hirdetés
hirdetés

Nagyjából elégedett a szakma a felújított Carl Lutz rakparttal

Ritka manapság, hogy a szakma nagyjából elégedett az apparátus döntésének következményeivel. Ez történt, amikor egyebek mellett a Személyhajósok Szövetségének tagjai a vizes vb-t megelőző hosszú felújítást követően ismét teljes mértékben birtokba vették a XIII. kerületi Carl Lutz rakpartot. A tapasztalataikról péntek délután, stílszerűen egy hajó fedélzetén számoltak be.

hirdetés

„Már máshogy néznek ránk” — mondja Varga Zsolt, a szövetség elnöke a Főváros és a XIII. kerület szerinte irányukban pozitívan megváltozott hozzáállásáról. Holott korántsem indult biztatón a projekt. Szokásos hazai recept: a központ kitalál valamit, aminek úgy kell lenni, de azokat felejti el megkérdezni, akiknek ezzel a napi bevételszerző működését leginkább érinti. Esetünkben a rakpart hajós vállalkozóit és a hajóikat bérbevevőket.

Az építkezés kezdetén a kivitelző még azzal riogatta a hajósokat, hogy építési terület lévén, átmenetileg el kell innen költözniük, kétséges volt, hogy az utasok illetve a személyzet beléphet-e a területre. „Kompromisszumok árán, de folyamatosan tudtunk üzemelni. Nem történt semmilyen baleset sem, a buszokat is közel tudták engedni a kikötőkhöz” — összegzi Varga a sokszori egyeztetések eredményét. „Ijesztő volt” — emlékszik vissza a kezdetekre Stumpf Éda, a MiE, Magyar Idegenvezetők Egyesületének tiszteletbeli elnöke. Szeirnte „ciki” volt a turistákkal a munkaterületen átevickélni. De júniusban már örömmel látták, hogy újra használható a partszakasz. A MiE eleinte kifejezetten elzárkózónak látta a kerületi döntéshozókat, de míg a bürokraták sokszor lesöpörték őket az asztalról, addig a kivitelező cégek — Főmterv, Enviro-Duna, Penta — konstruktív hozzáállásán sok múlott — vallják mindketten.

Felvétel: Stumpf Éda

A hajós vállalkozók életben tartásához szinte nélkülözhetetlen buszos megközelítés lehetőségeinek kidolgozásában az Mkfe, Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete sietett segítségükre — idézi fel Varga Zsolt. A megújult rakparton a korábbi gyakorlattal ellentétben a szalagkorlát mögé már nem lehet beparkolni busszal. Észak-déli irányban, a parttal párhuzamosan, míg az ellenkező oldalon egy szervízúton szállíthatják le az utasokat. A kapcitás azonban a személyhajósok és a MiE szerint is kevés. Egy-egy forgalmasabb este akár 50-60 busz is megfordul a helyszínen. Az idei szezon pedig különösen erős — hívja fel a figyelmet a szövetség elnöke. „Legalább 18 buszos várakozóhelyre lenne szükség” — mondja Stumpf Éda, aki Vargához hasonlóan kifogásolja, hogy a buszparkolási lehetőségekkel sokszor a személyautósok élnek, szabálytalanságukkal esetenként szabálytalanságra kényszerítve a buszsofőröket. Szankcióknak eddig nyomát sem látták. Ugyanakkor Stumpf szerint a parkolók kitáblázása sem egyértelmű.

A kérdéses partszakasz a főváros kezelésében van. 26 kikötőhelyet mintegy három tucat hajó használja. A hatályos szabályok szerint az eddig évente megkötött parthasználati engedély időtartama már 2 évre szól. Varga Zsolték azonban üdvözölnék, ha 5-10 évre növekedne. Az így kiszámthatóbbá váló gazdasági környezetben a hajós vállalkozók is bátrabban invesztélnának sok 10 milliós, a Fővárosnak is bevételt termelő eszközökbe.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai