UNWTO: továbbra is mélyen szint alatt 2021 turizmusa

Megjelent az ENSZ Turisztikai Világszervezete, az UNWTO részletes elemzése a tavalyi év harmadik negyedévének globális vendégforgalmi adatairól.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az UNWTO World Tourism Barometer rendszeresen figyelemmel kíséri a rövid távú turisztikai trendeket, hogy a globális turizmusban érdekelt feleket naprakész elemzésekkel láthassa el a nemzetközi turizmusról. A jelentés évente négyszer jelenik meg, és tartalmazza a turisztikai desztinációk (beutazó turizmus) és a küldőterületek (kiutazó turizmus) legfrissebb adatainak elemzését. A Barométer az UNWTO Turisztikai Szakértői Testületének felmérésén alapuló bizalmi indexet is tartalmazza, amely a nemzetközi turizmus közelmúltbeli teljesítményét és rövid távú kilátásait értékeli.

2021 január-szeptemberében a nemzetközi turisták száma világszerte 20 %- kal volt csak alacsonyabb, mint 2020 azonos időszakában, de még így is 76%- kal marad el a 2019-es szinttől. A gyenge első félév után a nemzetközi turizmus fellendült az északi féltekén a nyári szezonban.

A fellendülés továbbra is törékeny

2021 gyenge első fele után a nemzetközi turizmus mérsékelten fellendült az északi féltekén a nyári szezonban, ami az év harmadik negyedévének eredményeit különösen Európában javította. A nemzetközi turistaérkezések száma 58 %-kal nőtt 2021 júliusa-szeptemberében 2020 azonos időszakához képest, azonban 64 %-kal a 2019-es szint alatt maradt. 2021 augusztusában és szeptemberében a turistaérkezések száma 63%-kal volt kevesebb a rekordévhez képest, ami a legjobb havi eredmény a világjárvány kezdete óta. A kereslet 2021 harmadik negyedévében bekövetkezett növekedését sok úti célban az utasok megemelkedett bizalma, az oltási programok előrehaladása és a beutazási korlátozások enyhülése okozta.

Európa a legvidámabb barakk

Régiók szerint Európa érte el a legjobb relatív teljesítményt 2021 harmadik negyedévében azzal, hogy a nemzetközi turistaérkezések "csak" 53%-kal maradtak el a 2019-es szinthez képest. Az amerikai kontinensen 2021 január-szeptemberében volt a legerősebb a beutazás: a nemzetközi turistaérkezések száma 1%-kal nőtt 2020-hoz képest, de még mindig 65%-kal elmarad a 2019-es szinttől. A legerősebb eredményeket a Karib-térség érte el, ahol az érkezések száma 55%-kal nőtt 2020 azonos időszakához képest, bár még mindig 38%-kal elmarad 2019-től. Ázsiába és a csendes-óceáni térségbe 2021 harmadik negyedévében még mindig 95%-kal kevesebben érkeztek a 2019-es volumenhez képest, mivel sok úti cél továbbra is zárva maradt a nem alapvető fontosságú utazások előtt. Afrikában 74%-os, a Közel-Keleten pedig 81%-os csökkenést regisztráltak az utolsó békeévhez képest. A nagyobb desztinációk közül a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint Horvátország (-19%), Mexikó (-20%) és Törökország (-35%) érte el a legjobb eredményt 2021 harmadik negyedévében.

Az árak emelkedése is belejátszott a bevételek bővülésébe

A nemzetközi idegenforgalmi bevételekre vonatkozó adatok hasonló javulást mutatnak 2021 harmadik negyedévében: Mexikóban ugyanazt a bevételt könyvelték el, mint 2019-ben, míg Törökországban (-20%), Franciaországban (-27%) és Németországban (-37%) 40 százalék alatti csökkenést könyvelhettek el 2019 azonos időszakához képest, ami jó eredménynek számít. A kiutazások terén is mérsékelten jobbak voltak az eredmények: Franciaország és Németország csak 28%, illetve 33%-os visszaesésről számolt be a nemzetközi turisztikai kiadások terén a tavalyi év harmadik negyedévében 2019 azonos időszakához képest. Az egy utazásra jutó turisztikai kiadások jelentősen megnövekedtek a tetemes megtakarításoknak és a lezárások miatt feltorlódott utazásoknak köszönhetően. Az egy érkezésre jutó nemzetközi turisztikai bevétel a 2019-es átlagos 1000 USD-ról 2020-ra 1300 USD-ra emelkedett, 2021-ben pedig meghaladhatja az 1500 USD-t. A magasabb kiadások a hosszabb tartózkodásból, valamint a közlekedési és szállásárak emelkedéséből is adódnak.

