hirdetés
hirdetés

Ritka természeti jelenséget fotóztak a finn tengerparton

Különös képződmények jelentek meg a Hailuoto-sziget tengerpartján, amit egy amatőr fotósnak sikerült is lencsevégre kapnia.

hirdetés

Ritka természeti jelenségnek lehetett szemtanúja nemrég az az amatőr fotós, aki feleségével sétált a finn Botteni-öbölben található Hailuoto-sziget tengerpartján. Risto Mattila több ezer, tojás és gömb alakú jéglabdát talált az említett tengerparton, amit sikerült is megörökítenie – számolt be róla a BBC. A férfi elmondása szerint aznap nagyon szép, napos idő volt a tengerparton, amihez nagyjából -1 Celsius-fokos hőmérséklet és viszonylag erős szél társult. A séta közben fedezték fel, hogy a part egy vízhez közeli részét gömb és tojás alakú jég és hó borítja. Mattila szerint nagyjából egy 30 méteres területet boríthattak be a különös képződmények, amelyek közül a legkisebbek valóban tojás méretűek voltak, a legnagyobbak pedig akkorák, mint egy focilabda.

A BBC Weather meteorológusa, George Goodfellow szerint egy létező, de ritka jelenséget sikerült lencsevégre kapnia a fotósnak. Ahhoz ugyanis, hogy ilyen képződmények alakuljanak ki, hideg és kissé szeles időjárás szükséges. A szakember szerint ezek a golyóbisok általában töredezett jégtáblákból képződnek, a szél és a hullámok formálják őket ilyenné. A méretüket az befolyásolja, hogy mennyi tengervíz fagy fel a felületükre. A szél és a hullámok végül kisodorják a jeget a tengerpartra. Korábban lehetett már ilyesmit látni, jéggömböket találtak például a Chicago közelében található Michigan-tónál és Oroszországban is. A legnagyobbak akár 1 méter átmérőjűek is lehetnek.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai