1,860 milliárdot kaphatnak a balatoni strandok

44 település legalább 48 strandja pályázhat arra az 1,860 milliárd forintos vissza nem térítendő fejlesztési keretre, amely idén a balatoni strandok megújítását szolgálja. A Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség 2020-ig összesen 365,4 milliárd forint uniós és hazai forrásban részesülhet. A cél az, hogy minél több családbarát, minőségi szolgáltatás létesüljön. A Magyar Turisztikai Ügynökség olyan beruházásokat támogat, amelyek a strandok bevételeinek növekedését is eredményezi - szögezte le közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A 2016-ban elfogadott turizmusfejlesztési törvény a térséget a kiemelt desztinációk közé sorolja. Az idén igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatások egy része - 1,860 milliárd forint - a tó strandjainak megújítását, korszerűsítését célozza. A fejlesztési lehetőségekről január 31-én egyeztettek az érintett települések polgármesterei és az ügynökség Siófokon. A támogatásra a 100%-os önkormányzati tulajdonban levő, fizetős strandok nyújthatnak be igényt – ez alapján a 44 tóparti településnek összesen 48 strandja lehet kedvezményezett. De a kizárólag szabadstranddal rendelkező települések is pályázhatnak: itt a helyi vezetés dönti el, hogy melyik fürdőhelye számíthat fejlesztésre. Újszerű megoldás, hogy az MTÜ nem csak pályáztat, hanem az elképzelések megvalósításához is szakmai támogatást nyújt, így a konkrét fejlesztési terv az MTÜ és az önkormányzatok közös munkájaként áll össze. A pályázat kiírása március közepén várható: a terveknek a minőségi szolgáltatások fejlesztését kell szolgálniuk, illetve olyan beruházásokat kell tervezni, amelyek elősegítik a strandok bevételeinek növekedését. A fő cél az, hogy a turisztikai szezon hosszabb legyen: olyan beruházások valósuljanak meg, amelyek a nyári attrakciók mellett a látogatókat a többi évszakban is vonzani képesek. Egyebek mellett fontos például a téli sportolási lehetőségekhez kötődő szolgáltatások fejlesztése is. A támogatás nem csak az építkezés költségeire használható fel, hanem eszközbeszerzésre is. A fejlesztések első eredményei júliusra várhatóak. A Balaton strandjai idén nyáron nem csak megszépülnek, hanem magasabb színvonalú, családbarát szolgáltatásokkal is várják majd az ideérkezőket.

TDM-ek: támogató semlegesség

A Balatontipp információi szerint fórumot tartott a minap balatoni polgármestereknek az MTÜ a tervezett fejlesztésekről. Az MTÜ képviselői a fórumon beszéltek a régió népszerűsítésével kapcsolatos terveikről. Ennek kapcsán szóba került az egy-egy település turisztikai szolgáltatóiból és önkormányzataiból alakult turisztikai desztinációs menedzsment szervezetek, a TDM-ek sorsa is. Korábban ezek munkájához, munkaszervezetük fenntartásához központi támogatást is biztosítottak. A múlt év végén kiderült, mind az idei évre tervezett kétmilliárdos támogatási tervet, mind egy korábbi hasonló összegű támogatási keretet visszavontak. A fórumon kiderült, hogy az MTÜ illetékeseinek álláspontja nem változott, mint egyik résztvevő fogalmazott, támogató semlegességgel viszonyulnak a TDM szervezetekhez. A forrásokat végleg visszavonták, és a jövőben sem akarnak ilyen címen támogatást biztosítani senkinek. Azt gondolják, hogy az MTÜ tárgyaló partnere az önkormányzat lehet a településeken, mert az önkormányzatoknak van igazán ráhatása a helyi ügyekre.

A Balatontipp.hu részletes cikkben számolt be múlt hét végén a strandok körüli teendőkről. A cikkben megszólalnak az érintett települések polgármesterei. Mederkotrás, homokozás, a hínárral, nádasokkal kapcsolatos problémák megoldása és a partfalak rendbehozása egyaránt szerepel a kívánságlistákon. A cikk szerint az érintett települések, illetve strandok forrásigénye szerint több milliárd forint, amiből minden településen legalább egy, illetve az azokon kívül is fontos strandokat rendbe hozhatnák. Mivel máshonnan forrás erre nem remélhető, itt lenne az ideje egy nagy központi balatoni strandprogramnak, melynek neve a Balaton, hagyomány szerinti első átúszója útán legyen Wesselényi-program - javasolja a portál.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?