hirdetés
hirdetés

Hadrianus szobor Óbudán

A mai Óbuda területén élt Hadrianus. 1900 évvel ezelőtti hatalomra kerülésének alkalmából Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Aquincumi Múzeum és az Óbudai Turisztikai Egyesület 2017-re emlékévet hirdetett.

hirdetés

A mai Óbuda területén élt Hadrianus 1900 évvel ezelőtti hatalomra kerülésének alkalmából Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Aquincumi Múzeum és az Óbudai Turisztikai Egyesület 2017-re emlékévet hirdetett. A jubileumi év során számos kiállítás, rendezvény, program és konferencia várja az érdeklődőket.

Az eseménysorozat egyik legizgalmasabb állomása volt a 2017. június 7-én megtartott esemény, amelyen Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, dr. Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum igazgatója, Békefi Anna, az Óbudai Turisztikai Egyesület elnöke és Ráday Dávid, a Hello Wood egyik alapító tagja adták át a Hello Wood tervezői csapat által készített Hadrianus köztéri installációt, amely méltó emléket állít Pannonia császárának, Óbuda első „polgármesterének”. 

A Hello Wood alkotóit is megihlető császárról fennmaradt feljegyzésekből számos érdekesség derül ki az uralkodóról.

Ízelítőül néhány közülük:

A szakáll rejtélye
Hadrianus volt a Római Birodalom első szakállas császára, amely ugyan kétségtelenül görög filozófus-külsőt kölcsönzött a császárnak, de a szakállviselésének ennél azonban sokkal prózaibb oka volt: ragyás arcbőrének eltakarása.

Császár és katona
Hadrianus sokszor egyszerű katonaéletet élt, akár 20 római mérföldet (közel 30 km) is gyalogolt teljes fegyverzetben és szívesen fogyasztotta a katonák egyszerű kosztját, ami szalonnából, sajtból és ecettel kevert vízből állt.

A színes személyiség
Életrajza szerint: „Szigorú volt és nyájas, méltóságteljes és játékos kedvű, halogató és gyors elhatározású, konok és barátságos és mindenben mindig változékony.”

Az irodalmár
Hadrianus irodalmi babérokra is pályázott: megírta önéletrajzát és verselgetett is. Jártas volt a festészetben, a geometriában és az aritmetikában is, mindezek mellett jól énekelt és citerázott is.

Egyenlő bánásmód
Ha a császár nagy lakomát rendezett, ahol több asztalnál is ültek vendégek, szokása volt a legszerényebb, hátsó asztalokról áthozatni magának fogásokat, hogy lássa, nem csaltak-e a menüvel.

Óbuda további kulturális, történelmi és aktív turisztikai attrakcióiról, látványosságairól és lehetőségeiről naprakész információkat nyújt az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont a hét minden napján. 

Békefi Anna az Óbudai Turisztikai Egyesület elnöke, Ráday Dávid a Hello Wood alapító tagja, Bús Balázs polgármester, dr. Láng Orsolya az Aquincumi Múzeum igazgatója
Békefi Anna az Óbudai Turisztikai Egyesület elnöke, Ráday Dávid a Hello Wood alapító tagja, Bús Balázs polgármester, dr. Láng Orsolya az Aquincumi Múzeum igazgatója

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk