A legboldogabb csirkék és az isteni nedűk nyomában

Csokoládés bortúra, fondue, raklett, Franciaország egyik legjobb chardonnay-ja és még sok más ínyencség Lyonban.

Budapestről már hetente háromszor közvetlenül is elérhető Lyon, a francia gasztronómia egyik fővárosa: manapság a városban 77 éttermet ajánl a Michelin katalógus, melyekből 13 egy, 2 pedig két csillagot érdemelt ki. Lyon egyik leghíresebb szülötte Paul Bocuse, a világ legnevesebb gasztroversenyének (Bocuse d’Or) megalapítója, akinek több étterme és bárja is van a városban. A leghíresebb Bocuse étterem, a L'Auberge du Pont de Collonges 7 km-re Lyontól, ahol az asztalfoglalás kötelező.

A hely, ahol rezervátumban élnek a csirkék!

A lyoni gasztrokultúra egyik alapját a kiváló alapanyagok adják, így például a környéken tenyésztett, bressei csirke. Ha ellátogatunk a Lyontól 60 kilométerre fekvő településre, akkor magunk is meggyőződhetünk arról, hogy miért is van ez így. A „csirke-rezervátumok” mellett érdemes betérni George Blanc 3 Michelin-csillagos éttermébe is, ahol a csirke biztosan a legfrissebb.

Isteni nedű a francia napsütötte vidékekről

Hasonló távolságban találjuk Lyontól északra, a Rhone folyó völgyében az egyik leghíresebb bor származási helyét, Beaujolais-t is. Bár ez a vidék hivatalosan a Burgundi borvidékhez tartozik, nemzetközileg önállónak ismerik el, múltja és minősége miatt. Ha többet is szeretnénk megtudni a gyönyörű „piros” bor készítéséről, akkor nézzük meg a Hameau de Boeuf interaktív bormúzeumot vagy csak üljünk be az egyik pincészetbe. A fehérborok rajongói is megtalálják itt a számításukat, lévén Franciaország legjobb chardonnay-ját is itt termesztik.

Csokoládés bortúra a Rhone folyó völgyében

A Rhone folyó völgyében délre barangolva legendás fajták vidékeire bukkanunk: így például a nálunk is egyre népszerűbb Syrah és Viognier szőlők területeire. A remete és szentlegendáiról elhíresült vidéken gyönyörű szőlős lankákat, ódon chateau-kat csodálhatnak meg a kirándulók, emiatt sokan francia toszkánának is becézik. Lyonban számos egynapos Hermitage-túra közül választhatunk, különösen finom a csokikóstolóval egybekötött Valrhona kirándulás, ahol nemcsak a borokról, de a kakaóról is mindent megtudhatunk.

A francia sajtok nyomában

Raklett vagy fondue? Ezen a vidéken egyre megy, a helyi sajtok úgyis a legjobbak között vannak a világon. Az északi és déli borvidékeken (Beaujolais és Hermitage) sajtokat is kóstolhatunk a borászatokban, míg Cerdon barlangjának környéke kék sajtjairól és természeti látványosságairól híres, így megéri a 2 órás utazást Ha nem tudunk ennyi időt szánni a városon kívüli kirándulásokra, akkor természetesen Lyonban is megvásárolhatjuk a legfinomabb portékákat, szinte utánjárás nélkül, keressük a folyóparti boltokat és hajó-éttermeket.

Szerkesztőségünk személyesen is kipróbálta már a lyoni finomságokat, a részletes beszámolót itt olvashatja. 

 


Sonkafőzés kérdésében hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzés kérdésében hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.