hirdetés
hirdetés

Forró témák a MUISZ vacsorán

A Hotel Silvanus Visegrád szálloda biztosította a helyszínt a MUISZ október 15-i rendezvényéhez, ahol az etikai kódex megújítása volt az egyik legfontosabb téma. Nagy volt az érdeklődés, a téma jelentősége jól érzékelhető volt abból is, hogy a nagy utazásszervező és utazásközvetítő irodák vezetőinek többsége személyesen vett részt az eseményen - közölte szerdán a MUISZ.

hirdetés

A résztvevőket leginkább az utazásszervezők utazásközvetítők közötti szerződéses viszony foglalkoztatta: etikusnak tekinthető-e ha az utazásközvetítő a saját jutalékának terhére ad kedvezményt vagy valamilyen ajándékot az utasnak, illetve a másik oldalon, ha az utazásszervező előfoglalási kedvezményt hirdet, de ezt nem teszi elérhetővé az utas számára akkor, ha a foglalás utazásközvetítőn keresztül történik. A MUISZ korábban kérdőívben kérte a tagok véleményét az etikai kódex megújításának egyes pontjairól, aminek eredményét Erdei Bálint röviden ismertetett, kitérve az egyes kérdésekre adott válaszokra és a tagok által megfogalmazott egyéb javaslatokra is.

Az est első előadójaként dr Csépai Balázs, a MUISZ jogi szakértője, az Oppenheim Ügyvédi Iroda ügyvédje felhívta a tagság figyelmét arra, hogy az etikai kódexben milyen kérdések kerülhetnek rögzítésre, anélkül, hogy a MUISZ jogsértő magatartást követne el. Csépai Balázs prezentációjában tájékoztatást adott arról, hogy a „kartellezés” fogalma milyen értelemben terjed ki a vállalkozások társulása által meghatározott etikai ajánlásokra. Felhívta a figyelmet arra, hogy a MUISZ nem szabályozhat a verseny szempontjából jelentőséggel bíró kérdéseket, így az utazásszervezők és utazásközvetítők árképzésre, kedvezmény nyújtásra vonatkozó megoldásait sem. Az utazásszervező és az ügynökeként eljáró utazásközvetítő a közöttük létrejött szerződésben tudja rendezni az értékesítés feltételeit, abba sem más utazási irodák, sem pedig a MUISZ nem bírhat ráhatással. Fontos ezért, hogy a tagok ne támasszanak olyan elvárást a Szövetség felé, amely versenyjogi szempontból aggályos lehet.
A Szövetség a tisztújító közgyűlés előtt legkésőbb 14 nappal, az Alapszabályban rögzítettek értelmében, minden tagirodának megküldi a frissített Etikai kódexet, melyről december 12-én a Danubius Hotel Flamencoban szavaz a MUISZ tagsága.

Erdei Bálint a MUISZ rendezvény során hangsúlyozta, a MUISZ életében fontos szerepe lesz a tisztújító közgyűlésnek, melyen MUISZ elnökként nem indul, de jelenlegi elnökként és MUISZ tagként (Cityrama Utazási Iroda), meggyőződéssel javasolja Molnár Juditot, az OTP Travel ügyvezetőjét a MUISZ elnökének, aki az elmúlt 15 évben alelnökként elkötelezetten részt vett a MUISZ munkájában.

A rendezvényt, Reményiné Tihanyi Klárának, a Hungexpo stratégiai és üzletfejlesztési igazgatójának előadása zárta "Megújul az Utazás Kiállítás” címmel, ahol ismételten felhívta a figyelmet a MUISZ kollektív standjára, mely évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend a MUISZ tagok körében, különös tekintettel a rendkívül kedvező áron történő megjelenési lehetőségre.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai