hirdetés
hirdetés

A vakcinaútlevéltől függ a turizmus feltámadása?

Itthon áprilisban indulhat el a belföldi turizmus, de az első külföldi turisták május-június előtt nem várhatók a hazai turisztikai szakemberek szerint. Az idei év az újrarendeződéssel telhet el, 2021-ben még biztos, hogy az ágazat a „koronavírusos sebeit nyalogatja majd”. Sok függ attól, hogy az oltások mikorra válhatnak tömegessé, illetve attól is, hogy milyen engedélyekhez kötik majd a külföldi utazást. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége úgy becsüli, hogy nagyjából 200 ezer emberrel, a korábbi munkavállalói létszám felével tudják majd újra kinyitni a vendéglátóhelyeket. Ehhez viszont az kell, hogy a járványügyi szigorításig megmaradjon az állami bértámogatás és a járulékmentesség.

hirdetés

Január 11-ig – az üzleti utazókon kívül – biztosan nem fogadhatnak vendégeket a szállodák és az éttermek is csak elvitelre szolgálhatnak ki. A tavaly év végén kötött megállapodásnak megfelelően pedig február 11-ig jár az állami bértámogatás és a járulékmentesség a szektornak. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a Portfolio-nak úgy nyilatkozott, hogy az állami támogatási program meghosszabbítására lesz majd szükség. „Mi is tudjuk, hogy végesek az állami költségvetés lehetőségei. Ha a jelenlegi támogatások maradnak, akkor az újranyitásig a maradék munkaerőt valószínűleg meg fogjuk tudni tartani” – vázolta a jelenlegi helyzetet az elnök.

Flesch Tamás szerint a korábbi 400 ezer ember fele, megközelítőleg 200 ezer ember maradhatott a szálláshelyadóknál, vendéglátóknál, rendezvényszervezőknél és utazási irodáknál. A mostani helyzetben a húsvét utáni nyitás tűnik valószínűnek, de ekkor még csak a belföldi turizmus éledhet újjá. A külföldi vendégekre még jó ideig várni kell. Sok függ attól, hogy a külföldiek milyen szabályok alapján utazhatnak majd. Kell-e például igazolni azt, hogy valaki megkapta a koronavírus elleni oltást, vagy sem. „Bízunk abban, hogy amint lehetséges, a légitársaságok újraindítják járataikat.

Azzal kapcsolatban viszont rengeteg a kérdőjel, hogy az embereket lehet-e kötelezni az oltásra. A járványtól sokat szenvedett országok lehetnek majd a legszigorúbbak. A koronavírus új mutációjának terjedése miatt 2020 végén a briteket szinte teljesen karantén alá vonta a többi európai ország, de sokat sejtető 2021-re, hogy a Svájci Labdarúgó Szövetség úgynevezett vakcinaútlevélhez kötné a meccslátogatást, Franciaország pedig a teljes tömegközlekedésében tervez hasonló szigorítást.

Törvényi változások sorozata várható ebben, mert ha nem kötelező az oltás, akkor például a rendezvényszervező cégek vagy akár a közlekedési vállalatok mi alapján engedik vagy tiltják szolgáltatásaik igénybevételét. Abban viszont szinte mindenki biztos, hogy 2021-ben egész évben maradhat a turizmusban a maszkhasználat és a korábban meghatározott, szigorúbb tisztasági előírások.

Hogy Magyarországon milyen szabályok lesznek, az egyelőre bizonytalan. Mindenesetre Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt már a vakcinaigazolás lehetőségéről. "Megnéztük a vakcinaigazolás digitális verzióját, mert arra készülünk, hogy akik már védettek, átestek korábban a fertőzésen vagy a vakcinával beolttatták magukat és így védetté váltak, nekik legyen egy igazolványuk, amely arról szól, hogy védettek, illetve ők már nem fertőznek meg senkit. Ez összhangban van az Európai Unió azon törekvésével, hogy egy ilyen digitális útlevelet is létrehozzunk" - mondta el a kormányfő.

Magyarországon a hivatalos kormányzati álláspont mindenesetre az, hogy ingyenes és önkéntes a koronavírus elleni oltás. Hogy milyen korlátozásokkal kell együtt élni azoknak, akik nem oltatják be magukat, még nem tudni.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk