hirdetés
hirdetés

Füreden átélheti, milyen a viharos Balatonon vitorlázni

Megkezdődött a tavaszi szünet. Többek között Balatonfüreden, a Vitorlázeumba is bejelentkeztek már diákcsoportok, hogy megnézzék a múzeumot, amely a balatoni vitorlázás első klubházának emeletén van.

hirdetés

A balatoni vitorlázás történetét szemléletesen, játékosan bemutató kiállítótérben a vitrineket különböző élményelemek váltják fel. Az élményteraszon kipróbálható játékok betekintést nyújtanak a balatoni vízi sportok világába. Megtapasztalható többek között a szörfözés („Szörfözés szárazon”) és a kikötés élménye, de a vitorlások kormányozása, irányítása is megismerhető a „Kormányt fordíts!” játékkal. Az épület teraszáról panorámás fotót lehet készíteni a tóról, a kikötőben várakozó vitorlásokról.

Forrás: vaszaryvilla.hu
Forrás: vaszaryvilla.hu

Többnyelvű digitális tárlatvezetés is várja az érdeklődőket, akik így könnyed és szórakoztató formában ismerhetik meg a balatoni vitorlássportnak, a tó egykori nagyhírű hajóinak és hajósainak történetét is.

Filmen bemutatva segítik megtanulni a gyerekeknek a csomók kötését, a Balaton teremben az intelligens látogató-felismerő rendszer segítségével megismerhetik a balatoni vitorlázás történetét, a vitorlázás korszakait. Az érintőkijelzős padló minden megszámozott kockája egy videót rejt, mely akkor indul el, ha rááll valaki. A belépéskor kapott tájékoztatóban szerepel a 40 rövidfilm címe és témája, hogy kedvünkre böngészhessünk a vitorlázás múltja és jelene között.

Az úgynevezett medenceasztal kreatív elfoglaltságot biztosít a gyermekek számára: kis vitorlások készíthetők, melyeket a foglalkoztatóasztal tavacskájában ki is lehet próbálni. Ezen kívül lehetőség van különböző kötélcsomózási technikák elsajátítására felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt.

A Kezdetek terem a balatoni vitorlázás kezdeteit mutatja be fotók, tárgyi emlékek segítségével, melyek tablókba rendezve nyújtanak érdekes információkat az érdeklődőknek. A legtöbb Kékszalag-győzelemmel büszkélkedő Tramontana hajó eredeti darabjaira függesztett könyvek között böngészhetünk, valamint a kötélfelvonás gyakorlásával betekintést nyerhetünk az épület és a hajógyártás történetébe, mely 1867-ig nyúlik vissza.

A Túrahajók terme a Balatonon használt túrahajók típusait és népszerűségét bemutató terem. A tablókon láthatók a hajók leírásai, használati módjai, valamint túrahajómodelleket (Star és Cirkáló) is találunk a hozzájuk tartozó leírásokkal.

A Kékszalag terem a nevezetes Kékszalag vitorlásverseny történetét, működését és a szabályzatát bemutató helyiség: a tárlókban a versenyhez kapcsolódó tárgyak, dokumentumok és a győztes hajók leírásai láthatók. Itt kaptak helyet azok a médiaboxok is, melyek segítségével a Balaton-teremben ízelítőül szolgáló rövidfilmek narrációval ellátott, hosszabb, teljes változatát tekintheti meg a látogató.

A Versenyhajók termében a balatoni versenyhajók típusainak leírása, használata és népszerűsége látható, ahol különböző hajótípusok találhatók a tablókon és a tárlóban.

Nagy népszerűségnek örvend a Viharszoba, amely egy egyedülálló eszköz: a viharszimulátor segítségével átélhető a viharos Balatonon vitorlázás élménye.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk