UNWTO: továbbra is mélyen szint alatt 2021 turizmusa

Megjelent az ENSZ Turisztikai Világszervezete, az UNWTO részletes elemzése a tavalyi év harmadik negyedévének globális vendégforgalmi adatairól.

Az UNWTO World Tourism Barometer rendszeresen figyelemmel kíséri a rövid távú turisztikai trendeket, hogy a globális turizmusban érdekelt feleket naprakész elemzésekkel láthassa el a nemzetközi turizmusról. A jelentés évente négyszer jelenik meg, és tartalmazza a turisztikai desztinációk (beutazó turizmus) és a küldőterületek (kiutazó turizmus) legfrissebb adatainak elemzését. A Barométer az UNWTO Turisztikai Szakértői Testületének felmérésén alapuló bizalmi indexet is tartalmazza, amely a nemzetközi turizmus közelmúltbeli teljesítményét és rövid távú kilátásait értékeli.

2021 január-szeptemberében a nemzetközi turisták száma világszerte 20 %- kal volt csak alacsonyabb, mint 2020 azonos időszakában, de még így is 76%- kal marad el a 2019-es szinttől. A gyenge első félév után a nemzetközi turizmus fellendült az északi féltekén a nyári szezonban.

A fellendülés továbbra is törékeny

2021 gyenge első fele után a nemzetközi turizmus mérsékelten fellendült az északi féltekén a nyári szezonban, ami az év harmadik negyedévének eredményeit különösen Európában javította. A nemzetközi turistaérkezések száma 58 %-kal nőtt 2021 júliusa-szeptemberében 2020 azonos időszakához képest, azonban 64 %-kal a 2019-es szint alatt maradt. 2021 augusztusában és szeptemberében a turistaérkezések száma 63%-kal volt kevesebb a rekordévhez képest, ami a legjobb havi eredmény a világjárvány kezdete óta. A kereslet 2021 harmadik negyedévében bekövetkezett növekedését sok úti célban az utasok megemelkedett bizalma, az oltási programok előrehaladása és a beutazási korlátozások enyhülése okozta.

Európa a legvidámabb barakk

Régiók szerint Európa érte el a legjobb relatív teljesítményt 2021 harmadik negyedévében azzal, hogy a nemzetközi turistaérkezések "csak" 53%-kal maradtak el a 2019-es szinthez képest. Az amerikai kontinensen 2021 január-szeptemberében volt a legerősebb a beutazás: a nemzetközi turistaérkezések száma 1%-kal nőtt 2020-hoz képest, de még mindig 65%-kal elmarad a 2019-es szinttől. A legerősebb eredményeket a Karib-térség érte el, ahol az érkezések száma 55%-kal nőtt 2020 azonos időszakához képest, bár még mindig 38%-kal elmarad 2019-től. Ázsiába és a csendes-óceáni térségbe 2021 harmadik negyedévében még mindig 95%-kal kevesebben érkeztek a 2019-es volumenhez képest, mivel sok úti cél továbbra is zárva maradt a nem alapvető fontosságú utazások előtt. Afrikában 74%-os, a Közel-Keleten pedig 81%-os csökkenést regisztráltak az utolsó békeévhez képest. A nagyobb desztinációk közül a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint Horvátország (-19%), Mexikó (-20%) és Törökország (-35%) érte el a legjobb eredményt 2021 harmadik negyedévében.

Az árak emelkedése is belejátszott a bevételek bővülésébe

A nemzetközi idegenforgalmi bevételekre vonatkozó adatok hasonló javulást mutatnak 2021 harmadik negyedévében: Mexikóban ugyanazt a bevételt könyvelték el, mint 2019-ben, míg Törökországban (-20%), Franciaországban (-27%) és Németországban (-37%) 40 százalék alatti csökkenést könyvelhettek el 2019 azonos időszakához képest, ami jó eredménynek számít. A kiutazások terén is mérsékelten jobbak voltak az eredmények: Franciaország és Németország csak 28%, illetve 33%-os visszaesésről számolt be a nemzetközi turisztikai kiadások terén a tavalyi év harmadik negyedévében 2019 azonos időszakához képest. Az egy utazásra jutó turisztikai kiadások jelentősen megnövekedtek a tetemes megtakarításoknak és a lezárások miatt feltorlódott utazásoknak köszönhetően. Az egy érkezésre jutó nemzetközi turisztikai bevétel a 2019-es átlagos 1000 USD-ról 2020-ra 1300 USD-ra emelkedett, 2021-ben pedig meghaladhatja az 1500 USD-t. A magasabb kiadások a hosszabb tartózkodásból, valamint a közlekedési és szállásárak emelkedéséből is adódnak.

2021-es prognózis: hasonló csökkenés mint tavaly

Az év harmadik negyedévében tapasztalt javulás ellenére a fellendülés üteme továbbra is lassú és egyenetlen a világ különböző régióiban a különböző fokú mobilitási korlátozások, az eltérő oltási arányok és az utazók megcsappant bizalma miatt. Mindezek és az új Covid-19 törzsek megjelenése továbbra is hatással lehetnek az amúgy is lassú és törékeny felépülésre. Az UNWTO legfrissebb adatai szerint a nemzetközi turisták száma 2021-ben várhatóan 70-75%-kal a 2019-es szint alatt marad, ami hasonló csökkenést jelent, mint 2020-ban. A nemzetközi turizmusból származó exportbevételek 2021-ben elérhetik a 700-800 milliárd USD-t, ami kis előrelépés 2020-hoz képest, de kevesebb, mint a fele a 2019-ben regisztrált 1,7 billió USD-nak. A turizmus közvetlen gazdasági hozzájárulását 2021-ben 1,9 billió USD-ra becsülik (a turizmus közvetlen bruttó hazai termékében mérve), ami jóval elmarad a pandémia előtti 3,5 billió USD értéktől. Az UMWTO hangsúlyozza, hogy a nemzetközi turizmus biztonságos újraindítása továbbra is nagymértékben függ az országok közötti összehangolt válaszlépésektől az utazási korlátozások, az egészségügyi és higiéniai protokollok, valamint a fogyasztói bizalom helyreállítását segítő hatékony kommunikáció terén.


Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?