Szakolczai kalács, sörfürdőzés és koronázási ünnepség

Szlovákia pozsonyi régiójába látogatók sétákat tehetnek Szakolcza különböző korokból való épületei között, miközben a hagyományos szakolczai kürtőskalácsot kóstolgathatják. Kellemes hajózást tehetnek a természeti kincsekben gazdag Bata-csatornán vagy sörfürdőzhetnek Sándorfán. Holics múlttól sóhajtó várkastélya pedig romantikus visszaemlékezést kínál. 

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 15 ezer lakosú szlovák város, Szakolcza (Skalica) a Morva folyó partján található, amely elválasztja egymástól Szlovákiát és Csehországot. Nyolcszáz éves múltra tekint vissza a város, így az oda látogatók különböző stílusú épületeket nézhetnek meg, amelyeket a város megőrzött. Egymás mellett él a gótika, a reneszánsz, a barokk, a klasszicizmus, a szecesszió és a szocialista stílus. 

Az 1905-ben épült kultúrpalota őrzi a morvai és a szlovák hagyományokat. A Dušan Jurkovič által tervezett épületbe morvai festők érkeztek, akik Szakolcza lakosainak életét örökítették meg képeiken.

Szlovákiában Szakolcza városából terjedt el a kürtőskalács: Gvadányi József költő 1783-ban érkezett a városba, Erdélyből hivatott maga mellé szakácsot, aki a szakolczaiak számára ismeretlen, rejtélyes ételt készített. A helyi lakosság azelőtt még sosem találkozott a kürtőskaláccsal. Sokáig csak a háztartásokban készítették, majd a recept elterjedt a családok között. 

Először szakolczai kalácsnak hívták, de a 20. század elején a trdelnik szlovák elnevezést kapta. A magyar hagyományokkal készített kürtőskalács abban különbözik a trdelnik-től, hogy Szakolczán vastagabb és puhább a tésztája. A dióval együtt sütik a lángok között, míg Magyarországon utólag szórják rá a diót. A tredelnik ma már európai uniós védjegyet visel.

Szakolcza kikötőjében hajóra ülhetünk, és a természetvédelmi területen lévő Bata-csatornán, az érintetlen növényzetben megbúvó és éneklő madarakat hallgatva gondtalan álomba ringat a természet.

A cseh határon fekvő szlovák város, Holics egy múltba temetett várkastélyt őriz magában. A két emeletes várkastély Mária Terézia nyári rezidenciája volt. Felújításának befejezésére még hosszú időt kell várni, hiszen csupán a tető kicserélésére volt lehetőség, és pár földszinti szobát újítottak fel, amit múzeumként rendeztek be, hogy bemutassák az épület történetét, a helyi hagyományokat. 

A két emeletből az elsőn látogatható két terem, ami megőrizte díszítettségét. Ahogy felsétálunk a díszes korlátú lépcsőn, át a nagy termeken, szinte hallani, ahogy a múlt sóhajt a várkastély falai között.

A megtekinthető termek közül az egyik a kínai terem, ahol ázsiai kultúrát ábrázoló festmények borítják a faajtókat, a falakat, üvegcsillárok lógnak a plafonról és fafaragványok keretezik a tükröket.

A másik különleges helyiség a kastélyban a kápolna, ami arisztokratikus és múltbeli magasztos hangulata miatt népszerű esküvői helyszín. Mária Terézia használta a kápolnát, ahol a szertartást a második belső erkélyről nézte kíséretével.

Szlovákia számos különleges módot nyújt a kikapcsolódásra, köztük a sörfürdőzés. Harminc-negyven perces fürdőzés ajánlott, amit a vállalkozó szellemű utazó eltölthet egy nagy kádban, és közben fogyaszthatja a ház sörét egy külön csapon, ami szintén a kádba vezet a fürdővizes csap mellett.

Ezt az élményt nyújtja Sándorfán a Sandorf étterem, ami sörfőzde, wellness és szálloda is egyben.

A július 17-én megrendezett pozsonyi koronázási menet a régmúlt élénk színeivel vonult végig a városon. A hagyományos útvonal a várból indul és egészen a főtérig tart, amit az utcák köveibe illesztett arany, néhol korona lenyomatú tallér jelez. 

A koronázási menet után várjátékokat rendeztek a Duna másik partján, táncokkal, izgalmas kardforgatással és lovas összecsapásokkal, ügyességi feladatokkal.

A koronázási menet útvonala keresztülhalad a Szent Mihály kapun, ami alatt a hagyomány szerint teljesen némán kell átsétálni, különben balszerencse éri a megszólalót. 

A 14. századi Márton-dóm kupoláján ékesedik az arany korona, ami arra emlékeztet, hogy hajdan koronázási város volt Pozsony, 1563 és 1830 között minden magyar királyt itt koronáztak, és itt nyugszik Pázmány Péter is.

A pozsonyi vár kimagaslik tornyaival és a távolban folyamatosan előtűnik a város alacsonyabban fekvő utcái felől. A 15-17. században kapta meg mai formáját és a város jelképévé vált. Nemrég egy új barokk kertet is kiépítettek az udvarában.

Az Új híd pillérjének tetején található UFO-ról pedig teljes rálátást nyerhetünk Pozsonyra, és előzetes asztalfoglalással lehetőség nyílik kávézásra vagy étkezésre.

Pozsonyból Dévénybe hajóval juthatunk el, ez a leglátványosabb módja az odautazásnak. A Duna sodrásával szemben haladva egy óra hossza körüli az út, visszafelé pedig feleződik a menetidő. 

A Dunáról teljes látvány nyílik a magasban emelkedő várra és Dévény vízparti részére, amely a vár alatt épült. Megkerülve a hegyet egy kellemes lejtős sétával juthatunk fel a várba, amit a Dunával ellentétes oldalról zöldellő hegyek vesznek körül.

A vár római, morva kori és középkori maradványai fedezhetők fel. Az egy hónapja mindenki számára látogatható toronyból messzire látni a tájra. A várban kialakítottak egy múzeumot is az építmény történetéről.


Málta, ahol élmény a Húsvét

Málta, ahol élmény a Húsvét 

Itt nemcsak nézője, hanem aktív résztvevője is lehetünk az ünnepnek.
Új látogatóközpont a Rosalia-Kogelberg Natúrparkban

Új látogatóközpont a Rosalia-Kogelberg Natúrparkban 

Az új központ egy többfunkciós intézmény lesz, ezzel a látogatói csoportok minél szélesebb körét kívánják megszólítani.
Hányan látogatnak idén Dubajba?

Hányan látogatnak idén Dubajba? 

A legek városában a fém- és üvegtornyok mellett óvárost és tengerpartot is találunk.
Vulkánkitörés Izlandon - a Kék Lagúna is veszélyben

Vulkánkitörés Izlandon - a Kék Lagúna is veszélyben 

Az izlandi Reykjanes-félszigeten kitört egy vulkán szombat este.
Kultúra, fenntarthatóság és fociláz - 2024 fő kampánytémái a németeknél

Kultúra, fenntarthatóság és fociláz - 2024 fő kampánytémái a németeknél 

Tudtuk meg a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjétől egy minap tartott szakmai tájékoztatón.
A hely, ahol a Chanel parfüm terem

A hely, ahol a Chanel parfüm terem 

Tudta, hogy a Chanelnek nemcsak óriási tekintélyű divatmárkája, történelme, illatcsaládja és butikjai vannak, hanem ültetvényei is? Ahol a parfümjei „teremnek" ?
Minden, amit a zöld turisztikai védjegyekről és szabványokról tudni érdemes

Minden, amit a zöld turisztikai védjegyekről és szabványokról tudni érdemes 

Az újturizmus világával, a jövő turizmusával foglalkozó Dunakavicsok turisztikai podcast 34. adása a globális-, regionális- és nemzeti szintű turisztikai szabványok és védjegyek rendszerével foglalkozik behatóan.
Utazik a hétvégén?  Ennyibe kerül külföldön a pénzfelvétel

Utazik a hétvégén? Ennyibe kerül külföldön a pénzfelvétel  

Sokan használják ki a mostani hétvégét külföldi utazáshoz, de általánosságban is elmondható, hogy egyre népszerűbbek a 3-5 napos kiruccanások.
Szupergazdagok lakóhelye: óceánokon hasító luxuspalota

Szupergazdagok lakóhelye: óceánokon hasító luxuspalota 

A The World elnevezésű luxusóceánjáró utasai nem csak utaznak, hanem egyben a hajón is élnek.
Húsvét Schönbrunnban

Húsvét Schönbrunnban 

A legbiztosabb jele a tavasznak az osztrák fővárosban, hogy sorra nyílnak a húsvéti vásárok.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.