hirdetés
hirdetés

A hazai turizmus új vezetői

A sajtó képviselői a szeptember 27-i turizmus világnapja alkalmából tartott tájékoztatón ismerhették meg a hazai turizmusért felelős új vezetőket. 

hirdetés

G lattfelder Béla, a Nemzetgazdasá- gi Minisztérium (NGM) gazdaság- szabályozásért felelős államtitká- ra 2014. július óta tölti be pozícióját, előtte Komoróczki István látta el ezt a feladatot, korábban pedig Szatmáry Kristóf felügyelte a turisztikai ágazatot a minisztériumban. Glattfelder Béla az eseményen mutatta be az ágazat irányításának új felelőseit: Ruszinkó Ádámot, az NGM új, turizmusért felelős he- lyettes államtitkárát és Faragó Pétert, a Ma- gyar Turizmus (MT) Zrt. új vezérigazgatóját – adta hírül az MTI.

KIEMELT JELENTŐSÉGŰ ÁGAZAT

Glattfelder Béla beszédében elmondta, hogy a magyar turizmus a kedvezőtlen időjárási körülmények mellett is képes jól teljesíte- ni; az első hét hónapban a vendégszám 7,3 százalékkal, a tavalyi rekordot is meghaladó mértékben nőtt. (Interjúnk a 18. oldalon.)

Az idei eredmények közül az államtitkár felidézte, hogy az első hét hónapban a ven- dégszám mellett az eltöltött vendégéjsza- kák száma is nőtt, 5,6 százalékkal. Az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj (bruttó Revpar) csaknem tíz százalékkal nőtt, ami arra utal, hogy a turizmus nemcsak mennyiségében, hanem értékben is bővül- ni tudott. A szállásdíjbevétel 11 százalékos növekedésében meghatározóak a növekvő hazai jövedelmek és a Szép-kártya hatása – mutatott rá.

A turizmus nemzetközi átlagban öt szá- zalékkal bővült, aminek több mint kétszerese a magyarországi szállásdíjbevételek 11 szá- zalékos növekedési üteme – hangsúlyozta. A kormány számára az ágazat kiemelt jelen- tőségű, a GDP-hez való hozzájárulása kilenc- százalékos, míg a foglalkoztatásban betöltött szerepe meghaladja a 11 százalékot – fejtette ki. A turizmus vidéken jelentősen hozzájárul a térségfejlesztéshez, a jövedelmek kiegyen- lítéséhez, és a tárca arra törekszik, hogy ez a jövőben is így legyen.

MINŐSÉGI FEJLŐDÉS

Ruszinkó Ádám, a tárca turizmusért felelős helyettes államtitkára elmondta, beleszüle- tett ebbe a szakmába, hiszen édesanyja is a szállodaiparban dolgozott, legelső szakmai tevékenysége pedig az idegenvezetés volt, amelyet tíz évig űzött. Az orvosi egyetem elvégzése után a gyógyszeriparban dolgozott, amely, bár nem kötődik a turizmushoz, mégis alkalmat adott neki arra, hogy betekintést nyerjen a multinacionális vállalatok világába, a tapasztalatokat pedig később az idegen- forgalomban is hasznosítani tudta. Ruszinkó Ádám ezután az egészségturizmus fejlesztési programjának vezetőjeként is tevékenykedett, majd turisztikai tanácsadóként dolgozott.

Kiemelte, hogy mostantól egy miniszté- rium felügyelete alá került az ágazat szak- mai irányítása, a marketingtevékenység és a fejlesztéspolitika is. A magyar turizmus így nemzetközileg is egy lépcsővel feljebb léphet, ígéretes periódus előtt áll, amelyben fontos az elindult minőségi fejlődés folytatása.

Az új helyettes államtitkár legfontosabb feladatai közé az együttműködést sorolta más tárcákkal, közöttük a Külgazdasági és Külügyminisztériummal, valamint a különbö- ző turisztikai szakmai szervezetekkel. Tervei között említette, hogy a szervezetek képvise- lőivel közösen turistabusszal bejárják majd a „turisztikailag nehezen kezelhető” budapesti helyszíneket.

Faragó Péter, az MT Zrt. új vezérigaz- gatója – aki korábban a Nemzeti Fejlesztési ügynökségnél, illetve a Nemzeti Külgaz- dasági Hivatalnál dolgozott – elmondta, a turizmus világnapját az ENSZ turisztikai világszervezetének kezdeményezésére minden évben szeptember 27-én ünnep- lik, amihez hazánk 2011-ben csatlakozott. A programsorozatnak három pillére van: a nagyközönség elérése és közönségak- ciók szervezése, ajándékok osztogatása, a szakmai programok, mint például közös városnézés az új fejlesztések és beruhá- zások megtekintésével mind Budapesten, mind vidéken, illetve az egyes turisztikai szervezetek csatlakozása az eseményhez előadásokkal, ingyenes programokkal és szolgáltatásokkal, kedvezményes akciókkal. 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai