Magyar-cseh vállalat épít szállodát az Emirátusokban

Most először vásárolhatott telket és építhet fel egy szállodát magyar érdekeltségű cég az Emirátusokban. Az egyik legkisebb emirátus, Ras Al Khaimah nemrég azzal került be a hírekbe, hogy itt építik meg az Emírségek első kaszinóját. A magyar érdekeltségű szálloda a mesterséges, ember által épített Al Marjan-szigeten helyezkedik majd el. A PRESTON 255 szobás szállodakomplexumának építése jövő év elején kezdődik.

Saját tőkéből, Csehországban kibocsátott vállalati kötvények eladásából és a szállodaszobák értékesítéséből finanszírozza a cseh-magyar PRESTON a Sun Beach Resort névre keresztelt projektet. A PRESTON vállalatot a cseh üzletember Filip Navrátil és magyar társa, Hegyvári Bálint hozták létre. Korábban évekig együtt dolgoztak a nemzetközi (elsősorban európai és ázsiai) pénzügyi piacokon.



Ras Al Khaimah az egyik leggyorsabban fejlődő turisztikai központ az Emirátusokban. Köszönhető ez elsősorban az előnyös elhelyezkedésnek: a látványos hegyvonulatok (az Emírségek legmagasabb pontjával, Jebel Jais-szal), valamint a napsütötte tengerparti üdülőhelyek alig egy órányi távolságra helyezkednek el egymástól. Nemrég bővült a vasúti hálózat, egymás után nyitják hoteleiket a világ vezető szállodaláncai (Hilton, Rixos), az amerikai Wynn Resorts pedig nemrég jelentette be, hogy itt nyitják meg az Egyesült Arab Emírségek első kaszinóját, ami nagyobb lesz mint a Las Vegasi egységük.

A PRESTON közel 8,5 millió dollárért vásárolta meg a mintegy tízezer négyzetméternyi területet az Al Marjan-szigeten, míg a projekt teljes költsége eléri az 50 millió dollárt (hozzávetőleg 20 milliárd forintot). A projektfinanszírozás első szakaszában Csehországban bocsátottak ki vállalati kötvényeket, amelyek értékesítése hamarosan lezárul. A nyár folyamán pedig megindult a szobák értékesítése is. A Sun Beach Resort projekt építése jövő év elején indul és a tervek szerint csupán egy évet vesz majd igénybe. Ez elsősorban a moduláris építészeti megoldásnak köszönhető: az épület elemeit előre legyártják Lettországban, így a helyszínen szinte már csak az elemek egymásra építése történik. Ennek a költséghatékony megoldásnak köszönhetően jelentős mélyépítészeti munkákra sem lesz szükség.



A szálloda üzemeltetését az Earth Hotels látja majd el. Elsősorban az önfenntartó és ökocentrikus szemléletet valló, az ún. “avokádó-generációt”, vagyis a kilencvenes évek után született, fiatal utazókat, digitális nomádokat kívánják megszólítani. Így a komplexumot teljesen napjaink digitális nemzedékének igényeihez szabják. Így például a szállodában a vendégek mindent egy applikációról intézhetnek majd el, sőt még azt is láthatják, hogy mennyi vizet és áramot használtak az ott tartózkodásuk során, vagyis láthatják, hogyan alakul az öko-lábnyomuk a nyaralás alatt. A telefonról lehet sivatagi tevegelést, buggie-zást, motorozást, jet-ski-t foglalni, a szállodában pedig lehetőséget nyújtanak az olyan szabadidős tevékenységek gyakorlására, mint a jóga, a harcművészetek, vízi sportok. Rendszeresen indítanak hegyi túrákat a közeli Jebel Jais-ba. Minden digitálisan történik, így a tervek szerint még hagyományos értelemben vett recepció sem lesz. Nem lesz sorbanállás, sem papírmunka és útlevél-ellenőrzés, a vendégek azonnal elfoglalhatják a szobáikat az okostelefonjuk segítségével. Az ökotudatosság jegyében sok más mellett arra is figyelnek majd, hogy például az étterem számára elsősorban helyi termelőktől vásárolnak termékeket (az Emírségek mezőgazdaságának zászlóshajója Ras Al Khaimah: itt termelik a legtöbb zöldséget az országban, évszaktól függően gazdag a citrus- és mangótermés is.)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.