Autópályadíjak, hasznos információk és szabályok Ausztriában

Ebben az összeállításban az Ausztriára vonatkozó aktuális közlekedési és parkolási szabályokról, autópályadíjakról olvashat.

Gépjárművekre vonatkozó határozatok

Az autóval történő határátkeléshez nem szükségesek vámpapírok. A külföldi vezetői engedély egy évre jogosítja fel a tulajdonosát, hogy Ausztriában gépjárművet vezessen: valamennyi EGT (Európai Gazdasági Térség) és EU (Európai Unió) országból származó jogosítvány érvényes Ausztriában. Más országokból érkezőknek szükségük van egy nemzetközi jogosítványra, ha az adott országban nem áll fent erre vonatkozóan más rendelkezés; számos esetben elegendő egy német nyelvű hivatalos fordítás a nemzeti jogosítványról (további felvilágosítást minderről az adott ország autóklubjánál, illetve az ÖAMTC vagy az ARBÖ információs szolgálatánál lehet beszerezni). A külföldi gépjárművek hátulján fel kell tüntetni a származási ország jelét.

Az Ausztriába történő beutazáskor a tankban található üzemanyag mellett még max. 10 liter szállítható be benzinkannában adómentesen. Az Európai Unión kívüli állandó lakóhellyel rendelkezők privát célokra hat hónapon keresztül (folyamatos ausztriai tartózkodás esetén) használhatják autójukat adó- és jelentési kötelezettség nélkül az Európai Unió területén. A személyautót a használat végén változatlan állapotban kell ismét kivinni az országból.

Sebességkorlátozások

Megengedett sebesség (ha közlekedési táblák nem jelzik másként):

Személyautók és motorkerékpárok:
Lakott területen kívül: 100 km/h
Autópályán: 130 km/h
Lakott területen a települési táblák között: 50 km/h

Lakókocsik 3500 kg-ig:
Lakott területen: 50 km/h
Lakott területen kívül: 100 km/h
Autópályán 130 km/h

Személyautók könnyű utánfutóval (750 kg-ig), vontató jármű max. 3,5 tonna megengedett összsúllyal:
Lakott területen: 50 km/h
Autópályán és lakott területen kívül: 100 km/h

Személyautók 750 kg-nál nehezebb utánfutóval (vontató jármű és utánfutó max. 3,5 tonna megengedett összsúlyig):
Lakott területen: 50 km/h
Lakott területen kívül: 80 km/h
Autópályán: 100 km/h

Autóbuszok:
Lakott területen: 50 km/h
Lakott területen kívül: 80 km/h
Autópályán 100 km/h (22.00 és 5.00 óra között bizonyos autópálya-szakaszokon csak 90 km/h).

Fényvisszaverő mellény

Ausztria útjain a lakott területeken kívül kötelező a fényvisszaverő mellény használata. Mindez azt jelenti, hogy az autóvezetőknek egy fényvisszaverő mellényt kell az autójukban (utastérben) tartaniuk, amelyet – például balesetből vagy defektből kifolyólag – az útpályára lépéskor kötelező viselniük. Ez esetben tehát dupla kötelezettségről beszélhetünk, amelyek mindegyike külön-külön büntethető. Közlekedési ellenőrzések alkalmával az intézkedő rendőr kérheti a fényvisszaverő mellény felmutatását.

Gyermekek az autóban

A 14 éven aluli gyermekeket, akik kisebbek 150 cm-nél, csak megfelelő gyermekülésben lehet szállítani. Személyautókban és kombikban, valamint az úgynevezett kisbuszokban is ülőhelyenként csak 1 gyermek szállítható, a gyermekek korának és nagyságának megfelelően biztosítva.

