hirdetés
hirdetés

Oroszok építenék újra a szíriai Palmürát

A szír műemlékvédelmének vezetője, Maamoun Abdulkarim idén ősszel már egy fabatkát is alig adott volna az Iszlám Állam által helybenhagyott ókori romvárosért, de megjelent a szentpétervári Ermitázs - írja a Globoport.

hirdetés

Mihail Pjotrovszki, a múzeum igazgatója ezt mondta a Rosszija 24 tévének: „Jelenleg az összes olyan anyagunkat és dokumentumunkat válogatjuk, amelyek a palmürai tárgyakkal kapcsolatosak. Amikor lenyugszanak a kedélyek, ezek fogják feléleszteni az emlékműveket, ahogy ez Szentpéterváron is történt.”

A Russia Beyond the Headlines beszámolója szerint az Ermitázs Palmüra-kollekciójának tíz temetkezési domborműve, néhány építészeti töredéke, egy görög és arab nyelvű adótarifákkal ellátott hatalmas táblája és néhány érméje van.

A Biblia szerint Salamon király alapította, egykor a „sivatag mátkájának” nevezett virágzó kereskedőváros Damaszkusz és az Eufrátesz között terül el a Szír-sivatagban.A világörökségi listán szereplő Palmürát az Iszlám Állam május 20-án foglalta el és azóta több antik templomot és egy diadalívet is felrobbantott.

A szír műemlékvédelem még az ostrom előtt a legtöbb mozdítható  emléket – kisebb szobrokat,  domborműveket – elszállíttatta,  és jelenleg egy biztonságos helyen őrzik őket Damaszkuszban.  Az UNESCO az emberigés elleni bűntettnek értékele a romváros lerombolását.

(forrás: Globoport)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk