Nyáron is vonzza a turistákat a Magas-Tátra

Télen síelni megyünk a Magas-Tátrába! De nyáron vajon mit lehet a hófedte csúcsok látványa nélkül csinálni? A tátrai turisztikai régió és a Szlovák Turisztikai Képviselet meghívására kis csapattal utaztunk, hogy hagyjuk magunkat meggyőzni, van miért a Magas-Tátrába utazni nyáron is. Érdemes utánajárni, miért is jön ide ennyi ember? Azt tapasztaltuk, hogy kínálkozik bőven program felnőttnek és gyereknek egyaránt.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Budapestről Kassára visz a vonat, majd onnan átszállással Poprádra utazunk, amely a Magas-Tátra (Vysoké Tatry) kapuja és a gyorsan fejlődő tátraaljai régió központja. Poprádban hajdanán négy cipszer város olvadt be: Mateóc, Felka, Strázsa és Szepesszombat (Spišská Sobota). Ez utóbbit jártuk körbe az idegenvezetőnk kalauzolásával.

Mint megtudtuk, évszázadokon keresztül ez volt a leggazdagabb az öt felső-szepességi város közül. Szepesszombat Poprád városrésze, és orsó alakú főterét a polgárházak zárt sora szegélyezi, amely védett műemlék együttes. Az épületek átjáró házak, két traktussal, boltíves átjáróval, kétoldalt a lakrészként szolgáló egymásba nyíló szobákkal, külön érdekesség, hogy a házak alatt át lehet menni a templomba száraz lábbal.

"A főtér szép tiszta példája a középkori német és német mintára épült városközpontoknak, amelyek érthetően csak kisebb városokban őrizték meg eredeti formájukat.” – írja Jankovics Marcell neves Történelmi séta Szepesszombatban című művében.

A városrész legrégebbi épülete a Szent György római katolikus templom, másik látnivalója a városháza és az előtt álló Szeplőtelen fogantatás oszlopa.

Az éhes vándor megpihenhet a Sabato fogadóban, ahol a tulajdonosok jó ízléssel válogatták össze a korabeli berendezést, és nemzetközi a konyhájukat. Ha igazi, jó házi sörre, vagy borra vágynánk, azt is megtaláljuk, kis sétával arrébb több helyen is kínálják a hűs italokat.

Poprádon számtalan szálló, vendéglátóhely van. A Tátra közelsége évente egyre több turistát vonz, és ezzel befolyásolja, meghatározza a város életét is. A várost a Magas-Tátra (Vysoké Tatry) kapujának is nevezik, nemzetközi városnak számít, németek, magyarok, lengyelek, szlovákok békésen beszélgetve állnak sorban nemcsak télen, nyáron is, hogy bejussanak az élményfürdőbe.

A város legnagyobb vonzereje a nagyon színvonalas, télen-nyáron nyitva tartó vizi paradicsom, az AquaCity, amely most ünnepelte tíz éves születésnapját. A poprádi élményfürdő kinti és fedett medencékkel, vízi látványosságokkal, játszótérrel, szaunával, kávézókkal és bárokkal is várja vendégeit.

Egyre több élményt kínálnak a gyerekeknek és a szülőket is kényeztetik különböző wellness kínálattal. Nagy népszerűségnek örvend továbbá a wellness-központ inhalációs kúrával, whirlpool-medencével és hó barlanggal.

Szállásunk a Hotel Mountain View-ben volt, az épülete része az AquaCity Poprad üdülőhelynek. A szálloda erkélyes szobákat kínált, lenyűgöző kilátással a Magas-Tátrára.

Először, mint majdnem mindenki, a Csorba tóhoz látogattunk el. A Magas-Tátra második legnagyobb kiterjedésű tava, 19,76 hektár, 20 méter mély. A bakancsos turisták egyik kedvenc kiindulóhelye. Szlovákia elsőszámú turisztikai régiója a Magas-Tátra és környéke, elsősorban a világ legkisebb területű magashegységének köszönhetően. 

Az igazi alpesi környezet kitűnően kiépített túraútvonalai nyáron és ősszel megtelnek a bakancsos turistákkal, télen pedig népszerű sí központtá válik. Itt az egyszerű, laza erdei sétáktól a nehéz, csak profi felszereléssel megmászható csúcsokig nagyon változatos terepet kínál.

Csónakba ültünk, és ámultan néztük a felhők játékát. Kinéztem a célt, hogy most a legszebb fotóm születik, de mire felnéztem, már felhő takarta a csúcsot. 

A parkolóból egy kellemes sétával a település sí központjában található négyszemélyes, felvonó alsó állomásához (1350 m), értünk, és felmentünk a Szoliszkó menedékház (1830 m) mellett található állomásáig. Út közben gyönyörű panoráma nyílt a Malompataki-völgyre, és a Tátra egyik legszebb vízesésére, a Fátyol-vízesésre. fentről, mint apró hangyákat úgy láttuk a bakancsos turisták sorát, akik igyekeztek a Szoliszkó hegy csúcsára.

Ha már magasban voltunk, menjünk mélyre is, gondoltuk, így túráztunk egyet, jó húsz perces erős emelkedő szerpentinen, az 100 méter tanösvényen megtett sétával jutottunk el a Bélai-barlanghoz (Belianska jaskyňa), amely a Tátrai Nemzeti Park barlangja. Érdekessége, hogy az aranyásók már több évszázada felfedezték, és elektromos világítás mutatja az utat a 70 perces, a turisták által is bejárható 1370 méteres úton. Nem kis feladat, 800 lépcsőt ír az ismertető, szlovák és lengyel nyelven hallgathattuk meg milyen érdekességek láthatók a szemünk előtt.

A zeneszeretőknek ajánlom a minden augusztusban, a barlangban megtartott koncertet, amely a „Zeneterem”elnevezésű barlangrészben rendeznek. Pagodás szalamitok, vízesések, kis tavacskák, cseppkő-vízeséseket, pagodaszerű álló cseppkövek közt vitt az utunk, miközben a kiváló akusztikának köszönhetően utunk jó részében hallgathattuk a zenét.

Mivel magasabbra is akartunk jutni, másnap elindultunk megnézni a Kőpataki-tavat (Skalnaté pleso), így Tátralomnicról négyszemélyes kabinos felvonóval jutottunk el a Start állomásig, onnan pedig 15 férőhelyes kötélpályás felvonó visz a tó központjáig.

A Lomnici-nyeregbe vezető ülőszékes felvonó alsó állomása, a Szlovák Tudományos Akadémia Csillagvizsgáló Intézetének obszervatóriuma, az egykori Hotel Encián, a mai tátrai galéria, valamint kissé távolabb a Kő-pataki menedékház.

A környéken sok turisztikai lehetőség várja a vendégeket. A gyermekek számára eko-mini-park is található, fa szobrokkal, mászókákkal és további meglepetésekkel.

A Magas-Tátra legmagasabban elterülő éttermében, a Panoráma Resort Skalnaté plesoban ízletes szlovák falatok várják a megfáradt turistákat, akik ebéd után a napozóteraszon, a lenyűgöző kilátásban gyönyörködve kortyolgathatják kedvenc italukat. Többen kóstolják meg a savanyú juhtejet, amelyet nagyon kedvelnek a szlovákok. 

A Magas-Tátra turisztikai régió az idei téli szezonban is a Tátrába látogatók figyelmébe ajánlja a számtalan kedvezményt nyújtó TATRY Card kártyát. A Tátra-kártya (Tatry Card) legújabb kedvezményeként a nyári szezonban a kártya tulajdonosai tátrai tartózkodásuk idején ingyen utazhatnak majd a tátrai villamos és a csorbai fogaskerekű vonalain. Ennek feltétele legalább 2 napos tartózkodás a kedvezményekre jogosító Tátra-kártya valamelyik szerződött partnerénél.

A kártyát a vendégek ingyenesen igényelhetik szálláshelyük recepcióján. Fentieken kívül a kártya kedvezményt biztosít a poprádi AquaCity élményfürdőbe, a sí kölcsönzőknél, múzeumokban, galériákban, az akcióban részt vevő szállodák wellness részlegében, a kiemelt sportboltokban, valamint a régió gasztronómiai lehetőségeinek felfedezéséhez. A Tátra-kártyát a nyári turisztikai szezonban június 1-től október 31-ig használhatják.

Sona Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet budapesti vezetője, csoportunk vezetője szerint az elmúlt nyáron 22 ezer kiváltott kártya azt jelzi, hogy egyre kedveltebb ez a turistákat segítő forma, és nem megvetendő, hogy fehéredik is a turizmus, mivel a kártyát csak bejelentett turisták után igényelhetik a szállásadók. 

Amint látjuk, van miért a Magas-Tátrába látogatni nyáron is, a bakancsos turisták, és a gasztronómia szerelmesei is megtalálják a maguk kedvelt helyeit, szinte egész évben turisztikai szezon van. Szerencsére soha nem fogy ki boltjaikból híres sajtjaik és túrójuk, valamint körtepálinkájuk, a Hruska.


Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.