Alkoholfogyasztás, biztonsági öv, telefonálás

A véralkoholszint felső határa Ausztriában 0,5 ezrelék. Ezen határ átlépése esetén a hatóságok pénzbüntetést rónak ki, bizonyos körülmények között a vezetői engedélyt is bevonhatják. Ausztriában a biztonsági öv használata kötelező. Ami a telefonálást illeti, autóvezetés közben csak kihangosító berendezéssel szabad mobilon beszélni. A kihangosítót úgy kell beszereltetni, hogy egy kézzel könnyedén használható legyen, és használata semmilyen módon ne befolyásolja a vezetőt.

Motorkerékpárokra vonatkozó határozatok

A motorkerékpárokon Ausztriában kötelező a bukósisak viselése. Díjköteles utak esetében motorkerékpárokra is vonatkozik a díjfizetési kötelezettség. A motorkerékpárokon nappal is kötelező a tompított fényszóró használata.

Üzemanyag

Ausztriában valamennyi benzinkúton kínálnak ólommentes normál benzint 91-es oktánszámmal, ólommentes, 95-ös oktánszámú Euro-super benzint, valamint ólommentes, 98-as oktánszámú super plus benzint, illetve a diesel autókhoz gázolajat. Az ólmozott benzin értékesítése Ausztriában tilos. A katalizátor nélküli autók számára vásárolható adalékanyag a benzinkutakon.

Közlekedési baleset, defekt

Személyi sérüléssel is járó közlekedési baleset esetén azonnal jelentési kötelezettség áll fenn a rendőrség felé; pusztán anyagi káresettel járó balesetnél csak akkor, ha a balesetben érintettek kiléte és felelőssége nem tisztázott. Az ÖAMTC és ARBÖ 24 órás autómentő szolgálatot üzemeltet, amelyet minden járművezető igénybe vehet (a nem tagok számára díjfizetés ellenében).

Közlekedési hírek

Az Ö3 rádióadó minden félórában közöl közlekedési információkat egész Ausztriából, valamint a határos országok Ausztriába vezető főbb útvonalait illetően. Akut veszélyforrások esetén – például az autópályán forgalommal szemben közlekedő autó esetén – azonnal megszakítják a rádióadást, és bemondják a veszélyforrást valamennyi ORF rádióadón.

A közlekedési helyzetre vonatkozó bejelentést a nap 24 órájában lehet tenni a 0800 600 601-es, egész Ausztriából ingyenesen hívható telefonszámon. A díjköteles 0900 600 600-as telefonszámon meghallgathatóak az aktuális közlekedési információk. Az újdonságok közé tartozik a mobillal lekérdezhető közlekedési információ: elegendő egy smst küldeni egy kérdőjellel és egy tartomány vagy utca nevével a 0900 600 601-es számra, a válasz azonnal érkezik. További információk erről megtalálhatóak az interneten, a Hitradio Ö3 honlapján.

Autópályadíjak és matricák

Az autópályák és gyorsforgalmi útvonalak (a városi autópályák is) Ausztriában díjkötelesek. Az úthasználat díját matrica formájában lehet megtéríteni.

Matrica

A matrica Ausztriában beszerezhető az ÖAMTC és az ARBÖ autókluboknál, trafikokban és benzinkutakon. A szomszédos országokban az adott ország autóklubjánál és a határközeli benzinkutakon. Személyautónál a szélvédő belső oldalán baloldalra vagy a visszapillantó mögé, motorkerékpárnál egy nehezen eltávolítható, jól látható elemre kell ragasztani a matricát.

2014-es autópályadíjak

10 napos matrica:
Személyautó 8,50 euró,
Motorkerékpár 4,90 euró.

2 hónapos matrica:
Személyautó 24,80 euró,
Motorkerékpár 12,40 euró.

Éves matrica:
Személyautó 82,70 euró,
Motorkerékpár: 32,90 euró.

Hiányzó vagy nem megfelelően felragasztott matrica esetén járműtől függően akár 120 eurós bírság is kiszabható. A matrica manipulálása esetén a bírság nagysága elérheti a 240 eurót is. Amennyiben a kiszabott bírság nem kerül kiegyenlítésre, az ügyintézési bírság összege 300 és 3000 euró között kerül meghatározásra.

