EDEN győztes - élményszüret és lovagi avatás a turizmus világnapján Siklóson

Nem aprózzák el Siklóson az élményeket a turizmus világnapján, hanem hatalmas ünnepséget rendeznek. Mindezt annak örömére, hogy megosztva bár, de Pécs-Siklós-Szigetvár első lett Magyarország legígéretesebb kulturális turisztikai úti célja elnevezésű Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of Excellence, EDEN) projekt keretében meghirdetett pályázaton.

Erről a nem mindennapi eredményről, Siklós életéről és az ünnepségről szeptember 25-én a fővárosban megrendezett sajtótájékoztatón számoltak be.

A pályázat története során először, két pályázó megosztva kapta meg az első díjat. A zsűri nyertesként hirdette ki az Irány Pécs Nonprofit Kft. által megvalósított, és Pécs-Siklós- Szigetvár összefogásán alapuló KULTÚR(K)ALAND pályázatot, a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Középkori templomok útja mellett.

A program célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az európai úti célok értékeire, sokszínűségére, továbbá, hogy a turisztikai fejlesztéseiket a fenntarthatóság elvei mentén végző térségek promócióját támogassa.

A sajtótájékoztatón Szabó Gabi sajtóreferens moderálásával mondott el mindent a vendégváró Siklósról Balázsné Kréth Ibolya, polgármesteri kabinetvezető, Siklós Turisztikai Egyesület (STE) elnöke Szabóné Halasi Andrea, Kincses Márk – STE Szakmai vezető, végül egy borász (Joó pince) is szót kapott. Minden arról szólt, hogy mit jelent Siklósnak ez a győzelem.

Egyetértettek abban, hogy a városban csak a térségi összefogással lehet valamit elérni. Ahogy nevezik, Baranya déli kapuja, Siklós nincs könnyű helyzetben, kevés a munkalehetőség, a közel 10 ezer lakos mintegy 10 százaléka nem talált munkát, éppen ezért a turizmus kitörési lehetőség lenne számukra, ehhez a borászatok is hozzá tudnak járulni. 

Már most is rendeznek pincebemutatókat, fejlesztik a pincéket, de nagyobb látogatottsága akkor lesz ennek a szép szőlővidéknek, ha elkészül a hozzájuk vezető betonút, amelyre még csak a komoly ígéret van meg.

Éppen ezért volt nagy jelentőségű, hogy elsők lettek ezen a pályázaton, segítik hírét vinni majd ennek a szép vidéknek.
Persze a városban sem tétlenkednek, újul a kerékpárút, és a nyomvonalat úgy tervezték meg, hogy a kerékpáros út közben turisztikai látványosság előtt is megállhat, elidőzhet.

Van Siklós kártya, most még csak az ott lakók kapnak engedményt a fürdőbe, valamint a vásárlások alkalmával. Terveik közt szerepel, hogy a turistáknak is lesz kártyájuk, amelyre majd ők kapnak engedményeket.

A közelmúltban megalakult Siklós Turisztikai Egyesület InfoPontja jelentős segítséget nyújt a tájékozódásban, a helyi termékeket is népszerűsítik, és borkóstolókat is szerveznek.

A város önkormányzata néhány év alatt több mint 5 milliárd forintot fordított a turizmus fejlesztésére. Részlegesen felújították a Siklósi Várat, megnyitották a Thermal Spa-t.

Ennek eredménye, hogy tízszer több a vendégéjszaka a városban. Manapság már több mint 30 ezren töltenek el ott legalább egy éjszakát, mielőtt továbbutaznának a közelben lévő látványosságokat megnézni.

Köszönhető ez a vállalkozói kedv erősödésének is, hiszen azóta megépült a termálfürdő szomszédságában a város egyetlen négycsillagos szállodája, a Hotel Castello és a Brigadéros Vendégház a vár lábánál. A Pécsi Egyházmegye által közelmúltban megvalósított Máriagyűdi Kegyhely fejlesztése is a város turisztikai kínálatát erősíti.

Nagyon jó tehát az első helyezés. Meg is ünneplik, szeptember 27-én, stílszerűen a turizmus világnapján számtalan program lesz, és sok híres vendég is érkezik. Színészek, zenészek sétálnak majd a városban, felkeresik a várat, a szőlők közt megbújó pincéket, és a fürdőt. És ha már itt vannak, játszanak is.

Tenkes lovagjait is választanak majd. Ez egy szép hagyomány kezdete lesz, lovagnak lenni Siklóson! Hogy kik lesznek Tenkes első lovagjai?A tájékoztatón két leendő lovag is megjelent, de lesz több is. Farkas Gábor Gábriel énekes, zenész és Barabás Kiss Zoltán színész. Különböző feladatokat kell megoldaniuk, sikerük esetén egy évig a Tenkes lovagjai lesznek.

És hogy milyen a Joó Élményszüret? Ennek is részesei lehetnek majd a Siklósra látogatók. Marad még a szüret után is szedni való a szőlőtőkéken. Joó Tamás borász szerint akár villányinak is nevezhetné a borát, hiszen ezekről a területekről szedik a villányi boralapanyag egy részét is. Az ő étterméből még nem ment el se éhes, se szomjas ember. Jövőre a most harminc személyes étterem hatvanra bővül.

Az akció kapcsán szeretnének a szervezők a Siklósi Várban nemrég megnyílt „Játékország” középkori gyermekjátszó fejlesztésére forrást gyűjteni, így az eseményen résztvevők, jelenlétükkel a jótékonysági ügy támogatóivá is válnak.

Így ünneplik majd meg Siklóson a turizmus világnapját. Gratulálunk az EDEN pályázat első helyezettjének.

 


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?