A turizmust ünnepelte kedden a főváros

Szakmai konferencia, templomlátogatás, kürtőskalács-kóstoló - egész napos programsorozattal ünnepelte meg a Turizmus Világnapját a főváros turisztikai szervezete, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A délelőtt folyamán szakmai konferenciára került sor a városháza dísztermében, az esemény keretében első ízben adták át a Budapest Turizmusáért Díjat. Délután bemutatták a vendégeknek a megújult Belvárosi Nagyboldogasszony Plébániatemplomot, este pedig zenés műsorral és kürtőskalács-kóstoltatással várták az érdeklődőket a Deák Ferenc téren. A nap folyamán két tucat turisztikai szolgáltatást vehettek igénybe ingyenesen vagy kedvezményes áron az érdeklődők.

A konferencián Bán Teodóra, a BFTK ügyvezetője elmondta, hogy a Turizmus Világnapja megünneplésével az idén az volt az egyik céljuk, hogy a helybelieknek és a vendégeknek bemutassák a várost, partnereikkel együttműködve. Kiemelte, hogy a BFTK mindent megtesz azért, hogy a turizmus stabil fejlődést hozzon Budapestnek, ugyanakkor a városlakók is otthon érezzék magukat. Felhívta a figyelmet a belföldi turizmus fontosságára, hiszen így a belföldön megtermelt jövedelmet itthon költi el a lakosság.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes rámutatott: élhető, kellemes várost keres a városlakó és a turista egyaránt. „Idén az elérhetőség a hívószó” – hangsúlyozta, utalva a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) idei jelmondatára (Tourism for All). Az elérhetőséghez a gyerekbarát szemlélet is hozzátartozik, a kisgyermekes városvezető is ilyen üdülőhelyet választ a családi programokhoz. Végezetül arra kérte a vállalkozókat, tekintsenek szövetségesként a városvezetésre.

Dr. Horváth Viktória, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kiemelt külgazdasági kezdeményezésekért felelős nagykövete szerint az ország és a főváros ismertsége pozitív hatással van a külgazdasági kapcsolatokra. „Budapest a válság után egy lüktető, dinamikus várossá vált, egyre többen ismerték meg így az elmúlt öt évben. Amikor ma Magyarországot akarjuk bemutatni, akkor Budapest segít ebben világszerte” – emelte ki. Mint megtudtuk nagyon erős a globális verseny a befektetőkért, és szomszédaink nem tétlenkednek, sok helyen „már ott vannak előttünk”. Tudatos brandépítésbe kell kezdeni, miután már adott a fantasztikus tartalom Budapesten, tette hozzá. Követendő példának hozta fel a halászfaluból lett világvárost, Dubajt. Megtudtuk, hogy Budapest térségében 17 ezer 10% fölötti külföldi tulajdonú társaság működik.

A sport és a turizmus kapcsolatrendszerét mutatta be Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, a Budapest 2024 pályázat Olimpiai Védnöki Testületének tagja, aki nem mellesleg 17 évet dolgozott a szállodaiparban.

Schmitt kiemelte, hogy 1 milliárd sérült ember él a világban, számukra is elérhetővé kell tenni a turizmust. A sport által generált bevételek adják a GDP 3%-át Magyarországon, ehhez képest a GDP 1%-át fordítjuk sportra, mutatott be egy érdekes összehasonlítást a sportdiplomata.

Az aktív sportolók mellett sok a passzív sportturista, a kísérő és néző is, a Nemzeti Vágtát például 150 ezer ember látta, hallhattuk. Jövőre ugyanakkor rendezik meg Budapesten a cselgáncs és az úszó világbajnokságot valamint a Forma 1-et, ráadásul Győrben is ugyanezen a héten lesz az európai ifjúsági olimpia.

4,5 millió turista utazott idén Franciaországba a foci eb-re a terrortámadások ellenére. Biztonságosabb város vagyunk, mint Párizs, erre kell majd építeni olimpiai pályázatnál – emelte ki. Sok embert érdekel majd, hol akarnak olimpiát rendezni, ez a kíváncsiság eleve növeli a látogatottságot az azt megelőző években.

Az olimpiával kapcsolatos túlzott elvárásokat ugyanakkor lehűtötte Schmitt Pál. „Kevesebb lesz a jegyárbevétel, mint Londonban vagy Rióban, kevesebb lesz szállásbevétel is, mert kevesebb a kapacitás. Lesz ugyan plusz 2-300 ezer turista emiatt, de lesz, aki ezért inkább nem jön Budapestre 2024 augusztusában. Így inkább az olimpiát megelőző és azt követő évek, hónapokban lesz forgalomnövekedés. Ez lehetőséget ad a komolyabb áremelésre.

A konferencián levetítették azt a vadonatúj kisfilmet, amely a Budapest-márka építését mutatja be. Bán Teodóra arra kérte a vállalkozókat, a partnereket, hogy „Szólítsanak meg minket, hogy segítsünk!”.

Bienerth Gusztáv kormánybiztos a magyar turizmus helyzetét elemezve kiemelte, hogy az UNWTO adatai szerint 54 európai ország közül a 12. helyen vagyunk. Turizmusunk dinamikusan nő. 14,3 millió turista érkezett hozzánk tavaly, 2,5 éj az átlagos tartózkodási idő, ez 1,8%-kal csökkent, a bevételek nőttek. A GDP 10%-át adja az ágazat, amely 338 ezer főt foglalkoztat közvetlenül. Van mit ünnepelni, ugyanakkor van hová fejlődni, tette hozzá, hiszen a csehek kevesebb turistaérkezés mellett több bevételt generálnak az ágazatból. A sok fapados turista „leamortizálja a várost” figyelmeztetett a kormánybiztos, ezért a cél a MICE-szegmens, a sport- és a kulturális turisták megnyerése. Ehhez a források is adottak. A konkrét lépések kidolgozása érdekében a BFTK-val közösen, a szakma bevonásával SWAT-analízist készítünk, tett ígéretet Bienerth.

A szakmai program végén Bán Teodóra átadta az idén alapított Budapest Turizmusáért díjat. A tervek szerint ezentúl mindig ezen a napon adják át az elismerést az olyan újszerű vagy tradicionális turisztikai szolgáltatás képviselőjének, amely hozzájárul Budapest, mint turisztikai márka még vonzóbb pozicionálásához. Első ízben az immár kilencedik alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta kapta a díjat, amelyet Lázár Vilmos elnök, Ladányi Kovács Zoltán ügyvezető igazgató és a szervező csapat tagjai vettek át.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.