hirdetés
hirdetés

Mexikó: kiruccanás a múltba és a jövőbe

Mexikó egy színekkel teli ország. Piramisok, aztékok, templomok, hispánok és maják is alakították már az ország több százéves történelmét. Egy ország, ahol legendák tucatjai körvonalazzák a hétköznapokat. Egy ország, ahol néha mintha a múltba tennénk egy utazást és ahol szinte egyszerre a jövőben is lennénk. Nem véletlen tehát, hogy Mexikó a turizmus egyik ékköve az egész világon. 

hirdetés

Mexikó már hosszabb ideje tartozik a magyar utazók érdeklődési körébe és évről évre egyre több hazai turista választja a latin-amerikai országot a nyaralásuk helyszíneként.

Ez nem is annyira meglepő, hiszen az országba való belépés magyar útlevéllel vízummentes, valamint a helyi turisztikai költségek meglehetősen alulmaradnak az európai országokéval szemben. Az országba történő utazás pedig egészen választékos, mivel a legnagyobb európai légitársaságok, így többek között a Lufthansa, az Air France, valamint az elmúlt évek egyik legnépszerűbb légitársasága a Turkish Airlines is mindössze egy átszállással néhány óra alatt Mexikóba juttatja az utasokat Budapestről.

Mexikóban az európai turizmus legjavát a Yucatán-félsziget teszi ki a homokos partjai, valamint az égszínkék Karib-tenger látványa miatt. A régió klímája lehetővé teszi, hogy az év minden évszakában utazható legyen az ország, míg a földrajzi elhelyezkedése miatt pedig a Karib térséget sújtó éves hurrikánszezon a Maya Riviéra teljes egészét elkerüli.

 


 A Maya Riviéra klasszikus látványa Fotó: unsplash.com


Azonban Mexikó nem egyedül a Maya Riviéra partjai, valamint az ott található maja kulturális hagyatékáról ismert, mivel az ország ezen része mindössze egy kisebb részét teszi ki annak, amit Mexikó tartogat az utazóknak.

Abban az esetben, ha az ország belső felén kezdjük az utunkat, érdemes néhány napot egyből a fővárosban, Mexikóvárosban tölteni. Mexikóváros egy hihetetlen méretű, ezerarcú metropolisz, ami a világ hatodik legnagyobb városa több mint 22 millió regisztrált lakossal. A város különböző régiókra bontható és a kisebb negyedek saját kisebb központokkal, mini belvárosi részekkel rendelkeznek, ahol a nap 24 órájában zajlik az élet.

Mexikóváros azért is az egyik legkülönlegesebb város világszerte, mert a mai napig több látható nyoma is van az ősi azték, valamint a hispán kultúra keveredésének. Mexikóváros, vagy azték nevén Tenochtitlan központjában található egész Latin-Amerika legnagyobb katedrálisa, amely az egykori azték Templo Mayor piramis romjaira épült a spanyol konkvisztádorok megjelenése után. Mindenképp érdemes elmenni és körbesétálni ezt a katedrálist, mert a mai napig láthatóak az ősi azték piramis romjai a katedrális alatt, valamint azt is látni, hogy a templom folyamatosan mozgásban van. Süllyed és csúszik. Ennek az egyik oka, hogy Mexikóváros ingoványos talajra épült és az egész város folyamatosan süllyed. 


El Zócalo, a világ legnagyobb zászlajával és híres CDMX katedrálissal Fotó: unsplash.com

A másik oka pedig az, hogy a katolicizmus gyors ütemű terjesztése érdekében a lerombolt Templo Mayor piramis egyenetlen romjaira épült fel a modern kor egyik leglátványosabb katedrálisa. Az épületbe lépve a struktúrákat figyelve egyből észrevehető a falak, valamint a talaj egyenetlensége. Ha elhelyezünk a földre egy golyót, akkor az több mint valószínű, hogy mozgásba lendül.

Mexikóváros azonban további látványosságokat is rejt. Érdemes ellátogatni és felmenni a Torre Latino tetejére, amit nevezhetnénk a mexikói Empire State Building-nek is. Nagyon ismert még az ősi azték időkből fennmaradt Xochimilco csatorna rendszere, amely csónakkal körbehajózható, valamint ellátogathatunk a világ egyik legnagyobb nyílt belvárosi parkjába a Chapultepec Parkba is.

