Kasszacsere: határidők, árak és egy kiskapu

Szeptember elején már 14 engedélyezett pénztárgép közül választhatnak a pénztárgépes nyugtaadásra kötelezett vállalkozások, a cserére harmincnapnyi haladékot adott a NAV. Időközben olyan megoldások is napvilágot láttak, amelyekkel megspórolható a pénztárgépcsere, sőt kiváltható az adóhatóságnak való adatszolgáltatás.

Nem volt olyan nap a nyáron, amikor ne kaptunk volna legalább egy hírt az online kasszákkal kapcsolatban. A pénztárgépgyártók versenyt futva az idővel és egymással lázas munkával és engedélyezési eljárásokkal töltötték a nyaralási szezont, aminek eredményeképpen már tizennégy gép közül választhatnak a kiskassza-tulajdonosok – a listát lásd keretes írásunkban. Az ár azonban igencsak borzolta a kas�- szacserében érintettek idegeit, a szakmai szervezetek és a kormány is azt várta, hogy az újabb gépek piacra kerülésével csökkenni fog a pénztárgépek ára. Ezért is adott egy hónapnyi türelmi időt a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy „minden érintett a számára mind árban, mind szolgáltatásban legmegfelelőbb pénztárgépet tudja megrendelni, beszerezni. A NAV ennek megfelelően szeptember 30-ig csak azt ellenőrzi, hogy a vásárláshoz szükséges üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól az érintettek” – idézte Pankucsi Zoltánt, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkárát a sajtó több helyütt. Október elsejétől a NAV azt is ellenőrzi, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel. Az adóhatóság augusztus 28-i állapotfelmérése szerint a cserével érintett kisvállalkozások zöme mintegy 160 ezer pénztárgép cseréjéhez igényelt üzembe helyezési kódot, tehát úgy tűnik, a kisvállalkozások zöme időben lépett.

Elkapkodták a 100 ezer forintos kasszákat

Azok sem jártak rosszul azonban, akik kivártak. Az Alt Cash Kft. ugyanis bomba ajánlattal lépett a piacra; állami támogatásnak köszönhetően – illetve annak fejében – vállalta, hogy 2013. november 30- ig tízezer darab pénztárgépet legfeljebb százezer forint nettó eladási áron értékesít. A cégtől kapott információk szerint az egyébként piaci áron 138 ezer forintot kóstáló „akciós” gépeket hamar elkapkodták, ami nem is csoda: ilyen eladási ár mellett az adóhivatalnál igényelhető gépenkénti támogatásnak köszönhetően már nettó ötvenezer forintért is hozzá lehetett jutni egy online adatkapcsolatra képes pénz-tárgéphez. Érdemes tisztázni, mivel még a szakmai szervezetek számára sem egyértelmű, hogy a gépenkénti 50 ezer forint összegű támogatást a gép bruttó árából kell levonni, amit a pénztárgép forgalmazója „hitelez” meg a vevőnek, s amely összeget később az állam a pénztárgépgyártó számára ír jóvá – valahogyan. Míg a kiskasszák gyártása folyik, addig a PC-alapú kasszákat is forgalmazó cégek már ezen pénztárgépek szoftvereit fejlesztik és tesztelik. Az elektronikus naplóval rendelkező kasszák forgalmi adatait a NAV-nak az online bekötésig, tehát december 31-ig havonta meg kell küldeni. A naplófájlok beküldésének bonyolult folyamatát segítő szoftvert a Laurel cégcsoport már kifejlesztette.

Kihasználható és legális kiskapu

A mikro- és kisvállalkozások sokallják az online kasszák bevezetésének költségeit, alternatív, ugyanakkor törvényes megoldást keresnek. Magyar ember mindig megtalálja a kibúvót – jól ismert mondás, amely valahol a törvényesség határán mozgó ügyeskedést jelenti, ám ez alkalommal egy teljesen legális lehetőségre bukkantak szemfüles könyvelők. Valóban van lehetőség arra, hogy se pénztárgépet ne kelljen vennie a vállalkozónak, se online kapcsolatba ne kerüljön a NAV-val. Ki gondolta volna, hogy mindezt az áfás számla válthatja ki? Márpedig minderre az áfatörvény (az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény) ad lehetőséget, amely szerint „A nyugtaadás, gépi nyugtaadás kötelezettsége nem terheli az adóalanyt akkor, ha nyugta helyett számla (értsd: áfás számla – a szerk.) kibocsátásáról gondoskodni tudott, mert módjában állt a nem adóalany vevőtől a számla szabályszerű kiállításához szükséges vevői adatokat megkapni.„ Vagyis minden olyan kereskedelmi tevékenységet végző cég, amely be tudja kérni a vevőitől az adatait (név, cím), és minden vevőjétől be tudja ezt kérni, az mentesül a pénztárgéprendelet alól, hiszen pénztárgép vásárlására sem kötelezett. Az áfás számla ugyanis nagyobb bizonyító erejű, ha úgy tetszik, magasabb értékű dokumentum, mint egy nyugta. Elég egy áfás számlát és egy házipénztár bevételi bizonylatot kiállítani ahhoz, hogy a törvénynek megfelelően járjon el az adózó. Így megspórolja az adatszolgáltatás költségét, hiszen számára továbbra is az évenkénti, szokásos könyvelési-adózási metódus az irányadó.

Ki mentesülhet a kasszac sere alól?

Az utazási iroda, utazási ügynökség, turisztikai szolgáltató iroda – utazási szolgáltatásai tekintetében – eddig is kivételt képezett, rájuk továbbra sem vonatkozik a rendelet. Természetesen az élet határt szab a fenti módszer alkalmazásának, ám ott, ahol eleve is kötelező a vásárlónak személyes adatokat megadnia – mint például a kereskedelmi szálláshelyek – bizony semmi akadálya nincs a kiskapu kihasználásának. Különösen úgy, hogy több szoftverfejlesztő cég is kínál laptopra, asztali számítógépre feltölthető, házipénztárral összekötött számlázóprogramot, amellyel a macerás számlaírás is kiváltható.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.