hirdetés
hirdetés

Nem csúcsidőszak a karácsony a budapesti szállodákban

A Xellum Kft. által rendelkezésre bocsátott adatok alapján az MSZÉSZ elemzést készített arról, hogyan alakult a szállodák teljesítménye 2011 és 2012 decemberében, a karácsonyi, szilveszteri időszakban, Budapesten és vidéken.

hirdetés

Az elemzésből kiderül, 2012-ben Budapesten és vidéken is javult a szállodák teljesítménye a karácsonyi és a szilveszteri időszakban 2011–hez képest, ami a nagyobb vendégszámnak volt köszönhető. Budapesten 2012 karácsonyán ugyan több volt a vendég a szállodákban, de az átlagos foglaltság így is csak 40% körül alakult. A szobaárak minden kategóriában csökkentek. A MSZÉSZ szerint ez a döntően fapados légitársaságokkal érkező, alacsonyabb költőképességű vendégek részarányának emelkedésére utal.

Karácsonykor a fővárosban 2012-ben az 5* hotelek érték el a legnagyobb javulást a múlt évhez képest, de a bázisnál kb. 17%-kal alacsonyabb – átlagosan kb. 65 € - árakon. Ez nagyjából a 3-4*-os hotelek éves árszínvonalának felel meg.

A karácsonyi időszakban vidéken 45% körüli - a 4* kategóriában 60%, a 3*-osban kb. 30% - foglaltsággal működtek a szállodák. A vidéki hotelekben elért átlag 13.039 Ft bruttó átlag szobaár kb. 20%-kal magasabb a fővárosban elért 11.281 Ft-nál.

Fotó: Sofitel Chain Bridge Facebook
Tavalyi karácsonyi hangulat a Sofitelben

A szilveszteri időszakban Budapesten 2012-ben közel telt házzal – átlagosan 90% fölötti kihasználtsággal - üzemeltek a hotelek. Az ezekben elért átlag 19.840 Ft bruttó szobaár 8%-kal elmarad a bázistól. Az 5 * kategóriában 29.247 Ft (kb. 100 €), a 4*-ban 17.608 Ft (kb. 60 €) volt az átlag. Az előbbi az éves átlagtól kb. 20%-kal elmarad, az utóbbi azt kb. 20%-kal meghaladja.

Vidéken a szilveszteri időszakban a kereslet kevésbé erős, mint a fővárosban. A szállodákban átlagosan 60% körül, a 4* kategóriában közel 80% volt a foglaltság 2012-ben. Budapesttel ellentétben itt a szoba árakat sikerült emelni, bár a vendégkör zöme ezekben a hotelekben hazai. Feltűnő, hogy a vidéki hotelekben a 2012 szilveszteri időszakban a 4* kategóriában elért 26.746 Ft átlagos szobaár kb. 50%-kal magasabb a budapestieknél realizált 17.608 Ft–nál.

Vidéken karácsonykor és szilveszterkor is az volt tapasztalható, hogy a 3*-os szállodák iránt csökkent, a 4* iránt nőtt a kereslet. Mindkét ünnep idején negatívan hatott a szállodai árakra, hogy a HUF/EURO árfolyam 2012-ben mint egy 6%-kal erősebb volt a 2011-esnél.

A teljes elemzés elérhető a MSZÉSZ honlapján >>>

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk