hirdetés
hirdetés

Pert nyertek a francia szállodások a techóriással szemben

A Google egymillió eurós bírságot kénytelen fizetni Franciaországnak, amiért az országban megtévesztő szállodai értékelési rendszert hozott létre. Az egytől-ötig csillagozott hivatalos besorolását, felváltotta a saját kritériumai szerint megalkotott rangsorolással - írja a mandiner.hu.

hirdetés

A vizsgálatot 2019-ben a Direction Générale de la Concurrence, a Consommation et de la Répression des Fraudes (DGCCRF) indította, mely „bebizonyította a Google által a szállodák osztályozásának megtévesztő jellegét, különösen a keresőmotorján” – olvasható a sajtóközleményben. Következésképpen a Google Ireland és a Google France cégek javítani kényszerültek az osztályozást, valamint a párizsi ügyészség jóváhagyásával a büntetőügylet részeként, vállalták az 1,1 millió eurós bírság megfizetését - írja a portál.

Laurent Duc a szállodai és éttermi szakszervezet, az UMIH szállodai fiók elnöke elmondta, hogy nagyon elégedett a kirótt bírsággal és korrekcióval: „Döntő jelentőségű volt számunkra a minősített szálláshelyek csillagainak védelme: az Atout France (a nemzeti turisztikai hatóság) által végzett szállodai besorolás több mint 250 dolgot értékel a létesítményekben: a szoba területe, fürdőszoba megléte, aljzatok száma stb” - mondta el Laurent Duc.A Google kezdetben hallani sem akart semmilyen módosításról, minden nemű kérés ellenére is a csillagos besorolást használták. „Ha kis virágokat vagy kicsi hegyes kalapokat ítélnek oda a vendégek, akkor nem lenne gond” - jegyezte meg a szakszervezet elnöke.

Miután több panasz érkezett a szállodatulajdonosoktól, a DGCCRF 2019 és 2020 között vizsgálta a platform által nyújtott információk jellegét és azok igazságtartalmát. A vizsgálat során kiderült, hogy a Google, az Atout France rangsorolását valóban egy saját kritériumai szerint kialakított besorolással helyettesítette. A techóriás által használt pontrendszer - a vizsgálat szerint - minden résztvevő számára káros volt. Sok esetben félrevezette a fogyasztókat a szolgáltatás milyenségéről és minőségéről. Továbbá hátrányos volt azoknak a szállodáknak is, amelyek létesítményeit tévesen alacsonyabb rangsorolással tüntették fel, mint az Atout France hivatalos besorolásában. Figyelembe véve, hogy ez megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak minősül, a DGCCRF továbbította vizsgálatainak következtetéseit a párizsi ügyészségnek, amelyek egyezséget eredményeztek.

(forrás: mandiner.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai