Burgenland mindig tud újat nyújtani

Bár azt hinnénk, mindent tudunk Sopronról vagy Burgenlandról, a szakmának is mindig tud újat nyújtani ez a régió, főleg, ha helyi szakemberek segítenek bemutatni a talán még kevésbé ismert turisztikai attrakciókat.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének 24 tagja a buszok Mercedesével, a 33 fős VDL busszal indult el múlt csütörtökön. Ez az az ultrakényelmes busz, amelyet holland mesterek gyártottak, és amelyet elsősorban a japán turisták rendelnek meg előszeretettel, ahogy azt Jakus Józseftől, az üzemeltető Travel Trans Union tulajdonosától megtudtam.

Az Österreich Werbung és a Burgenland Tourismus támogatásával szervezett utat Tukacs Zsuzsa, a MUISZ titkára vezette. Először Sopronban álltunk meg, ahol Krisch Magdolna, az Escort Tourist tulajdonosa, a tőle megszokott lelkesedéssel vezetett minket végig a városon, felhívva a figyelmet a szokásos műemlékekre, de azokra a projektekre is, amelyek néhány éve épültek – mint az ultramodern uszoda – vagy éppen pár hete nyitottak, mint a megszépült Fagus.

Magdolna, vagy Magdi, ahogyan mindnyájan ismerik, mint a helyi Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője, a poncichterek kedvenc süteményével, a saját kezűleg sütött babos rétessel, illetve kékfrankossal várta a csapatot, majd rövid betekintést adott Sopron-Ödenburg történelmébe. A városkában most mintha kevesebb német szót lehetne hallani, néhány bolt a főtéren is bezárt. Még mindig érződik a járvány miatti visszaesés, aminek a háború sem tett jót.
A közeli Balfon, a Panoráma étteremben elfogyasztott kiadós ebéd után Eisenstadt – vagy ha úgy tetszik, Kismarton – felé vettük az irányt. Az Eszterházy kastély egyre szebb, folyamatosan restaurálják egyes részeit. A csodás Haydn díszterem sem vesztett kiváló akusztikájából, a világ legnagyobb zenészei és énekesei lépnek itt fel.



Profi magyar idegenvezetés, kiváló turisztikai-vendéglátós infrastruktúra várja itt a magyar turistákat, részben számukra is építették a kastély melletti Hotel Galánthát. Itt is magyar a recepciós és persze a felszolgálók is, akik flottul szervírozzák az elegáns módon, tányérdesszertként tálalt Esterházy tortát. Hogy miért éppen Galántha? Talán a magyarok közül is kevesen tudják, hogy a grófi család, amely oly nagy szerepet játszott hazánk történelmében, részben onnan származik. Esterházy Ferenc Pozsony vármegye alispánja használta először a galántai előnevet édesanyjától, Bessenyei Ilonától örökölt  birtokai révén.



A Galántha tetőterasza máris nagyon népszerű a helyiek körében, innen az egész városra rálátni, amely bár kicsi, mégis fővárosa ennek a térségnek. Nem nehéz sikeres jövőt jósolni a hotelnek, nemcsak kiváló fekvése, de ambiciózus – részben magyar - fiatal menedzsmentje miatt is.

Burgenland a borairól is híres: kiváló rizlingek, exkluzív pezsgők és persze mély, gazdag ízvilágú vörösek vártak bennünket a Leo Hillinger borászatban, amely műfajában az egyik legmodernebb, nemcsak egész Ausztriában, de Európában is. A Fertő tó régió turisztikai hivatalának vezetője, Patrik Hierner mutatta be a merész építészeti megoldásokkal operáló, néhol Zaha Hadid hatást mutató létesítményt, majd hagyományos Hauerjause jellegű falatozásra invitálta a magyar kollégákat.
A parndorfi Pannon Towerben sok a vendég – érthetően, hiszen az egyik legnagyobb európai bevásárló negyed szélén magasodik. Jörg Prügger igazgató mutatta be a hotelt, és annak impozáns tetőteraszát, ahonnan egészen a Fertő tóig ellátni. Parndorfban ma 160 üzlet várja a vevőket, naponta 15 ezren látogatnak ide, elsősorban a szomszédos országokból. Magyar szót is hallani – de nemcsak a nézelődők között, hanem az üzletpultok mögött is. Az alkalmazottak jelentős része magyar, illetve szlovák, ma már néhányan a menedzsmentben is képviseltetik magukat.

Az outlet birodalom egyik legnépszerűbb vendéglátóhelye a Sacher Cafe, ahol az autentikus Sacher tortát megkóstolni, akárcsak a klasszikus melange-t kortyolgatni, hamisítatlan gemütlich élmény.
Az illmitzi nemzeti park különleges. háborítatlan élővilágában tett kirándulás segít megismerni a Fertő-tó környékét, amelyet itt profi módon védelmeznek.

A podersdorfi, Gasthaus zur Dankbarkeit vendéglőben elfogyasztott ebéd záróakkordja egyfajta gesztus volt a magyar kollegák felé: újra gondolt Gundel-palacsinta érkezett somlóival társítva, miközben Andreas Sagmeister, a Burgenland Tourismus magyar piacért felelős munkatársa szólt a Burgenland-kártya állandó bővülő felhasználási helyeiről és digitális korszerűsödéséről.
A MUISZ-utak hagyományainak megfelelően, ez az út is jó alkalmat adott a tapasztalatcserére és a kapcsolatkeresésre.

Elek Lenke


Csendes Olivér az ÖW-től továbblép

Csendes Olivér az ÖW-től továbblép  

Csendes Olivér, az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatója nyártól a Visit Hungary vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?