hirdetés
hirdetés

Portugália egyik legnagyobb középkori vára ma már szálloda

Olyan, mintha a középkorba csöppentünk volna vissza. Egy portugál kisvárosba Óbidosban jártunk, amely turisták egyik kedvelt kirándulóhelye. Az erődvára, a várost körülölelő tömör falak, a macskaköves utcák mind megmaradtak a mának és egy régi kor emlékeit idézik fel a látogatók előtt.

hirdetés

Ez a kelta eredetű parányi,- alig háromezer lakosú - falu, valamikor Portugália királynőinek tulajdonában volt, akik arra ösztönözték a lakókat, hogy házaikat, üzleteiket rendszeresen tartsák rendben. Ez máig meg is maradt ebben a szép városban és jó példaként szolgálhat másoknak is.

Piros cserepek, hófehérre és kékre festett házak

Óbidos egy síkságból kiemelkedő hegy tetején épült, amelyet napjainkban az utazási szakemberek Európa egyik legromantikusabb településének tartanak.

A portugál gyöngyszemet - ahogy emlegetik -, szívesen látogatják a turisták. Óbidos gyalogosan viszonylag rövid idő alatt bejárható. A város főbejárata a városkapu, amely két hatalmas erkélyt fog közre és tele van festett csempékkel, amelyek Krisztus szenvedését ábrázolják. A mennyezeten viszont a töviskorona látható. 

A kiránduló város régi házai, háttérben a városfallal (Fotó: Mentusz Károly)
A kiránduló város régi házai, háttérben a városfallal (Fotó: Mentusz Károly)

Nagy élményt jelentett a középkori lakóházakkal teli fő utcán felfelé haladni egészen az erődhöz. A város falairól ugyanis gyönyörű kilátás nyílik a piros cserepekkel fedett tetőkre, a hófehérre és kékre festett házakra.

Ahogy sétáltunk, a lakóházak alsó szintjén kézműves üzletek sora bontakozott ki. Ezek ajtajai fölött pedig több helyen is cégérek jelezték, hogy borbár, kávézó, étterem, fagylaltozó, vagy suvenir található.

A város híres itala a cseresznye likőr, amelyet - mint helyi specialitást -, érdemes megkóstolni. Megtudtuk, hogy ezt az italt úgynevezett Morello cseresznyével készítik és a gyümölccsel együtt szolgálják fel, apró csokoládé poharakban.

Pellengér szobor és a régi vízvezeték

A manuelin stílusban épült várat Óbidos koronájának is nevezik, amely ma szállodaként az idegenforgalmat szolgálja. Az eredetileg fontos erődítményt már szinte a romjaiból, az 1950-es években állították helyre.

Ez ma Portugália egyik legnagyobb középkori vára, a 13 méter magas falaival. De legalább ennyire fontos látnivalója a városnak a Santa Maria központi templom is, amelyet egy korábbi mecsetből alakítottak át. A belső falát látványos, XVII. századi, kék-fehér csempék díszítik. A mostani elegáns arculatát annak köszönheti, hogy reneszánsz stílusban építették újjá. 

Az egykori vár, ma szálloda (Fotó: Mentusz Károly)
Az egykori vár, ma szálloda (Fotó: Mentusz Károly)

A templom közelében látni a pellengér szobrot, amely azt jelképezi, hogy a bűnösöket a középkorban meztelenül kötözték az oszlophoz és ezzel a város polgárai előtt közszemlére állították őket. Így annak tették ki őket, hogy a haragos tömeg akár meg is dobálta a bűnösöket.

Nevezetesség még a településen a XVI. században épített óbidosi vízvezetékrendszer, amelyet a városfalakon kívül alakítottak ki, három kilométer hosszúságban. Ezzel a szőlőültetvényeket, a gyümölcsösöket átívelő boltíveken juttatták el a vizet az erődhöz, valamint a város legfontosabb szökőkútjaihoz.

Fesztivál, középkori vásárral

Ez a középkorból fennmaradt település ma a portugáliai fesztiválok egyik centruma, amelyekkel évente több ezer látogatót vonzzanak ide. Közülük legtöbben a Középkori Vásárra érkeznek, amelyet - immár hagyományosan - idén is júliusban rendeznek. Ennek központja az erőd, melynek falai között újra életre keltik a középkori lovagi tornákat. Emellett kosztümös felvonulást, zenei előadásokat, kézműves vásárt is tartanak, melyeken a hercegnők és a boszorkányok is megjelennek.

 

Mentusz Károly
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit gondol az idei Utazás kiállításról?

Kiadónk társoldalai