2021-es prognózis: hasonló csökkenés mint tavaly

Az év harmadik negyedévében tapasztalt javulás ellenére a fellendülés üteme továbbra is lassú és egyenetlen a világ különböző régióiban a különböző fokú mobilitási korlátozások, az eltérő oltási arányok és az utazók megcsappant bizalma miatt. Mindezek és az új Covid-19 törzsek megjelenése továbbra is hatással lehetnek az amúgy is lassú és törékeny felépülésre. Az UNWTO legfrissebb adatai szerint a nemzetközi turisták száma 2021-ben várhatóan 70-75%-kal a 2019-es szint alatt marad, ami hasonló csökkenést jelent, mint 2020-ban. A nemzetközi turizmusból származó exportbevételek 2021-ben elérhetik a 700-800 milliárd USD-t, ami kis előrelépés 2020-hoz képest, de kevesebb, mint a fele a 2019-ben regisztrált 1,7 billió USD-nak. A turizmus közvetlen gazdasági hozzájárulását 2021-ben 1,9 billió USD-ra becsülik (a turizmus közvetlen bruttó hazai termékében mérve), ami jóval elmarad a pandémia előtti 3,5 billió USD értéktől. Az UMWTO hangsúlyozza, hogy a nemzetközi turizmus biztonságos újraindítása továbbra is nagymértékben függ az országok közötti összehangolt válaszlépésektől az utazási korlátozások, az egészségügyi és higiéniai protokollok, valamint a fogyasztói bizalom helyreállítását segítő hatékony kommunikáció terén.


Újabb Banksy-műalkotás bukkant fel Londonban

Újabb Banksy-műalkotás bukkant fel Londonban 

Most egy magányos, némileg rozzant cseresznyefa lódította meg a világ leghíresebb utcai művészének fantáziáját az észak-londoni Finsbury Park egyik házának udvarán.
Málta, ahol élmény a Húsvét

Málta, ahol élmény a Húsvét 

Itt nemcsak nézője, hanem aktív résztvevője is lehetünk az ünnepnek.
Új látogatóközpont a Rosalia-Kogelberg Natúrparkban

Új látogatóközpont a Rosalia-Kogelberg Natúrparkban 

Az új központ egy többfunkciós intézmény lesz, ezzel a látogatói csoportok minél szélesebb körét kívánják megszólítani.
Hányan látogatnak idén Dubajba?

Hányan látogatnak idén Dubajba? 

A legek városában a fém- és üvegtornyok mellett óvárost és tengerpartot is találunk.
Vulkánkitörés Izlandon - a Kék Lagúna is veszélyben

Vulkánkitörés Izlandon - a Kék Lagúna is veszélyben 

Az izlandi Reykjanes-félszigeten kitört egy vulkán szombat este.
Kultúra, fenntarthatóság és fociláz - 2024 fő kampánytémái a németeknél

Kultúra, fenntarthatóság és fociláz - 2024 fő kampánytémái a németeknél 

Tudtuk meg a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjétől egy minap tartott szakmai tájékoztatón.
A hely, ahol a Chanel parfüm terem

A hely, ahol a Chanel parfüm terem 

Tudta, hogy a Chanelnek nemcsak óriási tekintélyű divatmárkája, történelme, illatcsaládja és butikjai vannak, hanem ültetvényei is? Ahol a parfümjei „teremnek" ?
Minden, amit a zöld turisztikai védjegyekről és szabványokról tudni érdemes

Minden, amit a zöld turisztikai védjegyekről és szabványokról tudni érdemes 

Az újturizmus világával, a jövő turizmusával foglalkozó Dunakavicsok turisztikai podcast 34. adása a globális-, regionális- és nemzeti szintű turisztikai szabványok és védjegyek rendszerével foglalkozik behatóan.
Utazik a hétvégén?  Ennyibe kerül külföldön a pénzfelvétel

Utazik a hétvégén? Ennyibe kerül külföldön a pénzfelvétel  

Sokan használják ki a mostani hétvégét külföldi utazáshoz, de általánosságban is elmondható, hogy egyre népszerűbbek a 3-5 napos kiruccanások.
Szupergazdagok lakóhelye: óceánokon hasító luxuspalota

Szupergazdagok lakóhelye: óceánokon hasító luxuspalota 

A The World elnevezésű luxusóceánjáró utasai nem csak utaznak, hanem egyben a hajón is élnek.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.