hirdetés
hirdetés

10 érv, hogy miért érdemes itthon kastélyt látogatni

Ráadásul új programpontként szerepelhet idén a hazai utakat kínáló irodák kínálatában.

hirdetés

A MUISZ székesfehérvári közgyűlésén Balázs-Bécsi Krisztina, a Nemzeti Örökségvédelmi Nonprofit Kft. (NÖF NKft) képviseletében tíz olyan magyarországi kastélyt mutatott be a hallgatóságnak, amelyet vagy már átadtak a felújítást követően és látogathatók, vagy idén tervezik a felújítás befejezését. Ráadásul még egy különlegesség fűzi őket össze: mindegyiknek mesebeli a története, amelyet most szintén megosztunk azokkal, akik nem lehettek jelen, és nem hallhatták ezt az érdekes, színes előadást.

Bajnai kastély
Bajnai kastély

Bajnai kastély - az Ördöglovas és egyben divatdiktátor háza. Sándor Móric, a ház eredeti ura állítólag annyira szeretett lovon közlekedni, hogy kastélyában még a szobákhoz, termekhez vezető lépcsősoron is lóháton járt - ennek mind a mai napig láthatók a nyomai a lépcsőfokokon. A restaurálás során barokk korból való falfestményekre bukkantak a szakértők, ezt a ház megnyitása után szintén a nagyközönség elé tárják.

Dég - Festecsics kastély. Klasszicista stílusban épült, Pollack Mihály tervei alapján. Itt van Magyarország legnagyobb történeti kertje, ahol a tóban, egy szigeten van a Hollandi-ház, az az épület, ahol állítólag a kastély beteg úrnője gyógyult különleges módon: alul tehenek laktak, felettük az úrnő, és a tehenek trágyája által terjesztett ammónia, ami felszállt a magasabb szintre, gyógyította meg a nagyságos asszony tüdőbaját.

A füzérradványi Károlyi-kastély
A füzérradványi Károlyi-kastély

Füzérradvány - Károlyi-kastély – Az Ybl Miklós által tervezett kastély parkjában álló nyári lakok és pavilonok jelenleg is szálláshelyként üzemelnek. 8 felújított szoba várja a nyugalmat kereső látogatót a 100 hektáros kastélypark területén. Az egykor hotelként működő kastély felújítása során telelő denevércsaládokat találtak az épületben. Az ott lakó védett denevéreket kalandos körülmények közt költöztették máshová.”

Nádasdladány - a legendák kastélya. Itt a ház úrnője egy mára már kibogozhatatlan okból lebontatta a téli kertet, ám a mostani felújítás során a tervezők úgy döntöttek, mivel annyira szép volt, az eredeti tervek alapján visszaépítették.

Majk - Magyarország egyik legszebb barokk műemlékegyüttesének helyszíne. Az egész életre szóló némaságot fogadó kamalduli szerzetesek egykori lakhelye.

Sümegi Püspöki Palota - a barokk életszemlélet szép példája. A felújítás során találtak egy titkos üreget az egyik szobafal mélyedésében. És ekkor derült ki, nem szép dolog a hallgatózás, de hasznos: a püspök úr bizony ide bebújva kihallgathatta vendégei beszélgetéseit.

Tatai kastély - a gróf és grófnő szobája között az átjárást egy titkos hátsó lépcső biztosította - nehogy meglássa a személyzet, ha a ház ura és úrnője együtt hál. A felújításkor pedig a hátsó kertrész szökőkútjánál egy csodaszép szobor torzót találtak, és lőn csoda: az 1800-as években készült női szobor fejét pedig egy fürdőkád rejtette az egyik emelti fürdőben.

Edelény - hatalmas barokk kastély, amelyben Lieb Ferenc faliképeit is restaurálták. Ez a kastély már látogatható, befejeződtek a felújítási munkák, amelyeket 2009-ben kezdtek el.

Ozora - igazi reneszánsz élményvár, ahol öt vendégszobát is berendeztek, és ahol a vár esti zárásától a másnpai nyitásig a vendégek igazi várlakóknak érezhetik magukat.

Somogyvár - Szent László Emlékhely, ahonnét a kilátás a Nyugat-Balatonra lélegzetelállító élmény. Az Emlékhelyen érdekes kiállítási gyűjtemény is már látogatható. 

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: turizmusonline.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk