Elsőbbséget kap a turizmus a bükki palóc faluban

Az elmúlt három esztendőben jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma Heves megye legészakibb falujában Nagyvisnyón. A helyiek abban bíznak, hogy ez a folyamat idén is tovább folytatódik. A közel ezer lakosú település szép természeti környezetben, a Bükki Nemzeti Park területén, az Élmények Völgyében helyezkedik el.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hangulatos völgyben található Nagyvisnyót különösen a bakancsos turisták kedvelik. Nagyobb számban főleg a kelet-magyarországi különböző helyein lakók ismerik, amit elsősorban a falu határában működő három ifjúsági tábornak köszönhet. Ezekben ugyanis rendszeresen sok fiatal fordul meg.

A református templomtól a kőbányáig

- Nálunk az utóbbi évtizedben jelentősen fejlődött a turizmus - mondta Csőgér Bálint polgármester. - Ugyanakkor sok még a tennivalónk annak érdekében, hogy még vonzóbbá tegyük a falunkat. Jelenleg az önkormányzat adóbevételek 20 százalékét adja az idegenforgalmi adó, amit szeretnénk tovább növelni.

A polgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy Nagyvisnyó több látnivalót kínál az érdeklődőknek. Így a bronzkori maradványoktól a műemlék református templomon át, a Faluházig, illetve a XX. század elején épített és megmaradt házakig, a gémeskútig, és a háromhektáros horgásztóig mind a turizmust szolgálják. A helybeliek büszkék a nagy múltú református templomra, amelyben hazánk második legnagyobb felületű festett és eredeti állapotában fennmaradt mennyezetét találjuk. Emellett Nagyvisnyó határában látható az egykori Mihalovics-féle kőbánya, amely több évtizede nem működik már, de a geológusok jól ismerik ezt a látványos helyet. Hajdan itt bányászták a fekete mészkövet, amelyeket építkezésekhez hasznosítottak.  Úgy tartják, hogy ez a Bükk ősmaradványokban leggazdagabb kőzete. A tudományos értékei alapján a Magyar Rétegtani Bizottság a bányát geológiai alapszelvénnyé minősítette, és 1982 óta helyi jelentőségű természetvédelmi területként tartják nyilván.

A településen a kétezres évek elején nyitották meg a Faluházat, amely a fő utca egyik kiemelkedő épülete. Itt mutatják be a palóc nagyvisnyóiak életét reprezentáló állandó kiállítást, a kenderfonás kellékeit és az 1930-as évek paraszti kultúráját. Sok pecást vonz a falu horgász tava, ahol napi jeggyel foghatnak halakat az ennek a szenvedélynek hódoló érdeklődők. A régi iskola kertjében érdekességként egykor használt tűzoltó kocsikat állítottak ki a szabadtéren.

Bánkút is a falu településrésze

Csőgér Bálint azt is elmondta, hogy Nagyvisnyó teljesen közművesített település, amely széles sávú internethálózattal is rendelkeznek. A köztereket rendszeresen karbantartják és virágokkal díszítik. A faluból jelzett turistaút vezet a  közigazgatásilag Nagyvisnyóhoz tartozó Bánkútra, a Bükkfennsík keleti részén található síközponthoz (A polgármester szerint Bánkúton gondot jelent, hogy kicsi a források vízkapacitása. Emiatt télen nem tudnak hóágyúkkal mesterséges havat készíteni.) és a felette magasodó, 956 méteres Bálvány csúcshoz. Bánkút két és fél órás gyalogtúrával érhető el, míg autóval Mályinka felől közelíthető meg. Nagyvisnyón három ifjúsági tábor működik, Bánkúton két étterem és turistaház is fogadja a vendégeket. A hosszú hétvégéken és a kiemelt ünnepeken gyakran megtelnek a nagyvisnyói szálláshelyek. Az ifjúsági táborokban négyszáz, a falu házainál és Bánkúton száz-száz, az Egererdő Zrt. három turistaházában pedig ötven vendéget helyeznek el. A szálláshelyeken csendes, nyugodt környezetben  - igény szerint - házi főzésű ételekkel is várják az érkezőket; az ifjúsági táborokban konyha is működik.

Hajtánypálya az idegenforgalom szolgálatában

A turizmus továbbfejlesztésére az önkormányzatnak több elképzelése is van. Szeretnének egy száz-százötven férőhelyes ifjúsági szálláshelyet létrehozni, amely kemping lenne berendezett faházakkal. Emellett a Szilvásvárad- Putnok vasútvonalat - amely Nagyvisnyót is érinti - de jelenleg nem működik - a turizmus szolgálatába kívánják állítani. Osztrák tapasztalatokat felhasználva úgynevezett hajtánypályát akarnak létrehozni. Miután Nagyvisnyó bronzkori település, ezért a helyi önkormányzat a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálattal együttműködve a Bánvölgy alsó részén régészeti élményparkot szándékozik kialakítani. Ennek az előkészületeit meg is tették.

A település vezetése a külföldi kapcsolatait is igyekszik erősiteni a jövőben. Ennek érdekében a Kárpát medencében található öt Visnyó elnevezésű településsel együttműködésre törekszenek. Így a felvidéki Felső- és Alsó-, illetve Kisvisnyóval, valamint az ukrán-magyar  határnál levő Visnyóval szeretnének partnerek lenni. Közülük a kisvisnyóiakkal már hivatalos kapcsolatot létesítettek.


Két napig hajnalig tart nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig tart nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.