Az autópálya matricán kívül bizonyos útszakaszokon külön díjfizetési kötelezettség áll fenn, ezek a következők: Arlberg-alagút, Brenner-autópálya, Dachstein út, Felbertauern út, Gerlos alpesi út, Großglockner alpesi út, Maltatal-Hochalm út, Nockalm út, Pyhrn autópálya (Gleinalm alagút), Pyhrn-autópálya (Bosruck alagút), Silvretta alpesi út, Tauern-autópálya, Timmelsjoch alpesi út, Villachi alpesi út – Dobratsch, Karawanken alagút.

A Vorarlbergben található A14-es Rheintal autópályán szintén matricát kell váltani.

2012. január 1-jén új közlekedési szabályt vezettek be közlekedési dugó esetére az osztrák autópályákra, gyorsforgalmi utakra, és autóutakra, miszerint kötelező a sávok között szabad útvonalat biztosítani a mentő-, rendőr- és tűzoltóautók részére.

Parkolás

A rövid parkolási zónákban (kék zónák) a megengedett parkolási idő 30 perc és 2 óra között változhat. Az adott zónák kezdetén feltüntetésre kerül az érvényes parkolási idő. Az azonos közlekedési jelzéseket azonban nem szükséges minden kereszteződésnél megismételni.

Amennyiben autóval jár Bécsben, vegye figyelembe a bécsi rövid parkolási övezetek (Kurzparkzone) szabályzatát.

Rövid parkolási zónák Bécsben (2012. október 1-től érvényes):

1-9. és 20. kerület: hétfőtől péntekig, kivéve ünnepnapokon, 9-22 óráig, legfeljebb 2 óra parkolási idő

12. és 14-17. kerület: hétfőtől péntekig, kivéve ünnepnapokon, 9-19 óráig, legfeljebb 3 óra parkolási idő

Különszabályozás a Stadthalle környékére: hétfőtől péntekig 9-22 óráig, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 18-22 óráig, legfeljebb 2 óra parkolási idő

A rövid parkolási övezetek csak az adott kerület határán vannak táblával jelölve.

A Bécsben található bevásárlóutcákon a rövid parkolási övezetekre vonatkozóeltérő szabályzatok lehetnek érvényben, melyek ott külön ki vannak táblázva.

Az összes rövid parkolási övezetben már a parkolás első percétől kezdve parkolójegyre (Parkschein) van szüksége, még akkor is, ha csak csomagokat pakol ki az autóból. Léteznek ún. 10 perces díjmentes parkolójegyek, melyeket a hotelben kérhet. A 10 perces parkolójegyek nem kombinálhatóak más parkolójegyekkel.

Parkolójegyet a következő helyeken vásárolhat:

• trafikokban
• cigaretta-automatákból
• benzinkutaknál
• a Wiener Linien jegyirodáiban
• a Wiener Linien jegyautomatáiból
• mobiltelefonos parkolásra is lehetőség van

30 perc parkolás ára: 1 euró

Amennyiben egyszerre több parkolójegyet használ, mindegyikre ugyanazt a kezdő időpontot írja rá!

Fogyatékkal élő vendégek a szélvédő mögé helyezett mozgássérült-igazolványukkal a rövid parkolási övezetekben ingyen és időkorlátozás nélkül parkolhatnak.

Amennyiben a hotelje nem rendelkezik parkolóval, kérjen a recepción 1 napos parkolójegyet!

A bécsi P+R garázsokban rendkívül olcsón, napi 3 euróért parkolhat járművével. Minden P+R parkoló közvetlenül valamelyik metrómegállónál található, így kényelmesen és gyorsan juthat a városközpontba.

Magasabb tarifáért a központ közelében és a belvárosban található garázsokban is parkolhat.

Bővebb információkat az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet weboldalán talál.

Forrás: austria.info


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.