hirdetés
hirdetés

Amerika boldog vége

A zsúfolt tengerpartok és a tömegturizmus fenntartható alternatíváját nyújtja Florida Keys, amely az Everglades-től indulva 177 kilométernyi hosszúságban kínálja szigetek hidakkal összekapcsolt láncát – derült ki a térség prezentációjából szeptember 26-án.

hirdetés

A Key Largo-tól Key Westig terjedő szigetcsoport tagjait összesen 42 köti össze, a leghosszabb hét mérföldnyi vezetési élményt ígér a tenger felett autózva. Florida Keys szerteágazó kínálata és nagy kiterjedése miatt nem egynapos kirándulási helyszín, és nem is kimondottan tengerparti desztináció, hiszen fürödni a korallok védelme érdekében itt csak a kijelölt helyszíneken – például a szállodák strandjain - szabad. A viszonylag szűkös hely miatt pedig ne is keressünk itt bevásárlóközpontokat vagy élményparkokat, és sok helyen az autó helyett a kerékpáros közlekedést szorgalmazzák. Az önmagát „America's Happy End” szlogennel hirdető térségben azonban számos vízi sportot és attrakciót kipróbálhatunk, a búvárkodástól a SUP-os és kajakos túrákon át a delfinekkel való úszásig.

A szigetlánc északi végén, Key Largo-ban az USA egyetlen víz alatti nemzeti parkját találjuk. A John Pennekamp attrakciót nemcsak a búvárok élvezhetik, az üvegfenekű hajókból bárki megcsodálhatja az egyedülálló állat- és növényvilágot. Kicsit délebbre pedig a horgászok tehetik próbára ügyességüket, hiszen a Golf-áramlatnak köszönhetően rengeteg ragadozó hal gyűlik itt össze, és ha a fogást el is szeretnék fogyasztani, a helyi éttermek szakácsai szívesen elkészítik számukra. A Theater of the Sea-ben delfinekkel és fókákkal úszhatunk, és közeli barátságot köthetünk a teknősökkel, a családi nyaralásokra nagyon is ajánlott Marathonban pedig a Turtle Hospital mentőmunkája figyelhető meg. A Dolphin Research Centerben is a delfinek állnak a középpontban, és itt akár a filmből megismert Flipper leszármazottaival is úszhatunk.

Big Pine Key a térség legnagyobb alapterületű, ám legkevésbé lakott része, és védett terület, hiszen ma már csak itt él a kimondottan kis termetű, leginkább egy agancsos kutyára emlékeztet key deer. Lower Keys-ben pedig évente egy igazán rendhagyó, vízalatti zenei fesztivállal hívják fel a figyelmet a tengeri élővilág védelmére: az Underwater Music Festival-on a résztvevők búvárruhában hallgathatnak zenét vagy épp zenészeket imitálnak hangszerek másolatain.

Key West számos írót inspirált, Ernest Hemingway és Tennessee Williams egykori lakóhelye ma már múzeumként állít emléket az amerikai irodalom két kiválóságának. A Shipwreck Museum a hajótöröttek mentésének 400 éves történetét mutatja be, míg a Mallory Square-en minden este a naplemente tiszteletére rendeznek ünnepséget, még mielőtt elindul a mozgalmas éjszakai élet. A várostól 100 kilométerre nyugatra pedig a Dry Tortugas nemzeti parkban egy régi erőd mellett úszhatunk vagy felfedezhetjük a vízi világot.

És Florida Keys-ben találunk itt egy félig komoly köztársaságot, a The Conch Republic-ot, amely önmagát 1982-ben kiáltotta ki és főként a turisták csalogatására szolgál, de saját ajándék útlevelet is kibocsát. No és persze itt, pontosabban Key Westben található a kontinentális USA legdéibb ponja is.

A térség a híreseket és gazdagokat is vonzza, akik számára igazán privát környezetet nyújt az Irma hurrikán okozta károk után jövőre újranyíló Little Palm Island. A csak hajóval megközelíthető, 30 luxusbungallót kínáló magánszigetre csak 18 év felettiek léphetnek be, hogy tökéletes nyugalomban és a legmagasabb szintű kényeztetésben töltsék el vakációjukat.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai