetve csak szükség eseten induljanak útnak.

Budapest

Budapesten 2020. március 27. napján kijárási korlátozást vezettek be. A 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet rendelkezései szerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Fenti rendelkezést a tömegközlekedés során is alkalmazni kell.

Budapesten április 1-től, szerdától szombati menetrend lép életbe. A szombati menetrendnél sűrűbb járatkövetést biztosít a BKK csúcsidőben több frekventált vonalon. Ahhoz, hogy az utasok megfelelő távolságot tarthassanak egymástól, egyes vonalakon a megszokottnál nagyobb befogadóképességű csuklós járművek közlekednek. A 100E reptéri gyorsjárat közlekedését ideiglenesen szüneteltetik, a repülőtér azonban továbbra is megközelíthető marad a Nagyvárad térről induló 200E busszal.

A járványügyi intézkedéseknek megfelelően átmenetileg jelképes, 100 forintos összegért lehet használni a fővárosi közbringarendszert, a MOL Bubit. Ezzel egy időben, az egyszerűbb használat érdekében a BKK pilot jelleggel bevezette az online regisztráció lehetőségét is.

Forrás: Turizmus Online


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?