Ebben a parkban található a mexikói Chapultepec kastély, ami hosszú évtizedekig volt a mexikói vezetők otthona. A kastélyban pedig többet is megtudhatunk a mexikói-amerikai háborúról (megnézhetjük az eredeti Mexikói Függetlenségi Nyilatkozatot is) egy olyan szemszögből, amit a nyugati kultúra révén inkább az Egyesült Államok oldaláról ismerhettünk eddig.

A kastélyból, a magas elhelyezkedésének köszönhetően, kiválóan belátható Mexikóváros egyik ékköve, a Paseo de la Reforma, valamint a közepén elhelyezkedő függetlenségi emlékmű, az Ángel de la Independencia.


Paseo de la Reforma, valamint a körforgalom közepén a függetlenségi emlékmű Fotó: unsplash.com

 
A Chapultepec park egyik további jellegzetessége az antropológiai múzeum, ahol az egész ország történelmi, földrajzi és kulturális irányzataival ismerkedhetünk, valamint megtervezhetjük, hogy Mexikó mely további részeit szeretnénk felfedezni. Ha pedig ebben a múzeumban járunk, akkor mindenképp győződjünk meg róla, hogy látjuk az ősi azték naptárat is.

Mexikóváros önmagában is lehetne nyaralásunk helyszíne, hiszen a város a mérete és sokszínűsége miatt akár heteket is el lehet ott tölteni. Viszont az igazi kaland csak azután kezdődik, miután elhagyjuk a fővárost.

Elsőként érdemes ellátogatni a várostól mindössze egy órányira elhelyezkedő Teotihuacan-hoz, mivel itt található a két ősi azték piramis, a Hold és a Nap piramisa. Itt arra is lehetőségünk van, hogy hőlégballonból, napfelkeltekor a levegőből láthassuk, ahogy a nap első sugarai megmásszák a hatalmas építményeket. Napfelkelte után pedig mi is megmászhatjuk ezeket a hatalmas ősi piramisokat.

 
A Nap piramisa Fotó: unsplash.com


Mexikóváros térsége után érdemes dél felé venni az irányt. A két dél-mexikói állam Chiapas és Oaxaca földrajzilag és kulturálisan is kiváló nyaralóhely. A strandolni vágyóknak leginkább Oaxaca állam az ajánlott, azon belül is egy Puerto Escondido nevű város. Itt találhatóak Mexikó legérintetlenebb tengerpartjai, a legőszintébb emberek, valamint a legfinomabb helyi ételek is.

Akik inkább a túrázást választanák a tengerpart helyett azoknak pedig inkább Chiapas lehet a befutó. Ebben az esetben érdemes néhány napot eltölteni Chiapas állam fővárosában San Cristóbal de las Casas-ban, ami kulturálisan és építészetileg is rendkívüli élmény.

A várost elhagyva hihetetlen méretű kanyonok, vízesések, valamint folyók szelik az államot, amelynek egyes részei kajakkal is bejárhatóak. Chiapas további nagy erénye, hogy itt is találhatóak maja piramisok és templomok, némelyikük ingyen látogathatók.


Chiapas rejtett kincsei Fotó: unsplash.com


Mexikó természetesen még ennél is sokkal többet nyújt a látogatóinak. Az országban államonként változnak az ízek, a fűszerek. A zene nélkülözhetetlen része a hétköznapoknak és szinte nincs olyan utca, ahonnan ne szűrődne ki egy dallam. A helyiek rendkívül vendégszeretőek, de annál is jobban szeretik a futballt, ami biztosan kiderül minden látogató számára.

A meccseken is rendre jelen van a zene és a jó hangulat. Arra viszont mindenképp ügyeljünk, hogy a mérkőzések előtt hamar megjelennek a helyi bukmékerek is. Abban az esetben, ha mindenképp szeretnénk fogadni egy-egy meccsre, maradjunk inkább a jól bevált és biztonságos nemzetközi platformoknál, például a bet365 mobilon, és így is részesei lehetünk az autentikus mexikói focifogadási élménynek.

Mexikó egy színekkel teli ország. Piramisok, aztékok, templomok, hispánok és maják is alakították már az ország több százéves történelmét. Egy ország, ahol legendák tucatjai körvonalazzák a hétköznapokat. Egy ország, ahol néha mintha a múltba tennénk egy utazást és ahol szinte egyszerre a jövőben is lennénk. Nem véletlen tehát, hogy Mexikó a turizmus egyik ékköve az egész világon.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai