hirdetés
hirdetés

Extrém havazás várható Ausztriában

Az októberi nyár után novemberben Ausztriában havazás követ havazást. A múlt héten is jelentős hó esett, de az igazán nagy havazás csak most érkezik: egyes előrejelzések a magasabb, 2000 méter feletti hegyekben nem zárják ki a 200-300 cm friss havat – írja a Síelők.hu

hirdetés

Észak felől sarkvidékű eredetű levegő árasztja el Nyugat/Közép-Európa térségét, ezzel egyidejűleg északnyugat felől frontok közelednek. A hideg levegőből a Földközi-tenger térségébe is jut. Mivel a Földközi-tenger még mindig az átlagnál melegebb vízhőfokkal bír, ezért ez frontokat (alacsony nyomású képződmények) generál. Ezek a frontok az Alpok felé veszik útjukat, és a 2000-3000 méteres hegyvonulatokba beleütközve hatalmas havazás kezdődik. Karintia (különösen Nassfelden, Mölltali gleccseren és Heilgenblutban) és Kelet-Tirol mellett sok hóra lehet számítani az Ötzvölgyi-Alpokban (Sölden, Obergurgl), a Magas Tauernben (Kaprun, Weißsee, Sportgastein), illetve Salzburg tartomány délebbi vidékein, azaz Lungau (Katschberg, Grosseck, Fanningberg), Pongau (Obertauern, Zauchensee, Kleinarl, Bad Gastein) és Pinzgau déli része (Rauris).

A völgyek már most is sok felé havasak 1000 méter alatt, például a Kapruni völgy 750 méteren hófehér, de esik a hó Raurisban is (950 m). A havazás két hullámban érkezik, kedden és szerdán, majd egy csütörtöki szünetet követően pénteken is havazni fog, igaz akkor várhatóan már magasabb (1500 m) hóhatárral.

A havazás kedden Salzburg tartományban 600 méterig csökken, szerdán 400-900 méter közt várható. Karintiában magasabban, 1200-1900 m közt várható hóesés, igaz az emelkedő csapadékintenzitás mellett ez csökkenhet. A legújabb előrejelzések vasárnap délutántól is egy újabb hóhullámot mutatnak.

A mostanra várt hómennyiségek a szezon kellős közepén is kimagaslónak számítanak, de így novemberben meglehetősen párját ritkítóak. Az Osztrák Meteorológiai Szolgálat a fentebb nevezett hegységekben 80-150 cm havat vár, egyes völgyekben sem zárják ki a 60-80 cm közti mennyiségeket, így a Karavankák és a Gailvölgyi-Alpok közt fekvő Lesach völgyében. Bizonyos modellek ezeknél az értékeknél is nagyobb mennyiségeket jósolnak.

(forrás: Síelők.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai