Kávékalandra hív az osztrák főváros

335 éve a bécsiek igazi kultúrát teremtettek: a bécsi kávé és kávéházak élménye azóta különleges életérzéssé nőtte ki magát. Januárban két rendezvénnyel, a Vienna Coffee Festivallal, valamint a 61. Kávémérők báljával várja az oszták főváros a hagyományos és újhullámos csésze fekete kedvelőit.

Bécs egyik legismertebb sörfőzdéje, az Ottakringer Brauerei ad otthont a város tradícionális italáról szóló fesztiválnak, az immár harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Vienna Coffee Festivalnak. A kétezer négyzetméteren, 2018. január 12. és 14. között tartott eseményen kávéból készült különlegességeket és a kávészemek nemesítésének folyamatát is megismerhetik az érdeklődők. Az idei fesztiválon az új, minőségi kávékülönlegességek fenntarthatóságára és annak precíz felhasználására, valamint a szakma továbbfejlesztésére helyezik a hangsúlyt.

A programot a helyszínen bemutatott kávézáshoz tartozó kiegészítők, divatos ruhadarabok, könyvek, fényinstallációk, DJ-k, Ausztria egyre gyarapodó kávépörkölő-közösségének bemutatkozása, valamint a barista-bajnokság teszik teljessé. Legyen szó filteres kávéról, eszpresszóról, Cold Brew vagy Latte Art elkészítéséről, esetleg egyéb kávé-koktélok keveréséről, a profi baristák idén sem ismernek majd határokat.

2018-ban a bécsi kávéházi kultúra, amelyet 2011 óta az UNESCO az osztrák kultúra szellemi örökségeként is elismer, idén 335. évfordulóját ünnepli. A jubileumi év alkalmából számos rendezvény foglalkozik majd a kávéházi kultúrával, közülük elsőként a 61. Kávémérők bálja kerül megrendezésre 2018. január 18-án. A bálnak a hagyományhoz hűen a Hofburg ad otthont, idei mottója a „Café modern – tegnap, ma, holnap“.

A mottó a kávéházi kultúrára, mint az irodalmi és művészeti élet központjára és annak múlhatatlanságára hívja fel a figyelmet. Az est folyamán felzendülő komolyzenei előadások és a nyitótánc a századforduló modern zeneművészeti korszakába, a bécsi modernizmus idejébe kalauzolnak. Éjféltől aztán a bécsi kávéházi kultúra modern irányzatát világhírű előadóművészek, mint például az osztrák soul-királynő, Tini Kainrath és az amerikai rock énekes Percival Duke idézi meg.

A hölgyek elegáns, hagyományos báli kiegészítőjét, a Julius Meinl legyezőt ebben a szezonban Jakob Kirchmayr tervezte. A formatervezés során az osztrák dizájner a bál reklámplakátjairól is visszaköszönő színvilágot, a rózsaszín, az arany és a fehér színeket, valamint a tánc elemeit ötvözte. A rendezvény érdekessége még, hogy idén először kerül kialakításra egy úgynevezett „Strictly Ballroom“, ahol egész estén át lehet majd elő zenére táncolni.


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.